Studiu: 3 miliarde de oameni, peste o treime din populația Planetei, ar putea fi în situația de a nu-și permite o dietă sănătoasă, din cauza pandemiei – Cronica dimineții

1. Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, la finele primelor cinci luni din 2021, la aproximativ 527,5 miliarde de lei, faţă de 526,7 miliarde de lei, după primele patru luni, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Raportat la PIB, datoria guvernamentală a scăzut la 49,7% din PIB la sfârşitul lunii mai, de la 49,9% din PIB la finalul lunii aprilie. Datoria pe termen mediu şi lung se cifrează la 510,9 miliarde de lei iar cea pe termen scurt la 16,5 miliarde de lei. (G4Media)

2. 3 miliarde de oameni, peste o treime din populația Planetei, ar putea fi în situația de a nu-și permite o dietă sănătoasă, din cauza pandemiei. Concluzia apare într-un studiu publicat în Nature Food. (Bloomberg)

3. BNR remarcă creșterea economică peste așteptări din acest an și recuperarea mult mai rapidă a pierderilor generate de restricțiile economice de anul trecut. Revenirea consumului intern se face printr-o creștere a deficitului comercial, care împreună cu încasările mai mari de dividende ale firmelor străine și cu încasările mai mici de fonduri europene a dus la adâncirea deficitului de cont curent, cu o dinamică considerată deosebit de preocupantă de către conducerea băncii centrale. Unii membrii ai Consiliului de Administrație atenționează că deficitul extern reprezintă un risc la adresa stabilității cursului de schimb. (Profit.ro)

4. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susţine că s-au finalizat de numărat voturile din cei 1.509 saci cu buletine de vot din ancheta care vizează alegerile de la Setorul 1, iar Daniel Tudorache are ”peste 1.700 de voturi în plus”. ”Clotilde Armand, conform documentelor strânse de către procurori şi Poliţia Română, a pierdut alegerile”, susţine Ciolacu. Liderul PSD anunţă o implicare masivă, directă a PSD în strângerea semnăturilor pentru demiterea doamnei Clotilde Armand. (News.ro)

Din Cronica de Business: Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și farmaciilor din România a crescut anul trecut, în pandemie, cu 2,6% comparativ cu anul 2019 și cu peste 100% față de nivelul cifrei de afaceri înregistrată în anul 2010, ajungând astfel la 66,6 miliarde de lei în anul 2020. Este estimat acum că industria farma va continua să crească și în acest an, spre pragul de 70 miliarde de lei. (Profit.ro)

5. Ministrul britanic al Sănătății a confirmat că doar copiiii vulnerabili și cei care locuiesc cu adulți ce prezintă riscuri vor fi vaccinați împotriva Covid-19 cu vaccinul dezvoltat de Pfizer. Grupul de experți care consiliază guvernul a recomandat amânarea vaccinării copiilor cu acest vaccin din cauza problemelor cardiace apărute la tineri. (TheGuardian)

6. Patru cetățeni chinezi au fost puși sub acuzare în Statele Unite pentru atacuri cibernetice împotriva a zeci de companii, universități și agenții guvernamentale din SUA și străinătate, a anunțat luni Departamentul american de Justiție. Într-o acțiune comună de amploare, Statele Unite, Marea Britanie și UE acuză Ministerul Securității de Stat din China de o campanie de hacking la nivel global, atribuindu-i atacuri cibernetice executate de grupări de hackeri care lucrează pentru Beijing. (Digi24)

7. La începutul pandemiei, un grup de cercetători de la Facebook a cerut managementului alocarea de resurse suplimentare pentru a măsura nivelul dezinformării în privința Covid-19 pe rețeaua socială. Cererea lor nu a fost aprobată, fără să primească o motivație a refuzului. (NYTimes)

Din Cronica Sportivă: S-au stabilit și posibilele adversare ale formațiilor românești din Conference League, dacă vor trece de turul al doilea preliminar: FCSB va înfrunta echipa ucraineană Kolos Kovalivka; Sepsi OSK va da piept cu câștigătoarea duelului Sutjeska (Muntenegru) – Maccabi Tel Aviv (Israel); Universitatea Craiova va juca cu Anderlecht (Belgia). Meciurile din turul 3 preliminar al Conference League vor avea loc pe 5, respectiv 12 august.(Gsp.ro)

8. Dominic Cummings, fostul consilier șef al prim ministrului britanic, susține că Boris Johnson a fost reticent toamna trecută în a impune restricții după ce a văzut că marea majoritate a celor care au decedat din cauza Covid-19 au peste 80 de ani, adică peste media speranței de viață. Johnson nu ar fi crezut nici ca sistemul britanic de sănătate, NHS, ar fi suprasolicitat din cauza pandemiei. (BBC)

9. Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, va porni marţi într-o călătorie supersonică la marginea spaţiului care va fi transmisă în direct online. El va zbura la bordul New Shepard, un sistem ce cuprinde o capsulă şi o rachetă construit de compania să Blue Origin. Alături de el se vor afla doar trei oameni. Acesta va fi primul zbor spațial cu echipaj civil care nu va fi pilotat. (News.ro)

10. O femeie din Australia a fost amendată pentru că ar fi încălcat carantină, după ce o drona i-a livrat țigări la hotelul unde era izolată. (SkyNews)

Fotografia dimineții – Jeff Bezos și ceilalti trei pasageri care vor zbura azi în spațiu:

Ți-ar mai putea plăcea
Gheorghiţă: Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri de COVID-19 în mod real – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: Este foarte periculoasă ideea că dacă elevii merg la şcoală riscă să-şi îmbolnăvească părinţii și bunicii – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău