Cronica diminetii – Fiscul cere tinerilor căsătoriți detalii despre fotografii și muzicienii care au prestat la nuntă

1. România a avut și în septembrie, pentru a opta lună consecutiv, cea mai mare inflație anuală din Uniunea Europeană, de 4,7%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică, Eurostat. Ritmul anual de creștere a prețurilor din România s-a mențiut constant comparativ cu luna august. (Profit.ro)

2. BNR a decis că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net, la creditele în lei, şi 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare se determină ca pondere a obligaţiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. (News.ro)

3. Mai multe fonduri publice americane, acționari la Facebook, au dat o declarație comună în care anunța că susțin propunerea făcută în Iunie, de către Trillium Asset Management, de înlocuire a lui Mark Zuckerberg din funcția de președinte al boardului. Zuckerberg deține ambele funcții, CEO și președinte. (WSJ)

4. ANAF a început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice au avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și persoane fizice, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul (restaurantul). Fiscul solicită nume de persoane/firme, numere de telefon, adrese și intermediari. Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei. (Profit.ro)

5. eBay a dat în judecata Amazon acuzându-i că au contactat și ofertat ilegal vânzătorii de top de pe platforma de licitații pentru a-i convinge să se mute pe marketplace-ul dezvoltat de gigantul ecommerce. (WSJ)

6. Exporturile Japoniei au scăzut cu 1.2% în Septembrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Este pentru prima oară în ultimii 2 ani când a treia economie a lumii înregistrează o scădere a exporturilor. (Reuters)

7. Essential, start-up-ul lansat de Andy Rubin, creatorul Android, a concediat aproape 30% dintre cei 120+ angajați. Decizia vine după ce compania a anunțat că a anulat dezvoltarea unei noi versiuni a smartphone-ului lansat anul trecut. Essential a strâns investiții de $300 milioane din care a cheltuit $100 milioane. (Bloomberg)

8. De la ultima Era Glaciară, 300 de specii au dispărut complet, iar un sfert din cele 5.500 specii prezente astăzi pe Terra sunt în pericol de extincție. (TheAtlantic)

9. Prim ministrul Norvegiei, Erna Solberg, și-a cerut scuze pentru tratamentul aplicat așa numitelor “German Girls”, femeile norvegiene care au avut relații cu soldații germani în timpul celui de-a doilea război mondial. Solberg a declarat că acestea au avut parte de un tratament nedemn după terminarea războiului, fiind private de drepturile cetățenești, reținute sau expediate în Germania împreună cu copiii rezultați în urma relațiilor. (BBC)

10. Procentul căsătoriilor din Statele Unite în care femeile sunt mai în vârstă, sau de aceeași vârstă cu bărbatul, a crescut în ultimii ani ajungând la 38%. (Link)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
AstraZeneca va fi scutită de plata de compensaţii legate de eventualele efecte secundare ale vaccinului pentru Covid-10 – Cronica dimineții
Un funcţionar public câştigă, în medie, cu 58% mai mult decât angajaţii din restul economiei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău