Cronica diminetii – Google inchide Google+, FMI scade estimarea pentru cresterea economiei Romaniei, greva a soferilor Uber in Marea Britanie

1. Un grup de 91 de cercetători din 40 de țări membre ale Organizației Națiunilor Unite a redactat un raport care arată că menținerea actualelor rate de creștere a emisiilor gazelor cu efect de seră va duce la creșterea temperaturilor globale. Raportul arătă că planeta mai are la dispoziţie doar 12 ani pentru a se asigura că încălzirea globală nu depăşeşte 1,5 grade Celsius, o depășire chiar și cu jumătate de grad crescând riscurile de secetă, inundaţii și călduri extreme. Raportul precizează că renunțarea la folosirea cărbunelui, ca sursă de energie, este obligatorie. (NYTimes)

2. Pentru prima oară din Iulie 2016, prognoza Fondului Monetar Internațional privind creșterea economiei globale este în scădere, de la 3.9% cât era acum trei luni, la 3.7%. Scăderea vine pe fondul creșterii tensiunilor dintre Statele Unite și China, în privința tarifelor, dar și a situațiilor din Brazilia și Turcia, două economii afectate în ultima perioadă. Scăderea afectează și România, creșterea pentru țara noastră fiind redusă de la 5.1%, la 4%, pentru acest an. FMI estimează o creștere de 3.4% a economiei românești în 2019, în scădere de la 3.5%. (Bloomberg)

3. Google a anunțat închiderea Google+ după ce datele a sute de mii de utilizatori au fost expuse către terți timp de trei ani. Bug-ul a fost descoperit în martie anul acesta dar Google a ales să nu comunice către utilizatori faptul că datele le-au fost expuse de teama de a nu atrage anchete din partea autorităților pe fondul scandalului Cambridge Analytica, ce a afectat Facebook. (WSJ)

4. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a anunţat ieri că săptămâna viitoare va fi depus la Parlament un proiect de lege privind parteneriatul civil. (Hotnews)

5. Uber s-ar putea confrunta astăzi cu o grevă a șoferilor din Marea Britanie. Un sindicat care reprezintă foști și actuali șoferi a anunțat pentru astăzi o grevă de 24 de ore. Șoferii cer creșterea tarifului pe km, reducerea cu 10% a comisionului Uber (de la 25% cât e în prezent) și recunoașterea lor ca angajați și nu ca furnizori independenți. (TechCrunch)

6. La o săptămână după ce Google a anunțat Project Stream, Microsoft anunță Project xCloud, o platformă de streaming jocuri ce va fi disponibilă pe console, pc-uri și telefoane mobile. Utilizatorii vor putea testa platforma începând de anul viitor. (TheVerge)

7. Microsoft a anunțat că va investi în Grab, serviciul de ride sharing din Asia. Suma investită nu a fost dezvăluită. Grab va trece pe Azure Cloud și va folosi și alte servicii Microsoft. Toyota și alți investitori au investit anul acesta în Grab $2 miliarde, iar vineri se anunțase că SoftBank ar urma să investească $500 milioane. (CNBC)

8. ING Bank a anunțat că a rambursat clienților sumele încasate în plus din conturi după dublarea unor tranzacții realizate cu cârdul, ca urmare a unei erori „operaționale”. Banca susține că toate tranzacțiile au fost corectate până la ora 21. (Profit.ro)

9. 36 de fete din India, marea majoritate cu vârste între 10 și 14 ani, au fost spitalizate după ce au fost atacate de un grup de băieți și părinții lor. Fetele protestaseră împotriva avansurilor sexuale la care au fost supuse. 6 băieți și o femeie au fost arestați după acest atac. (TheGuardian)

10. Doar 1.47% din energia generată în Costa Rică între 1 Iulie 2014 și 30 Iunie 2018 a avut ca sursă combustibilii fosili. Costa Rică a consumat timp de 1197 zile energie provenită exclusiv din surse regenerabilă: eoliene, panouri solare și hidrocentrale. (Link)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția de rating Fitch a menținut ratingul de țară al României – Cronica dimineții
Ministrul Educaţiei: Aproape jumătate dintre elevi ar urma să reia cursurile ”faţă în faţă” în semestrul al doilea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău