Cronica dimineții – Guvernul a adoptat aseară OUG cu măsurile fiscale

1. Guvernul a adoptat aseară o Ordonanță de Urgență care conține mai multe măsuri fiscale: Înghețarea prețurilor la electricitate pentru consumatorii casnici pe o perioadă de 3 ani (link), plafonarea până în primăvara lui 2022 a prețului de vânzare al gazelor naturale din producția internă (link), introducerea unui impozit de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie (link), introducerea unei taxe de 3% aplicată la cifra de afaceri pentru operatorii telecom (link), o taxă de 0,3% ce va fi aplicată pe activele băncilor de la un nivel mai mare de 2% al ROBOR (link), întroducerea posibilității, pentru contributorii la Pilonul II de pensii, de a putea cere ca statul să nu le mai facă viramentele lunare către pensia administrată privat, rămânând astfel doar la Pilonul I (pensia de stat), însă numai după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani (link)

2. Guvernul renunță la intenția de a reduce TVA de anul următor cu un punct procentual, de la 19%, în prezent, la 18%, la 1 Ianuarie 2019, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Cota generală  de TVA ar fi trebuit, conform programului de guvernare al PSD, să scadă la 18% încă de la 1 Ianuarie 2018, dar măsura a fost amânată pentru 1 Ianuarie 2019, în contextul presiunilor pe buget. (Profit.ro)

3. Ordonanța Guvernului a generat scăderea acțiunilor companiilor de pe bursă cu 20% în doar 3 zile și a dus bursa la minimul ultimilor 2 ani. (Profit.ro)

4. Nasdaq, indexul bursei americane care include cele mai mari companii din tehnologie, a intrat oficial în “bear market”, scăzând cu aproape 22% față de vârful înregistrat în acest an, din 29 August. Este pentru prima oară din 2008 când Nasdaq intra în “bear market” (Reuters). Bursa americană a înregistrat cea mai slabă săptămână din ultimii 10 ani. (CNBC)

5. Guvernul american s-a “închis” parțial după ce Democrații și Republicanii din Congres nu au ajuns la un acord privind finanțarea zidului de la granița cu Mexic. Este a treia închidere a guvernului în acest an, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii 40 de ani. (AP)

6. Acciza aplicată la mia de țigarete va crește începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei, potrivit deciziei luate de Guvern în ședința de aseară. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu cerințele Uniunii Europene, dar inițial Guvernul stabilise un prag mai mic. (Profit.ro)

7. 164 de dezvoltatori au câștigat pentru prima oară anul acesta cel puțin $1 milion din vânzările generate de App Store-ul de la Apple, o creștere de 15% față de anul trecut și aproape dublu față de cei 88 dezvoltatori care au câștigat primul milion de dolari, în acest an, din vânzările generate de Google Play. (Link)

8. Primăria din Timişoara a fost amendată ieri de către Poliţie cu suma de 3.045 de lei pentru că nu a curățat străzile de zăpadă. (Link)

9. BBC a publicat lista celor mai bune 10 filme pe acest an. (Link)

10. Bill Clinton a publicat lista cărților recomandate de el pentru acest an. (Link)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
USR şi PLUS au votat fuziunea, în cadrul unui congres comun – Cronica dimineții
Turcia și-a dat acordul pentru ca Finlanda și Suedia să devină membre NATO – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău