Se redeschid parțial la interior restaurantele, cinematografele și sălile de spectacol din București – Cronica dimineții

1. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis duminică redeschiderea sălilor de spectacol, a cinematografelor, a restaurantelor şi cafenelelor la o capacitate de 30% în intervalul orar 5.00 – 21.00. Rata de infectare pentru Capitală duminică este de 2,62 la mia de locuitori, potrivit informaţiilor transmise de DSP Bucureşti. Incidenţa a fost sâmbătă sub 3 la mia de locuitori, aceasta fiind 2,86 la mie, iar vineri a fost de 2,98. Pe viitor, într-un scenariu când rata de incidenţă va fi de 1,5 la mia de locuitori, atunci va fi permisă funcţionarea sălilor de spectacol şi a restaurantelor la o capacitate de 50% şi desfăşurarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanţi, a anunţat prefectul Capitalei Alin Stoica. (News.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, i-a criticat pe preoții antivacciniști care spun că „vaccinul autentic și cel mai bun este Sfânta Împărtășanie”. El precizează că astfel de declarații i-au demobilizat pe credincioși să se vaccineze. Bănescu spune că oamenii ar trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba de sănătatea lor și că nu există un conflict între știință și credință. (Hotnews)

3. Un studiu realizat în Olanda arată că elevii nu au învățat aproape nimic în săptămânile în care școlile au fost închise, iar cursurile s-au desfășurat online. Studiul a măsurat progresele înregistrate de copiii cu vârsta între 8 și 11 ani la matematică și citit/scris limba română. Elevii care provin din familii mai puțin aducate au fost afectați cu până la 60% mai mult. (Link)

O știre din Cronica de Carte: Primăria Constanța a depus dosarul de candidatură pentru a obține titlul de Capitală Mondială a Cărții UNESCO în 2023 (Link); 

4. Statele Unite au cheltuit $778 miliarde pe apărare anul trecut. Suma reprezintă 39% din totalul cheltuielilor cu apărarea, la nivel global, și este mai mare decât suma cheltuielilor făcute pentru același domeniu de următoarele 10 țări la un loc. (TheEconomist)

5. Președintele Joe Biden a avut o discuție de o oră cu Yossi Cohen, șeful Mossad. Președintele american l-ar fi asigurat pe directorul serviciului de informații din Israel că SUA nu va reintra în acordul nuclear cu Iranul decât atunci când condițiile din 2015, data semnării inițiale a acordului, vor fi îndeplinite. Biden ar mai fi spus că SUA va continua să se consulte cu Israel pe acest subiect. (Axios)

6. Agenția care gestionează vămile din Noua Zeelandă a concediat 9 vameși care au refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19. În februarie , premierul Jacinda Ardern anunțase că guvernul nu va impune vaccinarea obligatorie pentru vameși, dar cei care vor refuza vor fi mutați la munca de birou. Pentru cei 9 nu au fost găsite astfel de posturi. (TheGuardian)

7. Bulgaria va organiza din nou alegeri generale, în luna iulie, după ce socialiștii au devenit sâmbătă al treilea partid care a refuzat să formeze guvernul, în urma alegerilor parlamentare de luna trecută. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep a câștigat cu 6-0, 6-4 cu Saisai Zheng, calificându-se în turul al treilea la Madrid, unde va juca împotriva lui Elise Mertens. Tot ieri, Naomi Osaka a fost eliminată de Karolina Muchova în trei seturi, Karolina Pliskova a fost scoasă în două seturi de Anastasia Pavlyuchenkova, în vreme ce Victoria Azarenka s-a retras, accidentată, înainte de duelul cu Jessica Pegula. (Treizecizero)

8. Un grup care deține 8 spitale în Houston, Texas, a anunțat că toți angajații trebuie să se vaccineze până pe 7 iunie sau vor fi concediați. Houston Methodist are 26.000 de angajați și devine astfel primul mare grup de spitale din SUA în care vaccinarea este obligatorie. (CNN)

9. Patru astronauți au revenit pe Pământ după o misiune pe la Stația Spațială Internațională, în prima aterizare pe timp de noapte a NASA după 53 de ani. Astronauții au zburat cu capsula Crew Dragon a SpaceX și au aterizat în Florida. (Digi24)

10. Limita de 30 de persoane care pot participa la o înmormântare, în Anglia, ar putea fi ridicată la finalul lunii, a anunțat guvernul. Purtarea măștii de protecție va rămâne, cel mai probabil, obligatorie și după 21 iunie, dată estimată pentru ridicarea restricțiilor rămase. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Câteva sute de oameni au celebrat Slujba de Înviere de la Catedrala ortodoxă din Braşov în Piaţa Sfatului, într-o organizare perfectă. Oamenii au respectat la centimetru poziționarea din Piața Sfatului, așezându-se la intersecția liniilor albe care traversează piața:

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: Ne străduim să menţinem şcolile deschise – Cronica dimineții
Florin Cîțu este noul președinte al PNL. PSD a anunțat că-l așteaptă cu moținea. USR PLUS exclude întoarcerea la guvernare cu Cîțu premier – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău