Cronica dimineții – Guvernul vrea să reînființeze școlile profesionale

1. Ministerul Muncii și Justiției Sociale poartă discuții cu Ministerul Educației pentru a lansa în cel mai scurt termen școlile profesionale, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, referitor la măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru rezolvarea crizei de forță de muncă. (Profit)

2. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în dosarul în care era acuzat de mărturie mincinoasă. Tăriceanu a fost acuzat de procurorii DNA că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. (News.ro)

3. Serviciile de informații din Statele Unite și India au avertizat la începutul lunii autoritățile din Sri Lanka despre posibile atentate teroriste ce ar urma să aibă loc. Aproape 300 de persoane și-au pierdut viața în atentatele teroriste de duminică, din timpul Paștelui catolic, în insula din sudul Indiei. Mai mulți cetățeni americani au murit ceea ce înseamnă că Statele Unite se vor implica în găsirea și pedepsirea vinovaților. (WSJ)

4. Apple a devenit unul dintre cei mai importanți clienți pentru serviciile de cloud oferite de Amazon, AWS, după ce anul trecut a plătit $350 milioane, iar costurile lunare pe acest început de an au depășit $30 milioane. (CNBC)

5. Elon Musk, CEO-ul Tesla, a anunțat că în doi ani vor fi disponibile mașini complet autonome, fără volan și fără pedale, conduse doar de soft. Musk a mai făcut o prezicere similară, în 2016, când a anunțat că 2018 va fi anul în care mașinile autonome vor fi disponibile. (Reuters)

6. Inflația anuală în Argentina a ajuns la aproape 55% luna trecută, în timp ce nivelul șomajului este 9,1%, după ce PIB-ul a scăzut cu 6,2%. Argentina va avea anul acesta alegeri prezidențiale și toate sondajele indică faptul că actualul președinte, Mauricio Macri, de dreapta, va pierde în favoarea fostei președinte, Cristina Fernandez de Kirchner, acuzat în trecut de corupție. Investitorii cred că dacă de Kircher va câștiga alegerile, țara își va declara falimentul. (Axios)

7. O treime din hainele importate de Uniunea Europeană anul trecut au venit din China, arătă datele Eurostat. În total au fost importate articole vestimentare în valoare de 166 de miliarde de euro, dintre care mai mult de jumătate au venit din afara spaţiului comunitar. Cel mai mare aport îl are China, fiind principala ţară de origine a articolelor de îmbrăcăminte importate, urmată de Bangladesh, Turcia şi Cambodgia. (Digi24)

8. 37 dintre statele americane cer școlilor ca în cursurile de educație sexuală predate adolescenților să fie incluse recomandări pentru abstinență. În ultimii ani au crescut fondurile federale pentru programele care predau doar abstinența ca măsură de evitare a sarcinilor și a bolilor cu transmitere sexuală. (Link)

9. În funcție de unde te afli în Statele Unite, până la 43% dintre șoferii din jurul tău sunt distrași de telefoanele mobile, relevă un raport realizat de o companie care folosește senzorii smartphone-urilor pentru a analiza comportamentul șoferilor. Datele sunt folosite în special de proprietarii unor flote mari de autoturisme sau de către companiile de asigurări. (Link)

10. Financial Times a realizat un grafic animat cu orele la care europenii și americanii mănâncă. Consumul micului dejun începe în jurul orei 6.30 pentru nordici și americani, francezii și belgienii încep prânzul în jurul orei 12, urmați de italieni la 13 și spanioli la 14, iar unul din patru spanioli încă mănâncă la ora 22. (FT)

Fotografia dimineții – Noul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, sărbătorește la sediul campaniei din Kiev. Xinhua/Sergey via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii nu vor anula majorarea de 40% a pensiilor, din septembrie 2020 – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Britanicii vor să reglementeze internetul

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău