Cronica dimineții – În iunie s-ar putea anunța intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile

1. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a vorbit în limba română, la finalul declaraţiei de presă susţinute aseară, la Sibiu, spunând că în ianuarie, la startul Preşedinţiei Române, a vorbit „din suflet” despre România, „pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili”.” Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu, m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră”, a spus Tusk. (News.ro)

2. Intrarea României în spațiul Schengen, cu aeroporturile, ar putea fi anunțată după summitul din iunie de la Bruxelles, a declarat, joi seară, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, la Digi24. „Facem parte din cea mai bună constelație statală pe care am avut-o vreodată. Am fost egalii Franței și suntem egalii Franței, Germaniei”, a subliniat el. (Digi24)

3. Uber a setat la $45 prețul unei acțiuni pentru oferta publică de listare pe bursă, ceea ce stabilește valoarea companiei la $82 miliarde, sub targetul anunțat inițial de $90-$100 miliarde. (WSJ)

4. Motorul economiei româneşti se supraîncălzeşte, în condiţiile în care 79% din business este produs de 4% din companii, iar numărul companiilor de impact în distress (restructurabile şi insolvabile) a ajuns la 51%, potrivit unui studiu publicat de CITR Group, grup de firme specializat în soluţii pentru companiile aflate în impas economic. (News.ro)

5. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și-a anunțat, într-o conferință de presă, planurile pentru a ajuta NASA să ajungă din nou pe lună în următorii 5 ani. Bezos a spus că Blue Origin, compania spațială fondată de el, poate ajuta NASA să îndeplinească cererea vicepreședintelui Pence de a trimite astronauți americani pe satelitul natural al Pământului, până în 2024. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când, pentru prima oară, un om a pus piciorul pe Lună. (Reuters)

6. Administraţia Trump a anunţat că a confiscat un vas cargo nord-coreean care, acuză oficiali americani, ar fi fost folosit în transportul de cărbune, încălcând astfel sancţiunile internaţionale impuse Phenianului. Este pentru prima oară când Statele Unite confinscă un vas comercial nord-coreean după impunerea sancțiunilor pentru testele nucleare. (News.ro)

7. Comisia Federală pentru Comunicații a guvernului american a decis, în unanimitate, să nu permită companiei China Mobile să furnizeze servicii de comunicații în SUA din cauza riscului, pe care-l poate reprezenta, la adresa securității naționale. (Axios)

8. Cercetătorii de la MIT au dezvoltat, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, un program care poate prezice, doar pe baza unei mamografii, dacă o femeie riscă să sufere de cancer la sân în următorii 5 ani. (Engadget)

9. Volkswagen a lansat precomenzile pentru noul său model full electric, ID.3, ce va fi lansat oficial în septembrie. Constructorul german a anunțat că a primit peste 10.000 de comenzi în primele 24 de ore pentru mașina al cărui preț pleacă de la 30.000 euro. (CNBC)

10. Dominația fotbalului englez a continuat aseară când două echipe din Premier League s-au calificat în finala din acest an a Europe League. Trofeul va fi disputat de Chelsea, care a eliminat Eintracht Frankfurt, şi Arsenal, învingătoare în faţa Valenciei. Meciul va avea loc la 29 mai, la Baku.

Fotografia dimineții – Jeff Bezos prezentând landerul lunar cu care vrea să ajute NASA să trimită din nou oameni pe Lună:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Decembrie va veni cu cadouri și metrou în Drumul Taberei
Cronica diminetii – Teodorovici: companiile nemultumite de deciziile guvernului pot aduce in strada cativa instigatori

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău