Israelul şi Hamas au convenit asupra unui armistiţiu de patru zile – Cronica dimineții

1. Guvernul israelian a anunțat un acord cu Hamas pentru eliberarea a 50 de ostatici, femei și copii, în schimbul eliberării unor prizonieri palestinieni. Ostatecii vor fi eliberați pe o perioadă de 4 zile, timp în care luptele vor înceta, iar camioanele cu ajutoare vor fi lăsate să intre în Gază. (WSJ)

2. Guvernul va plăti aproape 200 de miliarde de lei, adică 37,5 miliarde de euro, în următorii 4 ani pe dobânzi. Comparativ, din PNRR România va încasa până la începutul anului 2027 aproape 28,5 miliarde de euro, în timp ce va cheltui cu aproape 9 miliarde de euro mai mult pe dobânzi. (Digi24)

3. Noua lege a pensiilor crește riscurile derapajelor fiscale și pune presiune pe retrogradrea ratingului suveran, aflat în prezent la gradul cel mai scăzut pentru investiții, cu perspectivă stabilă, au declarat analiștii de la Moody’s Investors Service și Fitch Ratings. Proiectul de lege are un impact bugetar estimat la 0,6% din PIB în 2024, potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Pentru 2025, impactul legii pensiilor urcă la 1,7% din PIB, ceea ce se adaugă la „deficitul fiscal deja ridicat al României, cu influență negativă”, potrivit unui analist de la Moody’s. (Bloomberg)

4. România pierde fonduri europene de 640 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în urma ajustării aprobate de Comisia Europeană, mult sub pierderea vehiculată inițial, de 2,11 miliarde de euro. (StartupCafe)

Din Cronica de Tehnologie: Statele Unite derulează în secret un program masiv de supraveghere, care, cu colaborarea AT&T, oferă autorităților acces la trilioane de numere de telefon. Numit Data Analytical Services, programul operează de mai bine de un deceniu, permițând inclusiv analizarea datelor persoanelor care nu sunt suspecte în vreun caz. (Wired)

5. Pentru a crește gradul de colectare la bugetul de stat, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, se gândește la un stimulent pentru românii care sunt dispuși să-i denunțe pe evazioniștii fiscali. Boloș a anunțat că cei care îi denunță pe evazioniști ar putea să primească 1% din valoarea fraudei. (ObservatorNews)

6. DNA a clasat două dosare de fraudă cu fonduri europene care îl vizau pe fostul vicepremier și lider USR Dan Barna, potrivit unui răspuns oficial. (G4Media)

7. Primarul Capitalei Nicuşor Dan a precizat că amenda de 35 milioane de euro aplicată de către Poliţia Locală proprietarului terenului retrocedat din Parcul IOR a fost contestată. Edilul general a adăugat că PMB se va apăra în instanţă şi a mai spus că este convins de faptul că autoritatea locală are dreptate. (News.ro)

8. Parlamentul European a decis, prin vot, să includă domeniul nuclear printre tehnologiile verzi de susţinut în vederea asigurării competitivităţii şi suveranităţii Uniunii Europene (UE) împotriva Chinei şi Statelor Unite, o victorie politică şi simbolică importantă a acestui sector în plină refacere. (Digi24)

Din Cronica Sportivă: România a încheiat neînvinsă şi pe primul loc grupa I de calificare la Campionatul European din 2024. ”Tricolorii” au învins Elveţia pe Arena Naţională, scor 1-0, şi sunt calificaţi la turneul final de anul viitor, primul după opt ani.

9. Changpeng Zhao, fondatorul Binance, cea mai mare platformă de criptomonede la nivel mondial, a demisionat din poziția de CEO pledând vinovat pentru încălcarea cerințelor penale de anti-spălare a banilor, într-o înțelegere care ar putea păstra capacitatea companiei de a continua să funcționeze. (Profit.ro)

10. Noul președinte al Argentinei, Javier Milei, care în ultimii ani l-a numit pe Papa Francisc în toate felurile, de la „fiu de cățea” la „imbecil” până la omul diavolului pe pământ, a vorbit marți la telefon cu compatriotul său, adresându-i-se cu „Sfinția Voastră”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – “Germania, venim”, scrie pe un banner afișat marți seara pe Națiobal Arena, după meciul câștigat de Naționala României cu Elveția. România a câștigat grupa, neînvinsă. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătăţii: Școlile s-ar putea redeschide la sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie – Cronica dimineții
Oficiali americani: Israelul ne-a anunțat că va ataca Iranul. Explozii auzite în această noapte în Iran – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău