Cronica diminetii – interventie in forta a jandarmilor, aseara, la mitingul din Piata Victoriei

1. Peste 20.000 de oameni (Mediafax), aproape 50.000 (StirileProtv), aproape 80.000 (Biziday), aproape 100.000 (Hotnews) au protestat aseară, în Piața Victoriei, la mitingul diasporei. Mitinguri similare au avut loc și în alte orașe mari din țară.

2. Incidente extrem de violente au avut loc în Piaţa Victoriei, jandarmii intrând în forţă pentru a goni oamenii. Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului, dupa ce unii manifestanţi au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă. (News.ro)

3. Jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei aseară, la ora 23.00, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Femeia jandarm bătută în Piaţa Victoriei este internată cu suspiciune de fractură la coloana cervicală. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi în Piaţa Victoriei au fost sustrase, iar structurile Ministerului Afacerilor Interne fac cercetări în acest caz. (News.ro)

4. Președintele Klaus Iohannis condamnă „intervenția brutală a Jandarmeriei” la protestul din Piața Victoriei. Într-un mesaj transmis vineri seară pe Facebook , șeful statului spune că „violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice”, și considera intervenția jandarmilor „puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piață”. El cere ministrului de interne Carmen Dan „să dea urgent explicații pentru modul în care a gestionat evenimentele”.  (Hotnews)

5. Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!”.

6. Un număr de 440 de persoane au primit asistenţă medicală în Piaţa Victoriei, 24 fiind jandarmi, dintre acestea 65 fiind transportate la spital, în urma mitingului de aseară, din Piața Victoriei. Noua jandarmi au fost spitalizați. (News.ro)

7. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a discutat la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre o „cooperare economică și pe piața de schimb”, a anunțat Kremlinul, după ce lira turceasca a fost în scădere, iar Donald Trump a anunțat mărirea taxelor pentru Ankara. (Profit.ro) . În același timp, Ministrul Comerţului din Turcia, Ruhsar Pekcan, l-a implorat pe preşedintele american, Donald Trump, să revină la masa negocierilor privind taxele, declarând că o dispută comercială între cele două ţări poate şi ar trebui să fie rezolvată prin dialog. (News.ro)

8. Ministerul de Externe grec a dat un comunicat după decizia Rusiei de a expulza mai mulți diplomați greci. În comunicat se precizează că “Rusia pare a fi în prezent incapabilă să înțeleagă pozițiile principale ale politicii externe grecești. De când a început să lupte ca un tovarăș de arme cu Turcia, oferindu-i o serie de facilități în sectorul securității, a ajuns să se distanțeze constant de pozițiile care corespund nivelului de prietenie și cooperare care au caracterizat relațiile greco-rușești în ultimii 190 de ani. Se pare că nu înțelege că Grecia are propriile interese și criterii în politica internațională. În acest context, trebuie să citiți decizia Rusiei de a expulza personalul Ambasadei Greciei la Moscova. Decizia Ministerului de Externe al Rusiei, spre deosebire de decizia părții grecești, care se baza pe dovezi specifice ale activităților ilegale ale funcționarilor și cetățenilor ruși din Grecia, nu se bazează pe dovezi. Dimpotrivă, decizia părții ruse este arbitrară și represivă. Vrem să reamintim prietenilor noștri ruși că nici o țară din lume nu ar tolera încercările de a mitui funcționarii de stat, de a-i submina politica externă și de a se amesteca în afacerile sale interne. Grecia a luat măsuri numai după ce a documentat dovezi clare, încriminatoare. În plus, Grecia nu a intervenit niciodată sau nu a încercat să intervină în afacerile interne ale Rusiei. Este evident că există unii ruși – din fericire puțini – care cred că pot să opereze în Grecia fără să respecte legile și reglementările și chiar să facă amenințări. Prietenia dintre Grecia și Rusia impune ca astfel de minți să fie abandonate și nu invers.” (MFA)

9. Procente număr de parlamentari femei, 2017.
Rwanda: 61%
Cuba: 49%
Islanda: 48%
Franța: 39%
Spania: 39%
Germania: 37%
UK: 32%
Australia: 29%
China: 24%
SUA: 19%
Rusia: 16%
India: 12%
Iran: 6%

10. Idris Elba ar putea fi următorul actor care-l va interpreta pe James Bond. (Esquire)

Crnica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Guvernul dă înapoi și modifica OUG 114
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că poliovirusul de tip 3 a fost eradicat – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău