Cronica dimineții – Jean-Claude Juncker vine la București

1. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi Colegiul Comisarilor se vor afla la Bucureşti, joi şi vineri, pentru a marca începerea oficială a Preşedinţiei române. Jean Claude Junker va avea întâlniri şi declaraţii comune cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Junker va avea întâlniri cu liderii Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. (News.ro)

2. Președintele Trump s-a adresat națiunii în această noapte insistând pe necesitatea construirii zidului la granița cu Mexic pentru a putea avea o țară sigură. Trump le-a cerut Democraților să deblocheze suma de $5,7 miliarde, necesară pentru construcție, și a îndemnat cetățenii să-și sune reprezentanții din Congres și să le ceară securizarea graniței de sud. În replică, liderii Democrați, Nancy Peloși și Chuck Schumer, au declarat că Trump se folosește de frică pentru a-și construi zidul pe cheltuiala cetățenilor care se bazează pe serviciile prestate de guvern. Suntem în ziua 19 de închidere parțială a guvernului american. (USAToday)

3. Investițiile de tip VC în Statele Unite au ajuns anul trecut la $99,5 miliarde, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani. Numărul investițiilor a scăzut însă, cel mai redus din ultimii 5 ani, investitorii căutând companii care au deja tracțiune, în care să plaseze sume mai mari, în locul investițiilor mai mici, în start-upuri aflate în faza de seed. (Link)

4. Mark Zuckerberg a anunțat că anul acesta vrea să găzduiască mai multe dezbateri publice despre viitorul tehnologiei în societate.  (Link)

5. Vânzările de smartphone-uri în China au scăzut anul trecut cu 12-15,5%. (VentureBeat)

6. Cele mai vândute mașini în Statele Unite, anul trecut:
Ford F-Series: 909.330 exemplare
RAM Pickup: 536.980
Chevrolet Silverado: 531.158
Toyota RAV4: 427.168
Nissan Rogue: 412.110
Honda CR-V: 379.021
Toyota Camry: 343.439
Honda Civic: 325.760
Toyota Corolla: 303.732
Chevrolet Equinox: 299.449

7. În medie, un american își schimbă smartphone-ul o dată la 32 de luni, în creștere față de 2017, când îl schimbă la fiecare 25 de luni. (Link)

8. Universitatea Harvard are disponibile peste 60 de cursuri online gratuite. (Link)

9. În Nepalul rural, femeile sunt trimise să locuiască în colibe sau grajduri în zilele când sunt la menstruație, deoarece, conform tradiției Hindu, se consideră că sângele nu este pur. Ele nu au voie să intre în bucătărie, să atingă mâncarea, să atingă bărbații sau vacile si nici sa foloseasca principala sursa de apa a comunitatii pentru a se spala sau a-si spala hainele. (ForeignPolicy)

10. Stirea pozitivă din 2018: Adidas a lansat prima pereche de pantofi sport realizați din plastic colectat din oceane și a anunțat ca din 2024 va folosi doar plastic reciclat. (CNN)

Fotografia dimineții – vizitatori în fața unei sculpturi din gheață la Harbin International Snow Sculpture Art Expo, Tao Zhang / Getty:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Bucureștiul a generat în 2021 aproape un sfert din Produsul Intern Brut al României – Cronica dimineții
Ciolacu: PSD nu este dispus ”să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pandemie” – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău