Cronica diminetii – Juncker: România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând

1. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că dacă ar fi vorbit despre România în discursul despre Starea Uniunii, susţinut ieri, mesajul nu ar fi fost unul pozitiv în totalitate, el arătând că crede în continuare că România şi Bulgaria trebuie să intre în spaţiul Schengen cât mai curând, dar în acelaşi timp trebuie văzute rezultate în ceea ce priveşte respectarea statului de drept. „Am impresia că există o uriaşă şi controversată dispută în România între preşedinte şi guvern şi o parte a Parlamentului. Am sentimentul că e totul în regulă în România? Nu”, a afirmat oficialul european. (News.ro)

2. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat aseară că în această lună propunerile mediului de afaceri vizând modificarea Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală şi care sunt agreate de minister vor fi făcute publice, urmând ca până la sfârşitul anului acestea să fie trecute prin Parlament. Teodorovici susţine că nu vor fi introduse noi taxe şi nici nu se vor majora cele actuale şi că nu va exista din mediul economic sau din partea altcuiva din piaţă vreo părere contra vreunei prevederi. (News.ro)

3. Apple a anunțat noile iPhone-uri, trei modele, iPhone XR care va înlocui iPhone 8, disponibil din 26 Octombrie, și iPhone Xs și Xs Max, cu aceleași caracteristici dar ecrane diferite, care vor înlocui iPhone-ul X și vor fi disponibile din 21 Septembrie. Xs Max va fi iPhone-ul cu cel mai mare ecran lansat de Apple până acum. Apple a mai anunțat noul ceas, Watch Series 4, precum și lansarea pentru public a iOS 12 din 17 Septembrie.

4. Veniturile clasei de mijloc americane, per gospodărie, au crescut anul trecut ajungând la un nivel record. Adăugarea unui nou membru al familiei care lucrează și trecerea de la contracte part time la contracte full time sunt principalele motive pentru creșterea venitului anual per familiei la $61.372. Rata sărăciei a scăzut cu 0.4%, până la 12.3%. (WAPO)

5. Valoarea totală a cryptomonedelor a scăzut sub $200 miliarde, de 4 ori mai puțin decât vârful de $832 miliarde înregistrat în Ianuarie. (WSJ)

6. Hulu a semnat un parteneriat cu Discovery și va adăuga pe platforma aproape 4000 de emisiuni produse de grupul american. Cinci canale, Discovery Channel, TLC, Investigation Discovery, Motor Trend și Animal Planet vor fi disponibile live pe Hulu TV, începând din Decembrie. (Variety)

7. Rețelele de socializare și alte platforme online vor avea la dispoziție o oră să elimine, la cererea autorităților naționale, conținutul cu caracter terorist, abaterile repetate urmând să fie sancționate cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri globală, potrivit unor norme privind combaterea terorismului online propuse ieri de Comisia Europeană. (Profit.ro)

8. Papa Francisc a convocat episcopii din toată lumea la o întâlnire, în luna Februarie, la Vatican, în care să se discute măsurile necesare pentru a fi evitate abuzurile sexuale ale preoților catolici. Este o premieră, niciun alt Papa nu a mai convocat o întâlnire pentru a discuta acest subiect. (WSJ)

9. NASA ar putea începe să vândă sponsorizări, un brand să plătească pentru a da denumirea unei rachete, și să le permită astronauților să apară în reclame sau să vândă spațiu publicitar pe echipamente. (WAPO)

10. Spotify a anunțat că utilizatorii vor putea downloada, pentru a le asculta offline, până la 10.000 de melodii pe cinci device-uri diferite, în creștere de la 3333 melodii pe trei device-uri. (RollingStone)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Romania devine a douăsprezecea putere economică din Europa, după Danemarca şi înaintea Cehiei, Finlandei și Portugaliei – Cronica dimineții
Gheorghiță: Peste 40% din populația adultă este vaccinată – Cronica dimineții