Cronica dimineții – Liviu Dragnea vrea ca BNR sa aducă aurul în țară

1. Comisia Europeană critică foarte dur modificările aduse legilor justiției, considerând că au subminat independența judecătorilor și a procurorilor. Criticile apar în ultimul raport de țară. Potrivit Comisiei, „progresele înregistrate în lupta împotriva corupției au suferit regrese semnificative”, iar „independența judecătorilor și a procurorilor a fost afectată de modificările recente aduse legilor justiției”. DNA a fost o țintă predilectă a presiunilor, inclusiv a criticilor dure în spațiul public și în mass-media formulate de politicienii de rang înalt, se mai arată în raport. (Hotnews)

2. Banca Națională a României este obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în Londra la Banca Angliei, prevede un proiect inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea, și senatorul social-democrat Nicolae Șerban care modifică statutul BNR. Social-democrații susțin că nu este justificat ca BNR să plătească comisioane pentru custodia aurului în străinătate, în condițiile în care a fost atins statutul de economie de piață funcțională. (Profit.ro)

3. Călin Popescu Tăriceanu a declarat că ALDE va merge pe liste proprii la europarlamentare, Norica Nicolai deschizând lista liberalilor și democraților. „​S-a bătut în cuie lista ALDE. Nu se mai pune în discuție lista comună cu PSD. Noi suntem un partid mai mic. Putem să avansăm și mai repede și am hotărât să începem campania cât mai devreme”, a declarat Tăriceanu. Liderul ALDE a anunțat care sunt primii candidați ai partidului: Norica Nicolai, Daniel Barbu, Renate Weber, Ovidiu Silaghi, Varujan Vosganian, Andrei Gerea, Radu Silaghi Dumitrescu, Horia Victor Toma, Tudor Tim Ionescu. (News.ro)

4. Andrew Scheer, liderul Partidului Conservator, de opoziție, i-a cerut demisia prim ministrului Canadei, Justin Trudeau, după ce fostul ministru al Justiției, Jody Wilson-Raybould, a declarat că oficiali guvernamentali, inclusiv ministrul Finanțelor, au făcut presiuni ca o firmă de construcții să nu fie trimisă în judecată pentru o mită oferită în Libia. Deși l-a anunțat pe Trudeau de aceste presiuni, acesta nu a luat nici o măsură. Canada va avea alegeri parlamentare în Octombrie. (Link)

5. Liderul nord corean Kim Jong Un a răspuns, pentru prima oară, întrebărilor presei americane, în direct, declarând că nu este pesimist înainte discuțiilor de astăzi cu președintele Trump. (Bloomberg)

6. Liberty Global a anunțat încă un exit de pe piața europeană, vânzarea UPC Elveția, companie condusă de româncă Severina Pascu, către Sunrise Communications Group AG, pentru $6,29 miliarde. (Reuters)

7. Conform datelor Sensor Tower, aplicația TikTok a depășit un miliard de downloaduri pe Android și iOS, fără să fie luate în considerare instalările pe Android din China. Anul trecut aplicația a fost instalată de 663 milioane ori, depășind Instagramul , care a avut 444 milioane instalari. (BusinessInsider)

8. Apple a confirmat că 190 de angajați de la divizia de mașini autonome vor fi concediați, ultima zi de lucru fiind 16 Aprilie. 124 dintre aceștia sunt ingineri. (Link)

9. Un doctor a coordonat, de la distanță, o echipă de medici ai unui spital din Barcelona, folosind o conexiune 5G, în timpul unei operații de extirpare a unor celule canceroase la colon. Operația a fost transmisă în direct pe ecranele de la Mobile World Congress. (CNN)

10. Compania Hound Labs se pregătește să lanseze pe piață primul aparat care detectează marijuana în respirație, pe același model folosit în cazul alcoolului. Aparatul va putea fi folosit de poliție sau angajatori pentru a detecta șoferii sau angajații aflați sub influența drogului. (FT)

Fotografia dimineții:

Astăzi este ultima zi în care Cronica este sponsorizată de 2Performant. Mulțumim pentru colaborare, Cronica rămâne disponibilă pentru sponsorizari/publicitate pe platforma 2Performant Influencer Marketing

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Huawei anchetată pentru furt de tehnologie în Statele Unite
Deficitul bugetului a fost de 37,21 miliarde lei în primele șase luni ale anului – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău