Cronica dimineții – Ludovic Orban estimează la 50% prezența pentru alegerile europarlamentare

1. Patru militari români au fost răniţi ieri când o coloană de vehicule blindate MRAP operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei”, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. Doi dintre ei au fracturi în zona membrelor inferioare, unul are traumatism cranian închis şi cel de-al patrulea are fractură toracală, starea lor fiind stabilă. (News.ro)

2. Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a declarat că este deschis pentru o a treia întâlnire cu președintele Donald Trump, dar a setat finalul acestui an ca deadline pentru ca Statele Unite să ofere o propunere de acord nuclear care să fie acceptabilă de ambele părți. Kim a acuzat SUA de provocări după ce a reluat exercițiile militare în Coreea de Sud. (LATimes)

3. Liderul liberal Ludovic Orban spune că PNL estimează o prezenţă la vot de 50% la alegerile europarlamentare şi critică faptul că Ministerul de Externe deschide puţine secţii de vot în străinătate. El susţine că cei mai mulţi dintre românii din diaspora au plecat din cauza PSD şi ar opta preponderent pentru PNL sau pentru partidele de opoziţie, iar faptul că nu vor putea vota ar vicia rezultatul scrutinului. (News.ro)

4. Asseturile instituțiilor financiare non bancare, companii reglementate mai lejer decât bancile si cu un risc mai mare, la nivel mondial, au crescut cu 75% de la finalul crizei, din 2010, până la $52.000 miliarde. Statele Unite și China conduc topul cu $15.000 miliarde, respectiv $8.000 miliarde. Asseturile instituțiilor bancare, în aceeași perioadă, au crescut doar cu 35%, până la $148.000 miliarde. (CNBC)

5. Cererile inițiale pentru ajutor de șomaj din SUA au scăzut, săptămâna trecută, la cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, semn că piața muncii rămâne robustă, deși creșterea economiei a încetinit. Numărul cererilor inițiale pentru ajutor de șomaj, indicator folosit pentru aproximarea concedierilor din companii, s-a micșorat cu 8.000 în săptămâna încheiată pe 6 aprilie, până la 196.000, potrivit datelor Departamentului american al Muncii. Este pentru prima oară când numărul cererilor săptămânale coboară sub 200.000 începând cu luna octombrie a anului 1969. (Profit.ro)

6. Fostul purtător de cuvânt al PSD Adrian Marius Dobre a trecut la partidul lui Ponta, Pro România, el afirmând că PSD a intrat din păcate pe un drum fără întoarcere, un drum antieuropean, al extremei şi al populismului. (News.ro)

7. Comisia Federală americană pentru Comunicații a anunțat că va organiza cea mai mare licitație din istoria Statelor Unite pentru serviciile 5G. Comisia are în plan să cheltuie $20 miliarde pentru a crește viteza de conectare la internet în zona rurală, de servicii urmând a beneficia 4 milioane de americani și mici companii. (WashingtonPost)

8. Aproape 600 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au titlu de doctor și primesc spor la salariu. Autoritățile au promis verificarea diplomelor, fără rezultate până acum. (Profit.ro)

9. Un tablou cu Nicolae Ceaușescu se află în biroul unui primar PNL din județul Prahova. Edilul se întreabă „ce e rău în asta?”, în condițiile în care susține că și-a decorat biroul cu tablouri ale unor „conducători ai României care au condus țara asta bine”. „Liberalii care au murit în temnițele comuniste se întorc în mormânt cu un așa primar LIBERAL”, este mesajul postat pe Facebook de un fost consilier local și care însoțește două fotografii făcute în biroul primarului din Podenii Noi, Mihai Alionte. Pe peretele lateral al biroului primarului este pus un tablou cu Nicolae Ceaușescu. Mihai Alionte, primar PNL aflat la al doilea mandat, a declarat corespondentului Mediafax că în birou are mai multe tablouri, nu doar cel cu Nicolae Ceaușescu, și nu vede „care ar fi problema”. (Hotnews)

10. Ministrul tineretului şi sportului, Bogdan Matei, s-a aflat ieri la Salonic, unde a participat la reuniunea cvadrilaterală guvernamentală la nivel înalt, alături de omologii săi din Bulgaria, Serbia şi Grecia. Astfel s-a semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele Serbiei, României, Bulgariei şi Greciei, pentru constituirea Comitetului iniţial de organizare, în vederea candidaturilor comune pentru organizarea UEFA EURO 2028 şi a FIFA World Cup 2030. (News.ro)

Fotografia dimineții – Julian Assange la tribunalul din Westminster. Hannah Mckay / Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Orban merge azi în Parlament pentru votul de învestitură – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Apple cumpara o companie din domeniul AR

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău