Cronica diminetii – Ministrul Finantelor anunta eliminarea popririlor pe conturi

1. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că vrea să elimine, până la finalul acestui an, măsura de poprire a conturilor. (News.ro)

2. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat aseară, la Antena 3, că în această vară va lucra cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi cu alţi colegi pentru realizarea unei noi legi a pensiilor care să „îndrepte o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni”. Dragnea mai anunţă că până la finalul anului legea va fi adoptată de Parlament. (News.ro)

3. Grecia va expulza doi diplomați ruși și va interzice intrarea în țară a altor doi, ca urmare a acuzațiilor de acte ilegale împotriva intereselor naționale și încercarea de a influența anumite decizii interne. Presa elena speculează faptul că rușii au încercat să saboteze înțelegerea dintre Grecia și Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei în privința noii denumiri agreate, Macedonia de Nord. (Kathimerini)

4. Guvernul american pregătește un impozit suplimentar de 10% pentru importurile din China care totalizează vânzări de $200 miliarde pe an. Măsura vine ca un răspuns pentru impozitele impuse de chinezi produselor americane după ce, inițial, SUA a impus tarife suplimentare pentru importuri chinezești în valoarea de $34 miliarde. (WSJ)

5. Exporturile de mărfuri românești au avansat în primele cinci luni cu 8,8%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 28,09 miliarde euro, insa cresterea este sub cea a importurilor, astfel incat deficitul comercial a continuat să crească. În luna mai 2018, exporturile au însumat 5,87 miliarde euro, iar importurile au fost 7,14 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,27 miliarde euro. (Profit.ro)

6. Doar patru tari, SUA, Marea Britanie, Grecia si Estonia, au atins nivelul de 2% din PIB pentru cheltuielile cu Apararea, iar alte patru, Lituania, Letonia, Polonia şi România, vor atinge acest prag pana la sfârşitul anului, conform lui Jens Stoltenberg, secretarul general NATO. Cei 29 de membri NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB cheltuielilor cu Apărarea până în 2024. Preşedintele american Donald Trump le-a cerut membrilor, la summitul NATO de la Bruxelles, să-și dubleze cheltuielile cu Apărarea, la 4% din PIB. (WSJ)

7. O echipă de la Harvard a construit un robot care merge pe apă și poate face tranziția de la mersul pe pământ la cel pe apă. (DigitalTrends)

8. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, investigat în trei cazuri de corupţie, a fost audiat din nou de poliţie cu privire la afacerile sale cu cea mai mare companie de telecomunicaţii din Israel. Este pentru a treia oară când premierul este chestionat în acest dosar. (Reuters)

9. Descoperirea unor unelte din piatră, în China, care au o vechime de 2.1 milioane de ani, arătă că precursorii omului modern au părăsit Africa cu 250.000 mai devreme decât arătau cele mai recente estimări. Până la această descoperire, cea mai veche dovadă descoperită în afara Africii erau fosilele vechi de 1.85 milioane de ani ale unui Homo erectus găsite într-o peșteră din Georgia. (TheAtlantic)

10. Croația a învins Anglia cu 2-1, după prelungiri, și s-a calificat în finala Cupei Mondiale din Rusia, unde o va întâlni pe Franța, duminică, de la ora 18. Este pentru prima oară când Croația, o țară cu 4.2 milioane locuitori, va juca finala. Anglia și Belgia vor juca sâmbăta finală mică, pentru locul 3.

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Românii se numără printre cei care au un grad de economisire mare printre cele opt state din Europa Centrală și de Est – Cronica dimineții
În România s-au închis, după Revoluție, 7.000 de biblioteci – Cronica dimineții