Cronica diminetii – Ministrul Justiției anunță astăzi noul procuror șef DNA

Un puternic cutremur a lovit insula Hokkaido, din nordul Japoniei, în această dimineață, iar prim-ministrul Viorica Dăncilă începe o vizită de două zile în Spania, urmând să fie primită de Regele Felipe.

1. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a fost prezenta aseară în studioul Antena3 unde a continuat atacul la adresa președintelui PSD, Liviu Dragnea. Firea a declarat că are informaţii ”certe” că este spionată de către Liviu Dragnea, care îi urmăreşte activitatea, dar urmăreşte şi sediul Primăriei în care lucrează. Primarul general a menţionat că a doua zi după şedinţa Comitetului Executiv Naţional de la Neptun, preşedintele PSD a început să ”tranzacţioneze” funcţia de preşedinte al filialei PSD Bucureşti, ea susţinand că a aflat de cinci persoane cărora li s-ar fi promis ajutor pentru obţinerea funcţiei. Primarul a adăugat că Liviu Dragnea nu a dat până acum Ordonanţa de urgenţă pentru amnistie şi graţiere pentru că a vrut să aibă “o monedă de schimb cu lume importantă”. Edilul spune că Ordonanţa va fi emisă când Dragnea va avea nevoie, altfel “rămâne fără acest mic obiect de şantaj”. (News.ro)

2. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar urma să anunţe astăzi propunerea sa pentru postul de procuror-şef al DNA, pentru care au existat şase candidaţi. (News.ro)

3. Harvard University ramâne, pentru al doilea an consecutiv, în fruntea topului, făcut de WSJ, al celor mai bune universități americane. Massachusetts Institute of Technology, Yale University, Columbia University și California Institute of Technology completează topul primelor cinci. (WSJ)

4. Toyota a anunțat rechemarea în service-uri pentru 1 milion de mașini, modelele Prius si CH-R, pentru risc de incendiu. Constructorul japonez a declarat că există riscul ca izolația de pe anumite fire să se deterioreze în timp, ceea ce ar putea cauza un scurtcircuit. Sunt afectate mașinile produse în Japonia între Iunie 2015 și Mai 2018. (Fortune)

5. Un sondaj făcut pe adulții americani arată că în ultimele 12 luni 42% au luat o pauză de facebook de câteva săptămâni, 26% dintre ei și-au șters aplicația de mobil, iar 54% și-au modificat setările de privacy. (PewResearch)

6. În timp ce versiunile de Android Oreo 8.0 și Oreo 8.1 sunt la sub 15% instalari, iOS 11 este prezent pe 85% din device-urile Apple worldwide, cu o lună înaintea lansării iOS 12. (VentureBeat)

7. Roblox, un joc popular printre copii, a strâns $150 milioane într-o nouă rundă de finanțare care-l evaluează la peste $2.5 miliarde, adică suma plătită de Microsoft pentru Minecraft. (TechCrunch)

8. Facebook a anunțat că va investi mai mult de un miliard de dolari în primul său data center din Asia, localizat în Singapore, și care va fi gata în 2022. (Reuters)

9. Jeff Bezos și soția sa MacKenzie au donat $10 milioane pentru susținerea veteranilor de război care candidează pentru o poziție în Congresul american. Este cea mai mare donație politică făcută de Bezos. (NYTimes)

10. Într-o regiune din provincia Aceh, din Indonezia, femeile și bărbații nu mai pot sta împreună la restaurant/cafenea dacă nu sunt căsătoriți sau rude. Aceh este singura provincie cu populație musulmană, din Indonezia, care a impus sharia, legea islamică. Nouă regulă prevede că femeile trebuie să fie însoțite de soț sau de o rudă când stau cu alt bărbat la masă. Nu există o amendă sau penalitate pentru restaurantele care nu implementează regula. (TheGuardian)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Amazon investește într-un constructor de case
România s-a calificat în semifinalele Europenelor de tineret – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău