Cronica diminetii – Mita de $1 miliard in Venezuela

1. Mailuri interne din perioada 2012-2014 arată că managerii Facebook au analizat opțiunea de a cere $250.000 pe an dezvoltatorilor care doreau să aibă acces la datele utilizatorilor, precum și de a cere sume extra clienților de publicitate pentru a putea targeta userii prin intermediul mai multor criterii. (WSJ)

2. In Romania, o zi de concediu medical poate fi plătită cu 22% până la 36% mai mult decât o zi de muncă, în funcţie de nivelul salariului brut al persoanei care are nevoie de îngrijiri medicale sau, pur şi simplu, de o perioadă de odihnă ulterioară unei probleme medicale. (Adevarul)

3. O analiză făcută pe veniturile femeilor americane, între 2001 și 2015, arată că acestea au câștigat, în medie, doar 51% din veniturile bărbaților. Analiza a luat în calcul și perioada în care femeile au fost neplătite pentru că au stat acasă având grijă de copii. (Reuters)

4. YouTube a anunțat că producțiile originale, disponibile acum doar pe bază de abonament, în YouTube Premium, vor putea fi văzute, de anul viitor, în platforma free, susținute de publicitate. (Variety)

5. Producția de autoturisme din Marea Britanie a scăzut în Octombrie cu aproape 10%. Este a cincea lună consecutivă cu scăderi, în condițiile în care vânzările, pentru primele 10 luni ale anului, au scăzut cu 7,2%. (FT)

6. Altria Group, unul dintre cei mai mari producători de țigări din lume, deținător al mărcii Marlboro, este în discuții cu Juul, producătorul de țigări electronice ce operează pe piața din Statele Unite, pentru preluarea unui procent minoritar, intre 20 si 40%. Juul a fost evaluat la $16 miliarde în Iulie. (Reuters)

7. Balanța comercială, ultimele 12 luni:
SUA: -$832 miliarde
China: +$363 miliarde
Germania: +$292 miliarde
Franța: -$75 miliarde
Japonia: +$42 miliarde
UK: -$185 miliarde
Italia: +$55 miliarde
Olanda: +63 miliarde
Spania: -$32 miliarde
Rusia: +$139 miliarde

8. Alejandro Andrade, un fost bodyguard al președintelui decedat Hugo Chavez, pus sa conduca Trezoreria din Venezuela între 2007 și 2011, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, în Statele Unite, pentru o mita de $1 miliard primită în case de lux, mașini de lux, cai și cash. El a recunoscut acuzațiile. Deși deține cele mai mari rezerve petroliere din lume, Venezuela se confruntă cu o criză economică gravă, inflația pe acest an ajungând la 800.000%. (BBC)

9. După 20 de zile, peste 50 de ore de joc și 12 partide încheiate remiză, norvegianul Magnus Carlsen și-a păstrat titlul de campion mondial la șah învingându-l pe americanul Fabiano Caruana, cu 3-0, la partidele desfășurate cu timp limitat. Este pentru prima oară în istoria de 132 de ani a competiției când câștigătorul este desemnat în urma acestui tip de joc. (CNN)

10. Ogilvy a dezvoltat o campanie publicitară pentru Schweppes, în Brazilia, trimițând, într-un club, trei femei care purtau îmbrăcăminte cu senzori, pentru a măsura în timp real de câte ori sunt atinse de bărbați. În mai puțin de patru ore cele trei femei au fost atinse de 157 de ori. (Quarz)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul României se împrumută de două ori mai scump decât cele din Polonia și Ungaria – Cronica dimineții
Agenţia Fitch Rating estimează pentru România un deficit bugetar de 9,5% din PIB în 2020 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău