Cronica dimineții – Parlamentarii britanici au respins, la limită, un Brexit fără acord

1. Departamentul de Stat al SUA a publicat Raportul de ţară privind respectarea drepturilor omului în România, în anul 2018, care arată că libertatea de exprimare, un drept constituţional, a fost respectată parţial de Guvernul ţării noastre. Legat de protestele din 10 august, este susţinut că presa pro-guvernamentală a jucat un rol important în dezinformarea din timpul demonstraţiilor. Problemele ce vizează drepturile omului includ corupţia la nivel oficial şi violenţa poliţiei împotriva romilor. Sistemul de justiţie a făcut paşi în a da în judecată şi pedepsi oficiali care au comis abuzuri, dar autorităţile au întârziat procedurile fapt ce implică un presupus abuz al poliţiei. Rezultatul a fost acela că multe cazuri s-au încheiat cu achitări. Guvernul a respectat parţial dreptul la libertatea de exprimare, care o include şi pe cea a presei, se arată în raport. (News.ro)

2. Salariile din sectorul public au ajuns, în Ianuarie, la o creștere de 26,7% raportat la prima lună a anului trecut, un ritm mult mai alert comparativ cu situația din mediul privat, unde avansul anual a fost de numai 15,8%. În plus, diferența dintre salariul mediu din administrația publică și cel din sectorul privat este acum extrem de mare, la un nivel similar cu cel din anul 2008, anul în care la nivel global s-a declanșat criza financiară. În 2009, din cauza deficitului bugetar ridicat și a dezechilibrelor majore, cauzate inclusiv de creșterile nejustificate ale salariilor din sectorul public, România încheia un acord cu FMI și implementa măsuri dure de austeritate. (Profit.ro)

3. Liberalii validează astăzi lista pentru europarlamentare care este deschisă de jurnalistul Rareș Bogdan, iar lansarea candidaților va avea loc sâmbătă, în cadrul summit-ului Partidului Popular European de la București, la care participă și președintele Klaus Iohannis, conform declarațiilor unor surse liberale pentru (Hotnews).

4. Deputaţii britanici au respins, cu un scor foarte strâns, 312 la 308, opţiunea unei ieşiri din Uniunea Europeană (UE) fără acord, însă riscul unei rupturi brutale continuă să planeze în cazul în care Londra nu reuşeşte să se înţeleagă cu Bruxellesul. Deputaţii urmează acum să se pronunţe astăzi, în al treilea vot din această săptămână, asupra unei cereri de amânare ”limitată” a Brexitului. Această cerere are însă nevoie de aprobarea Uniunii Europene, care exercită presiuni asupra Regatului Unit să precizeze ce vrea. (News.ro)

5. Donald Trump a anunțat că toate avioanele Boeing 737 MAX 8 și MAX 9 vor fi menținute la sol, după ce un avion al Ethiopian Airlines s-a prăbușit, ucigând 157 de persoane. „Vom decreta de urgență interzicerea tuturor zborurilor 737 MAX 8 și 737 MAX 9”, a declarat Trump, de la Casa Albă. „Securitatea americanilor și a tuturor pasagerilor este prioritatea noastră absolută”, a adăugat el. După acest anunț, Boeing a precizat că are „încredere totală” în avionul 737 MAX dar „susține” decizia de a le menține la sol. Anunțul președintelui Trump vine după ce Uniunea Europeană și mai multe alte țări, printre care China, Singapore, Australia sau Canada, au blocat la sol avioanele Boeing 737 MAX. (Hotnews)

6. Facebook a suferit cea mai gravă întrerupere din istorie, serviciile sale fiind indisponibile pentru utilizatori la nivel global începând de ieri după-amiază, din jurul orei 18, ora Romaniei. Aplicatiile Messenger si Instagram au fost si ele afectate. Ultima dată când Facebook a avut o întrerupere de acest tip a fost în 2008 când site-ul avea 150 de milioane de utilizatori, în comparație cu aproximativ 2,3 miliarde utilizatori cât are acum. (BBC)

7. În ANAF au fost detașați mai mult de 250 de ofițeri SRI, a spus, la Antena 3, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, confirmând declarațiile președintelui Sed Lex, Vasile Marica, în legătură cu activitatea anagajaților serviciului de informații în cadrul fiscului. „Categoric da, au fost ofițeri detașați în acei ani, dar nu mai sunt astăzi”, a declarat Teodorovici, care a precizat că în prezent mai sunt detașați în jur de 200 de angajați ANAF la Parchet. „Pe măsură ce detașările expiră, nu se mai prelungesc, nu mai putem accepta aceste detașări”, a spus ministrul. „Au existat astfel de practici, ofițerii ocupau funcții de conducere, își trimiteau dosare singuri” de la ANAF la SRI, a adăugat Teodorovici. (Hotnews)

8. Administrația Trump este cea mai puțin transparentă din istoria Statelor Unite, publicând documente cenzurate sau refuzând să furnizeze, pe anul trecut, vreun document, în 78% din cererile formulate în baza Freedom of Information Act. Guvernul american a cheltuit o sumă record, de $41 de milioane, în 2018, cheltuieli de judecată pentru a-și apăra deciziile de blocare a furnizării unor informații. (Quarz)

9. Fiat Chrysler Automobiles va fi obligată să recheme în service 862.000 de autovehicule, din cauză că acestea nu respectă normele de poluare, potrivit unui anunț al agenției de mediu din SUA, EPA. (Profit.ro)

10. Patru echipe din Anglia, FC Liverpool, Manchester United, Tottenham și Manchester City, s-au calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Celelalte patru echipe calificate sunt FC Barcelona, Juventus, Ajax Amsterdam și FC Porto.

Fotografia dimineții – Premierul Marii Britanii, Theresa May, și șeful Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, Patrick Seeger/EPA:

Promo: Intră în Clubul Pasionaților de Vin, primești 4 sticle de vin premium, transport gratuit pentru comenzi și prețuri preferențiale pentru o selecție amplă de vinuri. Detalii aici.

Ți-ar mai putea plăcea
Parade militare la București și Alba Iulia de Ziua Națională – Cronica dimineții
Cronica dimineții – Amazon a devenit cea mai valoroasă companie a lumii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău