China va deschide spitalul cu 1000 de paturi, construit în 10 zile, pentru pacienții infectați cu coronavirus – Cronica dimineții

1. Ministerul Apărării Naționale este gata să exproprieze un număr de aproape 1.400 de proprietăți imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina din județul Constanța, în suprafață totală de aproape 2.400 de hectare. Suprafața este necesară pentru implementarea megaproiectului extinderii, upgradării și modernizării infrastructurii bazei militare aeriene Kogălniceanu, investiție estimată la peste 12 miliarde de lei, care va transforma baza într-una dintre cele mai importante facilități NATO din regiune. (Profit.ro)

2. China va deschide noul spital, construit în 10 zile în Wuhan, pentru pacienții infectați cu coronavirus. Spitalul are o capacitate de 1000 de paturi. Ultimele date indică peste 17.000 de persoane infectate și 361 de decese. (BBC)

3. Bursele din China, deschise în această dimineață după pauza generată de intrarea în anul Șobolanului, au deschis cu o scădere puternică, din cauza temerilor legate de coronavirus. Atât indicele Shanghai cât și cel Shenzhen au scăzut cu minim 8%. Este cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, din august 2015. (WSJ)

4. Fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Scoţia ar fi primită în Europa „cu entuziasm” dacă şi-ar obţine independenţa de restul Regatului Unit, dar că procesul readerării la Uniunea Europeană nu ar fi unul automat.  (Hotnews)

5. Candidatul prezidenţial democrat Michael Bloomberg a propus majorarea semnificativă a taxelor pentru americanii bogaţi şi corporaţii. Bloomberg vrea inclusiv o nouă taxă pentru persoanele care câştigă peste $5 milioane pe an. Măsurile ar atrage circa $5.000 de miliarde în decurs de 10 ani. (News.ro)

6. Bucureștiul ocupă locul al patrulea în Topul celor mai aglomerate orașe din Europa în ceea ce privește traficul auto. Datele apar în studiul pentru anul 2019 realizat de producătorul olandez de sisteme de navigație TomTom, incluzând 416 de orașe din 57 de țări. În București, timpul petrecut în trafic este, în medie, cu 52% mai mare decât ar fi în condițiile în care traficul ar fi fluent. (Profit.ro)

7. Procentul americanilor care trăiesc în orașe a crescut rapid. Urbanul din SUA a înregistrat cu 46 de milioane de americani mai mult decât în 2000. (Axios)

Una din Cronica de Carte: Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate care a stârnit multe controverse în Statele Unite, ”American Dirt”, de Jeanine Cummins (volumul are în centru o femeie mexicană și copilul ei, fugind de influența unui cartel de droguri, și vorbește despre imigrația mexicană; turneul de promovare din SUA a fost anulat, pentru că autoarea a primit amenințări cu moartea); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este tot o noutate, ”A Very Stable Genius”, de Philip Rucker și Carol Leonnig (tot despre administrația Trump). Încă o noutate la non-ficțiune, ”Profiles in Corruption”, de Peter Schweizer, despre corupția din interiorul Partidului Democrat. (New York Times)

8. Palindromul de ieri, 02.02.2020, a fost unul special, ultima dată când am avut parte de unul similar fiind acum 909 ani, 11.11.1111. Următorul va fi peste 101 ani, în 12.12.2121. (WashingtonPost)

9. Piață de felicitări în format print din SUA, estimată la $4,5 miliarde pe an, a scăzut cu 13% în ultimii 5 ani. (WSJ)

10. Novak Djokovici a câştigat pentru a opta oară turneul de la Australian Open, primul Grand Slam al anului. Djokovici l-a învins în finală pe austriacul Dominic Thiem, scor 6-4, 4-6, 2-6, 6-3, 6-4, după patru ore de joc. Mai multe din sport în Cronica Sportivă.

Fotografia dimineții – Astăzi au loc, în Iowa, primele alegeri ale democraților americani pentru desemnarea candidatului care se va confrunta cu Donald Trump la prezidențialele din toamnă. Carlo Allegri/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
1.279.000 de cetățeni români au revenit în țară din 23 februarie – Cronica dimineții
Azi începe etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-Covid – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău