Cronica dimineții – Parlamentul britanic: Facebook se comportă ca un gangster digital

1. Raportul parlamentului britanic în privința practicilor Facebook conține acuzații dure despre rețeaua socială și directorii săi. Raportul, în 108 pagini, arată că Facebook a încălcat intenționat atât legea care protejează datele personale ale utilizatorilor cât și legea concurenței. Concluzia este că Marea Britanie are nevoie de legi și măsuri pentru a controla comportamentul de “gangsteri digitali” al celor de la Facebook, care se cred mai presus de lege. (WashingtonPost)

2. Australia și-a propus să planteze un miliard de copaci până în 2050 astfel încât să atingă obiectivele acordului de la Paris pentru controlul schimbărilor climatice datorate emisiilor de gaze. (Bloomberg)

3. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat aseară că este posibil ca proiectul Legii bugetului de stat pentru 2019 să nu fie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis şi să fie retrimis Parlamentului, pe fondul criticilor aduse recent de preşedinte bugetului propus de PSD-ALDE. (Digi24)

4. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus că a fost redactat un proiect de ordonanţă a Guvernului pentru a crea baza juridică legală pentru a selecta, în prima etapă, cei trei candidaţi dintre care va fi ales procurorul european din partea României. Proiectul a fost trimis la CSM, pentru aviz consultativ. (News.ro)

5. Serviciile de informații britanice au ajuns la concluzia că pot controla riscul folosirii echipamentelor furnizate de Huawei pentru rețelele 5G. Concluzia britanicilor intră în contradicție cu eforturile Statelor Unite de a interzice folosirea, de către aliați, a echipamentelor produse de chinezi. (FT)

6. Prim ministrul Australiei crede că recentul atac cibernetic asupra parlamentului și a principalelor partide a fost orchestrat de un guvern străin, fără să facă vreo nominalizare în acest sens, media speculând că ar fi vorba de China. Australia va avea alegeri generale în Mai. (Reuters)

7. Autoritățile chineze au folosit softuri de recunoaștere facială pentru a monitoriza mișcările a 2,6 milioane de musulmani din regiunea Xinjiang. (Quarz)

8. Socialiștii bulgari, partid aflat în Opoziție, au decis să părăsească pe termen nelimitat parlamentul pentru a protesta față de modificările legii electorale care nu ar mai asigura cadrul necesar desfășurării de alegeri libere. Partidul Socialist deține 79 din cele 240 de mandate din parlament. (Reuters)

9. Andrew Yang, candidat la președinția americană, are în plan să acorde, dacă va fi ales, fiecărui american, cu vârsta între 18 și 64 de ani, câte $1000 pe lună în cadrul programului “universal basic income”. (CNBC)

10. Influencerii de pe Instagram au început să-și angajeze traineri pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste presiunea generată de activitatea pe rețeaua socială. (Link)

Fotografia dimineții:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Comisia Europeană e nemulțumită că România nu monitorizează poluarea aerului – Cronica dimineții
Ministrul Sănătăţii a anunţat o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău