Cronica dimineții – PIB-ul României l-a depășit pe cel al Portugaliei

1. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Consiliului Superior al Magistraturii o cerere prin care solicită să iasă la pensie. Mandatul său se încheie în 27 aprilie. Lazăr a fost subiectul mai multor discuții în spațiul public după ce s-a descoperit că a fost, înainte de 1989, în calitate de procuror, șeful comisiei care analiza cererile de eliberare condiționată de la închisoarea Aiud, unde au fost închiși mulți dizidenți anti comuniști. (News.ro)

2. Economia României a urcat anul trecut pe locul 15 la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018 referitor la PIB exprimat în euro. După ce în 2017 am depăşit Grecia, anul trecut am devansat o altă economie din sudul continentului, Portugalia, o țară cu 10,6 milioane de locuitori. (Cursdeguvernare)

3. Traficul de mărfuri în porturile maritime românești, înregistrat în primul trimestru al acestui an, a înregistrat o creștere de aproape 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar traficul de cereale a crescut cu 40%, depășind patru milioane de tone. Potrivit reprezentanților Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța, traficul total de mărfuri înregistrat în primul trimestru al anului 2019 în porturile maritime românești a crescut cu 12,75%, ajungând la 15,05 milioane tone, față de 13,34 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut. (Profit)

4. Coreea de Nord a testat un nou tip de armă tactică ghidată către diferite ținte, a anunțat presa de stat a țării, marcând aceste teste ca un eveniment important. Regimul lui Kim Jong Un încearcă să depășească, prin aceste teste, întreruperea negocierilor cu Statele Unite pentru denuclearizare. (WSJ)

5. Primul proiect de lege aflat pe ordinea de zi a şedinţei de azi a Guvernului este cel care reglementează activitatea de emitere de monedă electronică. Potrivit acestuia, emiterea de monedă electronică va putea fi făcută doar de firme autorizate de BNR, care va administra registrul acestora şi le va supraveghea, emitenţii trebuind să dispună la data autorizării un capital iniţial de 350.000 de euro. Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de lege care stabileşte cadrul legal pentru emiterea de monedă electronică. (Adevarul)

6. Mai mulți jurnaliști care au primit în teste Galaxy Fold, noul telefon pliabil de la Samsung, au anunțat că ecranul telefonului s-a deteriorat după doar 2-3 zile de utilizare, atât la cei care au scos folia de protecție, care nu ar trebui, conform producătorului, să fie eliminată, cât și la cei care nu au renunțat la această folie. Samsung vrea să vândă acest telefon pliabil cu $2000. (TheVerge)

7. O echipă de cercetători a restaurat și a reînviat unele celule ale creierului la porcii care au fost decapitați cu patru ore mai devreme. Stimulând creierul cu o combinație de substanțe nutritive și substanțe chimice, oamenii de știință au fost șocați să realizeze că unii neuroni latenți au început să se reactiveze, chiar dacă creierul nu a arătat o activitate coordonată necesară pentru cunoaștere și pentru viața normală. Studiul a arătat că moartea celulelor cerebrale ar putea fi oprită, iar unele conexiuni ale creierului ar putea fi restabilite. Rezultatul contrazice ideea privind declinul ireversibil al creierului în câteva minute după ce fluxul de sânge este oprit. (TheAtlantic)

8. A doua cea mai mare companie aeriană din India, Jet Airways, și-a suspendat zborurile după ce nu a reușit să obțină un împrumut pentru a putea plăti combustibilul necesar. Compania, care are 20.000 de angajați, a anunțat că nu mai poate face plăți deoarece nu mai dispune de cash. (CNN)

9. Conform unui nou studiu realizat in Elveția, barba bărbaților conține “semnificativ mai multe” bacterii decât cele găsite la câini. Cercetătorii au analizat barba a 18 bărbați și țesutul a 30 de câini, inclusiv ciobănești germani. Rezultatul a fost surprinzător, toate bărbile au avut un număr ridicat de bacterii în timp ce la câini doar 23 au înregistrat niveluri similare. (USAToday)

10. După meciurile desfășurate aseară s-au stabilit semifinalele din acest sezon ale Ligii Campionilor la fotbal: Barcelona – Liverpool și Ajax – Tottenham. În duelul britanic, cei de la Tottenham au eliminat Manchester City după un meci spectaculos, în care s-au marcat 7 goluri. Mai multe detalii in cronica sportivă.

Fotografia dimineții – Ivanka Trump la o întâlnire cu un grup de antreprenoare într-o fermă de cacao din Coasta de Fildeș. Luc Gnago/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Alianţa USR-Plus şi-a prezentat candidaţii pentru primăriile de sector – Cronica dimineții
Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării anti Covid – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău