Ministrul de Externe se întâlnește, la Washington, cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo – Cronica dimineții

1. În contextul în care multe țări europene au decis noi restricţii pentru a împiedica propagarea Covid-19, Europa a ajuns să fie, în ultimele săptămâni, noul epicentru al coronavirusului, cu o medie de 140.000 de cazuri pe zi în ultima săptămână. Europa are mai multe cazuri zilnice decât India, Brazilia şi SUA la un loc. (News.ro)

2. Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu face o vizită în Statele Unite ale Americii, luni având programate consultări politice cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, inclusiv pe tema admiterii României în Programul Visa Waiver. (News.ro)

3. Conducerile reunite ale USR şi PLUS au aprobat sâmbătă Programul de guvernare pe care Alianţa USR PLUS se angajează să-l pună în practică după alegerile parlamentare. Programul va fi prezentat public, în integralitate, după depunerea listelor de candidaţi USR PLUS. “Programul de guvernare propus de USR PLUS va aduce o schimbare radicală a modului de a guverna în România. Avem nevoie de un stat eficient, care să acţioneze curat, profesionist, în interesul cetăţeanului, ca partener al mediului de afaceri şi al societăţii civile. În anii următori, cetăţenii şi mediul antreprenorial au nevoie de stabilitate şi predictibilitate, iar statul român are nevoie de reformă şi de modernizare pentru a se scutura de tarele incompetenţei, corupţiei, ineficienţei, de moştenirea lăsată de politicieni care l-au politizat pentru a-l captura.” (News.ro)

4. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că Poliția Animalelor va fi operațională în următoarele 60 de zile, după adoptarea unei OUG de înființare de către Guvern. Poliția Animalelor va avea structuri în toate județele, 488 de polițiști, 88 de medici veterinari, uniformă distinctă și dotări specifice. (Profit.ro)

Promo: 7 dintre cele mai noi premiere ale sezonului te aşteaptă ACUM la cinema. Avem nevoie mai mult decât oricând să râdem, să ne simțim bine, iar sala de cinema este locul unde emoțiile nu sunt cenzurate. „În curând pe marile ecrane” redevine „ACUM la un cinematograf în apropierea ta”. Din 15 octombrie vă așteptăm în sălile Cinema City pentru a regăsi experiența de neuitat a unui film văzut în premieră pe marele ecran. (Link)

5. Numărul accidentelor rutiere produse pe autostrăzi în această vară a scăzut cu 43%, iar cel al persoanelor decedate în astfel de accidente cu 47%, a anunțat Poliția Română. (News.ro)

6. Slovacia va testa pentru COVID toți cetățenii țării cu vârsta mai mare de 10 ani. Prim-ministrul slovac Igor Matovic spune că testele vor fi gratuite, însă nu a precizat dacă vor fi și obligatorii. Populația Slovaciei este de aproximativ 5,4 milioane de locuitori. (Link)

7. Premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern a obţinut, sâmbătă, o victorie clară la alegerile parlamentare, Partidul Laburist fiind pe punctul de a avea majoritate absolută în parlament, datorită succesului guvernului în lupta cu pandemia. (News.ro)

8. Armenia şi Azerbaidjanul au convenit sâmbătă un nou armistiţiu în enclava Nagorno Karabah, care a intrat în vigoare la miezul nopţii, au anunţat cele două ţări în comunicate identice. (News.ro)

9. NASA a publicat imagini de pe planeta Pluto, surprinse în timpul misiunii New Horizons, în care apar lanțuri muntoase acoperite cu ceea ce pare a fi gheață. Deși imaginile sunt asemănătoare cu cele ale lanțurilor muntoase de pe Pământ, vârfurile „înzăpezite” ale planetei sunt, de fapt, acoperite cu metan înghețat. (Link)

10. Larry Ellison, fondatorul Oracle, a donat $250.000 campaniei de realegere a unui senator Republican, în aceeași zi în care compania sa a anunțat că a devenit partener de tehnologie pentru TikTok în SUA. (Bloomberg)

Fotografia dimineții:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul cazurilor zilnice de Covid-19 din SUA s-a dublat, în mai puțin de o lună – Cronica dimineții
Ministrul Sănătăţii: românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău