Cronica dimineții – Planeta intră în 2019 cu 7,67 miliarde locuitori

Vă mulțumesc pentru că citiți Cronica, vă urez “La mulți ani” și să avem un an mai bun!

1. ANAF și Ministerul Finanțelor funcționează pe o infrastructură IT compusă din peste 1.900 de servere achiziționate în perioada 1998-2017, încărcate în prezent la 99,9% din capacitate. Platforma IT are un grad de uzură fizică și morală avansată, cu tehnologii vechi și capacități foarte reduse față de necesități. În plus, sunt utilizate de către Finanțe și instituțiile din subordine, preponderent ANAF, circa 500 de aplicații, dezvoltate în timp fără nicio strategie, în diversele tehnologii hardware și software disponibile la momentul respectiv. (Profit.ro)

2. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este în interesul Germaniei să își asume o mai mare responsabilitate la nivel global, într-un moment în care „multilateralismul” se află sub atacuri periodic. În discursul ei tradițional de Anul Nou, Merkel notează că vechile certitudini din jurul cooperării internaționale sunt testate și că este de datoria Germaniei să „mențină, să argumenteze și să lupte pentru propria convingere“. Nici una dintre provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, migrația sau lupta împotriva terorismului, nu poate fi rezolvată de o singură țară, a avertizat ea. (Hotnews)

3. Ponderea dolarului american în rezervele valutare înregistrate la Fondul Monetar Internațional a coborât în trimestrul al treilea la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în timp ce ponderea monedei euro în aceleași rezerve a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, arată datele publicate de Fondul Monetar Internațional. (Profit.ro)

4. Premierul Viorica Dăncilă a declarat aseară, la Antena 3, referindu-se la termenul de finalizare a autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, că acesta ar putea fi 2024, dar că speră să fie mai repede. (News.ro)

5. Cu aproape $5000 miliarde înregistrate in tranzactii, 2018 va fi al treilea an, din istorie, pe baza volumului total din “Mergers and Acquisitions”, după 2007 și 2015. (WSJ)

6. Netflix a anunțat că renunță la opțiunile privind plata abonamentelor noi și prelungirea abonamentelor întrerupte pe device-urile Apple. În lipsa opțiunilor de plată a abonamentul din cadrul aplicației de iOS, utilizatorii de iPhone și iPad vor fi nevoiți să facă acest lucru prin intermediul browser-ului web, unde vor accesa site-ul oficial. Deși procedura va deveni mai greoaie pentru utilizator, Netflix va câștiga comisionul de 30% plătit către Apple. (Profit)

7. În ultimii 28 de ani au fost construite peste un milion de locuințe la nivel național, adică echivalentul a circa 12% din fondul total de locuințe al țării, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Distribuția geografică a acestor locuințe arată un dezechilibru grav în dezvoltarea țării. Practic, jumătate din volumul de unități locative dezvoltat după ‘89 se regăsește în nouă județe, plus București. Mai mult, doar locuințele construite în Capitală și județul Ilfov reprezintă 14% din volumul total livrat în acești ani. (Profit)

8. Două treimi dintre americani sunt de acord cu editarea genelor la embrionii umani pentru prevenirea unor boli precum cancerul sau a unor disabilitați precum pierderea vederii. 12% sunt de acord cu modificări care ar crește inteligența și doar 10% aprobă schimbarea culorii ochilor. (Quarz)

9. Două petreceri în aer liber sunt organizate în Bucureşti pentru a marca trecerea în anul 2019, în Piaţa Constituţiei şi în parcul Titan. Pe cele două scene vor urca, între alţii, Delia, Smiley, Antonia, Irina Rimes, The Motans, ATB, Alifantis & ZAN, byron, Paraziţii şi Carla’s Dreams. Accesul la cele două evenimente este liber. (News.ro)

10. 2018 se va termina cu o populație de 7,67 miliarde, mai mult decât dublu față de cea înregistrată la începutul anilor ‘70. Aproape 60% dintre ei trăiesc în Asia.

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ambasadorul SUA la Bucureşti a atacat oligarhii cu legături politice și baronii care controlează interesele de afaceri – Cronica dimineții
Grecia refuză să trimită sisteme de rachete Patriots și sisteme antiaeriane S-300, de fabricație sovietică, în Ucraina – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău