Ministrul Muncii: Numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că numărul angajaţilor cu salariul minim pe economie a crescut de cinci ori în ultimii cinci ani, numărul celor încadraţi cu astfel de salarii fiind de 1,6 milioane. Turcan a menţionat că nu toţi salariaţii care au salariul minim în cartea de muncă primesc acest venit, ea catalogând drept ”negativ, contraproductiv” faptul că unii angajaţi acceptă să fie plătiţi ”la negru sau la gri”. (News.ro)

2. Medicul Raed Arafat se arată încrezător că ”în curând” unele spitale suportCOVID vor reveni la patologiile pe care le tratau anterior, spitalele Foişor şi Colentina fiind printre primele vizate. (News.ro)

3. După un avans de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Suma medie solicitată la nivel național de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi deopotrivă) s-a majorat cu 1,2% în aprilie, de la 1.379 de euro pe metru pătrat util, la 1.396 de euro pe metru pătrat util. Pretențiile proprietarilor au fost mai ridicate în toate cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Gigantul Amazon a emis bonduri în valoare de $18,5 miliarde, cu maturități între 2 și 40 de ani. Cererea din partea investitorilot s-a ridicat la circa $50 miliarde. (Financial Times)

4. Băncile au menținut relativ constante standardele de creditare în primul trimestru din acest an, după ce în prima jumătate a lui 2020 le înăspreau abrupt în condițiile pandemiei COVID-19. În trimestrul 2 băncile așteaptă o creștere a cererii de credite din partea populației, arată sondajul trimestrial al Băncii Naționale a României privind creditarea. BNR remarcă revenirea încrederii în sectorul bancar în ceea ce privește perspectivele economice. Pentru prima dată în ultimele 5 trimestre, așteptările privind situația economică generală nu se numără printre factorii care contribuie la modificarea condițiilor de creditare în sensul creșterii restrictivității. (Profit.ro)

5. Naţiunile Unite lucrează în regim de urgenţă la reducerea tensiunilor dintre Israel şi palestinieni, iar secretarul general Antonio Guterres este întristat de ”numărul tot mai mare al victimelor, înclusiv copii, provocate de atacurile israeliene în Gaza, şi de victimile israeliene ale rachetelor lansate din Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. Israelul şi-a intensificat marţi atacurile aeriene asupra Gaza, în timp ce tiruri de rachete au lovit oraşele israeliene pentru a doua zi, într-un conflict care se adânceşte. (News.ro)

Promo: A început  singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică  în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii și înscriere aici.

6. Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte neprevăzute – ducând la o mai mare obezitate în rândul copiilor. Un raport al biroului regional al OMS publicat marți a constatat că închiderea școlilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecințe negative asupra nutriției și exercițiilor fizice în rândul copiilor, în condițiile în care aceștia sunt privați de activități școlare. (Profit.ro)

7. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a deschis o anchetă, după ce ministrul Sănătății din Seychelles a declarat că peste o treime dintre persoanele depistate pozitiv cu Covid-19 din ultima săptămână sunt complet vaccinate. Atât ministerul, cât și OMS au subliniat faptul că majoritatea persoanelor testate pozitiv nu au fost vaccinate sau au primit o singură doză de vaccin și că nimeni dintre cei care au murit diagnosticați cu Covid-19 nu au fost complet vaccinați. De asemenea, toți pacienții cu forme severe sunt nevaccinați. (Digi24)

8. Un studiu din Indonesia, care a analizat evoluția stării de sănătate a 25.374 angajați ai sistemului de sănătate, din capitala Jakarta, arătă că vaccinul Sinovac, produs în China, asigură o protecție de 100% împotriva riscului de deces și 96% împotriva spitalizării. Toate persoanele au fost monitorizare 28 de zile după vaccinare. (Bloomberg)

O știre din Cronica Sportivă: Simona Halep va debuta astăzi la turneul de tenis de la Roma, unde o va întâlni, în turul 2, pe Angelique Kerber, jucătoare în fața căreia are un palmares pozitiv (6-5 la confruntările directe). Partida va fi ultima de pe Grand Stand Arena (a 2-a arenă ca mărime de la Foro Italico) și nu va începe înainte de ora 19:00 (ora României). (Eurosport)

9. Guvernul american va încheia un parteneriat cu companiile de ride sharing Uber și Lyft pentru ca acestea să asigure transportul gratuit, către centrele de vaccinare și înapoi, a tuturor americanilor care vor să se vaccineze până pe 4 iulie, de Ziua Independenței. (WSJ)

10. Un bărbat din California care a aplicat anul trecut pentru a primi ajutor de la guvernul federal, a fost arestat. Mustafa Qadiri a primit $5 milioane de la guvernul american, prin programul de ajutorare, pentru a-și susține afacerile. El nu a transferat fondurile către vreo firmă în schimb și-a cumpărat din acești bani un Lamborghini, un Ferrari și un Bentley, precum și vacante de lux. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Rachete trase din fâșia Gaza către sudul Israelului. Anadolu Agency/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Adunarea Generală ONU a aprobat, cu o largă majoritate, o rezoluţie care condamnă anexarea a patru teritorii ucrainene de către Rusia – Cronica dimineții
Doar 47% eficiență pentru vaccinul anti Covid-19 dezvoltat de CureVac. Donald Trump a vrut să cumpere compania anul trecut – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău