Cronica dimineții – Ponta: voi sprijini un candidat al unei coaliții de centru-stânga care să intre în turul 2 cu Iohannis

1. Alocaţiile pentru copiii cetăţenilor europeni care lucrează în Austria au fost reduse, de la 1 ianuarie, la nivelul practicat în ţara de origine, în cazul în care copiii au rămas acasă. Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerul de Externe au trimis comunicate prin care își manifestă îngrijorarea provocată de această decizie considerată discriminatorie. (News.ro)

2. Victor Ponta a anunțat că nu va intra în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an dar se vede în fruntea unei coaliții electorale de centru-stânga care să susțină un candidat, nu neapărat membru al vreunui partid, care să poată să lupte cu Klaus Iohannis în turul al doilea. (Digi24)

3. Știri din Europa: Polonia acuză, prin vocea ministrului de Externe, Uniunea Europeană de politici ostile asupra sa și cere schimbări ale modului de funcționare a UE, după alegerile europarlamentare din Mai (Bloomberg). Un purtător de cuvânt al guvernului francez a fost evacuat prin ieșirea din spate, după ce “Vestele galbene” au intrat în curtea clădirii, dărâmând poarta. A fost a opta săptămână de proteste în Franța, iar numărul participanților a crescut față de weekendul trecut (BBC). Mii de oameni au ieșit în stradă și la Belgrad, în a cincea săptămână de proteste impotriva președintelui Aleksandar Vucic, acuzat de controlul exercitat asupra mass-mediei și de atacuri la adresa opoziției și a jurnaliștilor (BBC).

4. Sistemul juridic american mai are fonduri pentru a functiona până vineri, 11 Ianuarie. Dacă președintele Trump nu se va înțelege cu Democrații atunci fiecare judecător/judecătorie va decide dacă își va continua sau nu activitatea. (Fortune)

5. Președinta Taiwan-ului, Tsai Ing-wen, a avut o primă reacție la discursul președintelui Chinei, Xi Jinping. Ea a declarat că este imposibilă o unire cu China, pentru ea și pentru orice politician responsabil care știe că dorința poporului este un Taiwan independent. (NYTimes)

6. Folosirea Inteligenței Artificiale ar putea diagnostica boala Alzheimer în stadiu incipient, cu 6 ani înaintea diagnosticului clinic. (Link)

7. Pentru prima oară în istoria CIA, toate cele trei divizii, Operațiuni, Analiză, Știința și Tehnologie, sunt conduse de către femei. (NBCNews)

8. Legalizarea consumului de marijuana în California nu a adus la bugetul statului taxele așteptate deoarece consumatorii preferă în continuare să cumpere de pe piața neagră din motive de preț. Vânzătorii nu mai încalcă legile antidrog dar fac evaziune fiscală. (NYTimes)

9. Începând de astăzi femeile din Arabia Saudită vor primi mesaje pentru a fi informate despre propriul divorț. Până astăzi bărbații puteau divorța în secret, fără ca partenerele lor să fie înștiințate. În Arabia Saudită femeile au încă nevoie de acordul unui bărbat – soț, tată, frate, fiu – pentru a obține un pașaport, a călători în afara țării, a deschide un cont bancar, a se căsători sau a lansa un business. (BBC)

10. Știrea pozitivă din 2018: Columbia a extins oficial parcul Serranía de Chiribiquete/The Cosmic Village of the Jaguars la 4.3 milioane de hectare, care a devenit astfel cel mai mare parc protejat de păduri tropicale din lume. (Link)

Fotografia diminetii, soldati americani isi fac selfie-uri cu presedintele Trump la baza militara aeriana Ramstein din Germania, Saul Loeb / AFP / Getty:

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Francezii vor să înscrie dreptul la avort în Constituție – Cronica dimineții
Bursa americană a înregistrat noi recorduri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău