Noile restricții aprobate de guvern intră în vigoare sâmbătă – Cronica dimineții

1. Noile restricții aprobate de guvern în contextul valului 5 al pandemiei COVID-19 intră în vigoare sâmbătă. Cea mai importantă măsură vizează obligativitatea purtării măștii de protecție și în aer liber, nemaifiind permise măștile din pânză sau plastic, ci doar cele de tip medical sau FFP2. (Hotnews)

2. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol a declarat că vor fi impuse noi restricții dacă spitalele vor fi supraaglomerate și numărul de decese va fi mare. Aceasta a avertizat că este posibil să avem peste 1 milion de cazuri în acest val. În prezent, 30 de persoane cu Omicron sunt internate, dintre care 2 la ATI. (G4Media)

3. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis instituirea de măsuri suplimentare, de la miezul nopţii, după ce pragul infectărilor a ajuns la 1,49 la mie. Restricţiile se referă la portul măştii, funcţionarea operatorilor economici, dar şi la organizarea diferitor tipuri de activităţi. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: În 2021, au fost furate monede digitale în valoare de $14 miliarde (de la $7.8 miliarde în 2020), majoritatea infracțiunilor fiind în zona DeFi. Volumul tranzacțiilor crypto a crescut anul trecut cu 567% YoY, ajungând la $15.8 trilioane. (Chainalysis

4. Ministrul Apărării în Guvernul Ciucă și președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat că actuala coaliție de guvernare, cu liberalii și UDMR, nu se va rupe nici anul acesta, nici anul viitor. Mai mult, Dîncu nu exclude posibilitatea ca la alegerile parlamentare din 2024, PSD să candideze împreună cu PNL, în funcție și de cum evolează actuala guvernare. (G4Media)

5. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri că Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi desfiinţată cel târziu la finalul lunii martie și nu va fi înlocuită de un „SIIJ 2.0”, adică o altă structură care să îi preia atribuțiile. (Digi24)

6. Rata anuală a inflației în zona euro a atins, în decembrie, un nou maxim record, de 5%. În noiembrie, inflația se situase la 4,9%. Analiștii chestionați de Bloomberg anticipau temperarea inflației anuale din zona euro la 4,8%. (Profit.ro)

Din Cronica de Divertisment: Warner Bros. Pictures a publicat un nou trailer pentru filmul “The Batman”, care oferă noi detalii despre scenariu. Batman (interpretat de Robert Pattinson) și Catwoman (jucată de Zoe Kravitz) se întâlnesc și se aliază pentru a lupta împotriva lui The Riddler (Paul Dano). Producția va avea premiera în cinematografele din România în 4 martie 2022. (The Wrap)

7. Comitetul britanic pentru Vaccinare și Imunizare a anunțat că nu este necesară administrarea dozei 4 deoarece doza booster/doza 3 oferă suficientă protecție persoanelor peste 65 de ani, care sunt cele mai vulnerabile. (TheGuardian)

8. Economia americană a creat anul trecut 6,4 milioane de locuri de muncă, evoluție record. Avansul puternic înregistrat pe piața muncii în 2021 vine după prăbușirea din anul precedent, provocată de restricțiile legate de pandemie. (Profit.ro)

9. Preşedintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a anunţat vineri că autorizează forţele de ordine să deschidă focul ”fără avertisment”, cu scopul de a pune capăt revoltelor care zguduie ţara, şi a respins orice negocieri cu protestatarii. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat în semifinalele turneului Melbourne Summer Set 1, după ce a învins-o, vineri, cu scorul de 6-2, 5-7, 6-4, pe elveţianca Viktorija Golubic, locul 43 WTA. Halep va evolua, sâmbătă, nu înainte de ora 04.00, în penultimul act, cu chinezoaica Qinwen Zheng, locul 126 WTA, venită din calificări. News.ro

10. Citigroup este primul mare grup financiar din SUA care le-a transmis angajaților nevaccinați că vor fi concediați la 31 ianuarie. (CNBC)

Fotografia dimineții – RIP Sidney Poitier, primul actor Negru care a câștigat un premiu Oscar. Graham Stark/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Trump: Nu vrem schimbarea regimului de la Teheran și nici război cu Iran – Cronica dimineții
Prima zi a summitului liderilor din UE s-a terminat fără o înțelegere în privința fondului pentru combaterea efectelor pandemiei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău