Cronica diminetii – Prezența foarte slabă la vot în prima zi de referendum

1. Prezenţa la vot la referendumul de modificare a Constituţiei a fost de 5,72 la sută, numărul votanţilor fiind de 1.046.583 la închiderea urmelor, la ora 21:00, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central. Se va vota și astăzi, de la 7.00 la 21.00. (News.ro)

2. Europa ar putea avea parte de o criză a cartofilor după ce Germania, cel mai mare producător de cartofi de pe continent, a anunțat o producție cu 25% mai slabă decât în mod normal. 53 de milioane tone de cartofi se produc anual în Europa, din care Germania produce 10-12 milioane. România se află în top 10 producători de cartofi din UE, cu 2.5-3 milioane tone producție anuală. (TheEconomist)

3. Rezultate surprinzătoare la alegerile de ieri, din Letonia, unde exit poll-urile dau câștigător un partid pro-rus, cu aproape 20%, în timp ce alianța pro Europa a depășit 13%, iar un partid de extrema dreaptă a câștigat peste 12% din voturi. Letonia, care este țara membra NATO și UE, se învecinează cu Rusia și găzduiește aproximativ 1000 de militari NATO. (BBC)

4. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Brazilia, candidatul de extremă dreaptă, Jair Bolsonaro, înjunghiat la un miting electoral acum câteva săptămâni, fiind favorit să câștige primul tur. Bolsonaro este creditat în sondaje cu 36%, în timp ce candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, de stânga, a scăzut la 22%. Cel mai probabil cei doi se vor întâlni în turul 2, din 28 Octombrie. (Reuters)

5. Astăzi au loc alegeri parlamentare și prezidențiale în Bosnia, decisive pentru viitorul țării. Bosnia are un sistem politic complex, rezultat în urma acordului de pace, cu trei președinți, unul bosniac, unul sârb și unul croat, care se rotesc la putere. Alegătorii vor avea de ales între a duce țară către UE și NATO sau a risca să fie divizată între Serbia și Croația. (Reuters)

6. Microsoft a anunțat suspendarea update-ului pentru ultima versiune de Windows 10, după ce mai mulți utilizatori s-au plâns că le-au dispărut documente după ce au trecut la această versiune. (TechCrunch)

7. Presedintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a respins un proiect care prevedea pedepse pentru violență domestică, spunând că uneori e necesară în creșterea copiilor. Deși a declarat că este împotriva violenței, Lukashenko crede că bielorușii trebuie să urmeze tradiția și nu “aiurerile preluate din Vest”. Președintele este la putere în Belarus de 24 de ani. (AP)

8. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Camerun, unde președintele Paul Biya, 85 de ani, la putere din 1982, caută să obțină un nou mandat de 7 ani. (Reuters)

9. Piața globală a scutecelor pentru incontinența urinară este de $8 miliarde/an. (CNBC)

10. Cozmin Gușă anunță intenția creării unui nou partid politic, Partidul Realitatea, acuzând PSD că a luat decizia „închiderii Realitatea TV, fie prin falimentare, fie prin preluare de către stat”, într-un articol postat pe site -ul televiziunii de știri. (Hotnews)

Fotografia de duminica (sursa):

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a juns la concluzia că nu se va putea încadra în țintă de deficit pentru anul acesta – Cronica dimineții
Facebook a șters 3,2 miliarde conturi false între aprilie și septembrie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău