Cronica diminetii – Prima divergență majoră între deputații PSD și ALDE

1. Indicele Dow Jones Industrial a înregistrat un nou record în această noapte, după ce a crescut cu 0.5% și a ajuns la 26774. Creșterea vine pe fondul scăderii altor burse din lume, un semn că investitorii văd diferit dinamica pieței americane. (WSJ)

2. Dupa ce deputații ALDE din Comisia de Industrii au părăsit ieri dezbaterea în semn de protest față de amendamentele aduse de PSD, Andrei Gerea, vicepresedinte ALDE şi fost ministru al Economiei, a criticat decizia PSD de a modifica fără consultări legea offshore. „Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”. El a anunțat că dacă amendamentele propuse de PSD vor rămâne în forma care merge la votul final din plen, „vom vota împotrivă”. (Digi24)

3. Mai multe companii de taximetrie din București au majorat prețul călătoriei de la 1,69 de lei/km la 1,99 de lei/km, iar altele au anunțat că vor scumpi tarifele începând cu 15 octombrie. În paralel, alte companii au mărit tariful pentru o călătorie până la 2,49 de lei/km. Tot din această lună, unele companii de taximetrie au introdus tariful de noapte, de 2,29 de lei/km, valabil în intervalul orar 22.00 – 06.00. (Profit.ro)

4. Facebook a anunțat că nu a găsit vreo evidență care să arate că aplicațiile externe ce foloseau login-ul Facebook ar fi fost accesate în recentul atac al hackerilor. (Link)

5. Tesla a livrat 83.500 automobile în trimestrul 3, depășind așteptările analiștilor Wall Street, care estimaseră livrări de 80.500 mașini. Numărul de mașini livrate reprezintă 80% din total livrarilor de anul trecut. Tesla încă nu a anunțat rezultale financiare pe trimestrul 3. (CNBC)

6. Apple a anunțat că trei universitați, Duke University, University of Alabama și University of Oklahoma, le vor permite studenților să folosească ID-ul digital introdus în iOS 12. Studenții își vor putea adăuga ID-ul în aplicația Apple Wallet putând ulterior să folsească iPhone-ul sau Apple Watch-ul pentru a accesa facilitățile care necesitau accesul pe baza cardului. (9to5Mac)

7. Microsoft a anunțat lansarea Surface Pro 6, tableta/laptop, care va avea procesoare Intel Core i5, 13.5 ore durata medie a bateriei și va fi cu 67% mai rapidă decât modelul precedent.Tableta va fi disponibilă din 16 Octombrie la prețuri începând cu $899. (TheVerge)

8. Unul dintre cele mai populare jocuri din China, Honour of Kings, deținut de Tencent, a anunțat că va începe testele pentru un program de recunoaștere facială care să detecteze vârsta jucătorilor. Tencent se confruntă cu un blocaj în China după ce autoritățile au înghețat acordarea de noi licențe pentru jocuri, încercând să limiteze timpul petrecut de copii și adolescenți în fața ecranelor. (BBC)

9. Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că în mandatul său o să avem tren la Otopeni: “Ştiu precis că în orizontul lui 2020 vom merge cu trenul de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni”, a declarat ministrul pentru Antena3. Şova apărea pe lista vehiculată de miniștri ce ar putea fi remaniați până la finele anului. (News.ro)

10. Deși nu mai are armata din 1869, Islanda este membra NATO, țara fondatoare a alianței militare. Islanda nu are nici marina militară și nici aviație militară.

Promo: Agenția de turism Kusadași a anunțat charterele pentru Antalya, sezonul 2019, rezervarile putand fi facute cu un avans de 5%. (Link)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Bucureștenii ar putea rămâne fără căldură dacă reorganizarea ELCEN nu va fi aprobată
Cronica diminetii – China foloseste LinkedIn pentru a recruta spioni americani

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău