Cronica dimineții – Românii în top 5 europeni care cred că au o cultură superioară altora

1. UDMR a depus la Parlament un proiect pentru ”transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede, între altele, posibilitatea înfiinţării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obţine ”un statut de autonomie specială pentru judeţele care aparţin unor regiuni istorice sau în care o minoritate naţională istorică are o proporţie semnificativă”. (News.ro)

2. Apple va lansa cel mai devreme în 2020 un iPhone 5G. (Bloomberg)

3. Procurorii generali din Maryland și District of Columbia vor începe să trimită citații către diverse agenții federale și organizații pentru a strânge dovezi care să demonstreze că președintele Trump a încălcat clauza anti onorarii din Constituția Statelor Unite. Procurorii vor să demonstreze că hotelul deținut de Trump în Washington, lângă Casa Albă, a beneficiat de pe urma închirierii către oficiali străini sau ai unor agenții guvernamentale ce s-au cazat acolo. Ei mai acuză că hotelul funcționează într-o clădire închiriată de la guvernul federal deși contractul de închiriere prevede că nici un oficial ales al guvernului american nu poate fi titularul contractului. (NPR)

4. Quora a anunțat că aproximativ 100 de milioane de utilizatori ai platformei ar putea fi afectați de o breșă de securitate ce a permis hackerilor să aibă acces la mai multe date, inclusiv username, parola, IP-uri de unde s-au conectat, date personalizate etc. Este a doua breșă majoră de securitate anunțată în decurs de câteva zile, dupa cea de la hotelurile StarWood. (TechCrunch)

5. După ce săptămâna trecută a lipsit de la audieri, șefa CIA, Gina Haspel, se va prezenta astăzi în fața Senatului pentru a da detalii despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. În ultimele zile presa a publicat, pe surse, mai multe informații care ar fi provenit din interiorul CIA, ce-l legau pe prințul moștenitor saudit de uciderea jurnalistului. (BBC)

6. Tumblr va interzice nuditatea și contentul sexual explicit de pe platformă începând cu 17 Decembrie. Conturile care conțin astfel de secvențe/imagini vor fi trecute automat în mod privat. Decizia vine la câteva zile după ce aplicația iOS a fost ștearsă din AppStore pentru imagini sexuale cu minori. (TheVerge)

7. Samsung a devenit cel mai mare client de publicitate worldwide, depășind Procter & Gamble. Anul trecut Samsung a investit $11,2 miliarde în publicitate, o creștere de 13% față de 2016, în timp ce bugetele P&G au rămas constante, la $10,5 miliarde. (AdAge)

8. Procurorii japonezi vor să-l aresteze pe Carlos Ghosn în baza unor noi dovezi ceea ce ar prelungi arestul acestuia până la finele acestui an. (Reuters)

9. Mijlocaşul croat al formaţiei Real Madrid, Luka Modrici, a câştigat Balonul de Aur, trofeu decernat la Grand Palais din Paris. În clasament, croatul a fost urmat de portughezul Cristiano Ronaldo şi de francezul Antoine Griezmann. (News.ro)

10. Românii au aprobat, într-un procent foarte mare, 66%, afirmația: “Nu suntem perfecți dar cultura noastră este superioară altora”. Doar grecii (89%), rușii/bulgarii (69%) și bosniacii (68%) au răspuns, dintre europeni, într-un procent mai mare decât noi. (Link)

Stirea 2Performant Influencer Marketing: Canalul YouTube al unui băiat de 7 ani a generat $22 milioane anul trecut. Ryan postează aproape zilnic review-uri despre jucării, are 17 milioane de abonați care au generat 26 miliarde de vizualizări. (BusinessInsider)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Cinci avertismente transmise de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000 – Cronica dimineții