20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001 – Cronica dimineții

1. SUA comemorează azi 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie. Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill vor fi prezent la locurile atacului, în New York, la Shanksville (Pennsylvania) şi la Arlington (Virginia). Drapelul SUA va fi arborat în bernă, iar la ora locală 08.45, când primul avion a lovit Turnurile Gemene, se va ţine un moment de reculegere. (News.ro)

2. Investițiile nete realizate în economia națională au depășit 48,513 miliarde lei în primul semestru din 2021, fiind mai mari cu 10,6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, informează Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

3. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri seară, că 12 localităţi au depăşit rata de infectare de 6 la mie, iar 2.400 de elevi nu vor începe luni şcoala cu prezenţă fizică. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Startup-ul australian SunDrive anunță o realizare care ar putea crește eficiența și scădea costurile de producere a panourilor solare. Metoda de producție a SunDrive folosește cupru în locul argintului. Conform unei testări independente, panourile create astfel sunt unele dintre cele mai eficiente realizate vreodată. Următoarea provocare pentru SunDrive este producția în masă a acestei tehnologii. (Bloomberg)

4. Dacian Cioloș a declarat vineri la Cluj că cea mai bună modalitate prin care USR PLUS se poate asigura că vor fi făcute reforme e să propună viitorul premier. În caz contrar, dacă reformele nu vor fi garantate, USR PLUS ar trebui să treacă în Opoziție, a mai spus Cioloș într-o dezbatere cu ceilalți candidați la șefia USR PLUS, Dan Barna și Irineu Darău. (G4Media)

5. Ludovic Orban, președintele PNL și candidat la șefia partidului, a spus vineri la Dâmbovița că partidul nu are nici o datorie față de președintele Iohannis. (G4Media)

6. Vaccinul anti Covid-19 de la Moderna este cel mai eficient împotriva spitalizării. Datele apar într-un amplu studiu realizat în SUA pe aproape 32.000 de pacienți, între iunie și august. Protecția persoanelor vaccinate cu Moderna a fost de 95%, în timp ce la cei vaccinați cu Pfizer a fost de 80%, iar la cei cu Johnson & Johnson de 60%. (WashingtonPost)

Din Cronica de Divertisment: Documentarul “Schumacher” despre viața și cariera septuplului campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher va avea premiera pe Netflix miercuri, 15 septembrie. Documentarul include imagini de arhivă și interviuri exclusive, inclusiv cu soția sa Corinna, care oferă în premieră o serie de detalii despre starea de sănătate a lui Schumacher după accidentul suferit la schi în 2013.

7. În SUA, vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech ar putea primi autorizarea de urgență, pentru copiii între 5 și 11 ani, până la finalul lunii viitoare. (Reuters)

8. După 548 de zile, Danemarca a ridicat toate restricțiile impuse în pandemie. Ultima restricție, prezentarea dovezii de vaccinare la intrarea în cluburile de noapte, a fost ridicată ieri. 80% din populația de peste 12 ani este vaccinată cu două doze. Guvernul nu mai consideră Covid-19 o boală critică din punct de vedere social. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Sportivul Adrian Şulcă a câştigat medalia de aur la categoria 73 kilograme, la Campionatul European de judo under 21, din Luxemburg. În finala categoriei, Şulcă l-a învins pe slovenul Jus Mecilosek prin Wazari. (News.ro)

9. Agnès Buzyn, fostul ministru al Sănătății din guvernul francez, a fost pusă oficial sub acuzare. Deși și-a dat demisia la începutul pandemiei, în februarie 2020, pentru a candida la primăria Parisului, doamna Buzyn este acuzată că a pus în pericol viața altor persoane, guvernul neavând materialele necesare pentru controlul și prevenția răspândirii virusului. (WashingtonPost)

10. Disney a anunțat că toate premierele din acest an, inclusiv “Eternals” și “West Side Story”, vor putea fi văzute întâi în cinematografe și doar după 30-45 de zile vor fi disponibile pe platforma Disney+. (Reuters)

Fotografia dimineții by Chip Somodevilla/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: O persoană din zece, la nivel global, s-a confruntat cu foamea în 2021 – Cronica dimineții
Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia de carantinare şi cer despăgubiri de 500.000 de euro – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău