Cronica dimineții – Rusia cere Statelor Unite să distrugă baza de la Deveselu

1. Guvernul discută în şedinţa de astăzi proiectul bugetului de stat pe 2019, precum şi modificări ale Ordonanţei 114, care instituie „taxa pe lăcomie”. „Un guvern trebuie să dea dovadă de flexibilitate şi să vadă ce funcţionează şi ce nu funcţionează şi nu trebuie să mergem pe ideea că întotdeauna avem dreptate. Poate au fost elemente în care ar trebui să luăm o altă decizie”, a declarat premierul Dăncilă. (News.ro)

2. Ministerul Apărării din Rusia a informat ieri că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare amplasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat că ţara sa este dispusă să poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să iniţieze discuţiile, şi a dat asigurări că România nu va fi ţinta unor acţiuni ostile. În replică, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea astăzi o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii. (News.ro)

3. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că poate el este de modă veche, dar continuă să creadă că „este responsabilitatea judecătorilor şi nu a politicienilor să decidă cine este vinovat şi cine nu”. În comunicatul transmis de Guvern după întâlnire nu a fost menţionată tema justiţiei între cele discutate. (News.ro)

4. Ministerul Finanțelor Publice a reușit să se împrumute de la bănci, după ce la licitația de ieri, pentru obligațiuni de tip benchmark, în valoare de 300 milioane lei, cu o rată a cuponului de 4% și scadență la finalul lunii Octombrie 2021, oferta a fost suprasubscrisă. Statul a decis să ia mai mult decât dublu: peste 600 milioane lei. Cei șapte dealeri au transmis oferte de peste 1,2 miliarde lei. (Hotnews)

5. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat aseară, la Antena 3, din nou, că se gândeşte serios la o candidatură la alegerile prezidenţiale de la finalul acestui an. El a admis că la PSD poate fi o chestiune de orgoliu susţinerea unui candidat care nu este din partid, dar a spus că trebuie să facă „un calcul la rece”. „Încă nu am luat decizia. Şi noi la ALDE şi cei din PSD dorim ca alegerile prezidenţiale din anul ăsta să fie cum a fost în 2016 când i s-a spus «La revedere!» domnului Cioloş. Noi vrem ca acum, la finele lui 2019, să-i spunem domnului Iohannis «Auf Wiedersehen!». Pentru asta e utilă o candidatură comună“, a afirmat Tăriceanu. (News.ro)

6. Armata americană și-a setat ca obiectiv retragerea forțelor din Siria până la finalul lunii Aprilie deși administrația Trump nu a propus încă un plan pentru protejarea aliaților kurzi. (WSJ)

7. Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de ICCJ la nouă ani de închisoare, iar Cristian Borcea şi Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, decizia fiind definitivă. Cristian Borcea a fost eliberat condiţionat în 2 iulie 2018, el fiind la acel moment condamnat definitiv, din 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani şi patru luni de închisoare, cu executare, în dosarul „Transferurilor de jucători”. Ca urmare a deciziei ICCJ, el ar urma să se întoarcă în închisoare. (News.ro)

8. Președintele Trump a anunțat că cel mai probabil nu se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping până la 1 Martie, când expiră deadline-ul ca cele două țări să ajungă la o înțelegere în privința tarifelor comerciale. (Axios)

9. Consiliul Concurenței din Germania a cerut Facebook să nu mai colecteze date despre utilizator de pe terțe siteuri sau servicii, inclusiv WhatsApp și Instagram, pe care să le combine apoi cu contul acestuia de pe rețeaua socială, fără acordul explicit al utilizatorului. Facebook a anunțat că va face apel. (BBC)

10. Jeff Bezos, proprietarul Washington Post și CEO-ul Amazon, a acuzat de șantaj compania care editează tabloidul Național Enquirer. Tabloidul a făcut publică relația extraconjugală a lui Bezos, forțându-l pe acesta să-și anunțe divorțul, iar acum l-a amenințat că publică fotografii intime cu el dacă nu încetează investigația și criticile la adresa lor. (WSJ)

Fotografia dimineții – Președintele Putin și Ivan Oseledets, un profesor de la Skolkovo Institute of Science and Technology, TASS/Barcroft Images:

Dacă sunteți interesati să sponsorizati Cronica o puteți face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Casele de pariuri văd PNL favorit în a câștiga alegerile din 26 Mai
Cronica diminetii – UiPath a fost evaluat la $3 miliarde

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău