Cronica dimineții – Șeful Ford România avertisment dur pentru Guvern: vrem dezvoltarea infrastructurii

1. Unul din cei mai mari investitori străini din România lansează un avertisment tranșant la adresa Guvernului de la București, care nu reușește să urgenteze construcția de drumuri rapide. Șeful Ford România, compania cu sediu la Craiova, declară, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru RFI , că a venit timpul ca guvernul român să treacă de la vorbe la fapte. „Am investit 1,5 miliarde de euro în fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritățile române în materie de infrastructură, după care vom decide cum și unde ne vom investi banii”, avertizează britanicul Ian Pearson, CEO-ul Ford România. (RFI)

2. Anul 2024 ca obiectiv asumat oficial de Guvern pentru adoptarea monedei euro reprezintă o țintă rezonabilă și realizabilă, dar pe marginea acesteia se mai poate discuta, a spus, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o acțiune la care premierul Viorica Dăncilă a susținut din nou acest obiectiv. Isărescu a punctat că, în această privință, România nu trebuie să se raporteze la Bulgaria, care și-a exprimat intenția de aderare la zona euro cât mai curând, ci la economii comparabile, precum Ungaria, Cehia sau Polonia, care privesc procesul cu precauție. (Profit.ro)

3. PSD nu renunță la prevederile controversate din codurile penale. Comisia Iordache din parlament a decis să avizeze favorabil proiectul legislativ în care au fost incluse modificările care au trecut de Curtea Constituțională, referitoare, printre altele, la reducerea termenelor de prescripție, abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu și limitarea la un an a perioadei pentru denunț. Opoziția a acuzat PSD că face orice pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea și a criticat graba cu care se doreste aprobarea noilor prevederi legislative. (Hotnews)

4. Netflix a anunțat rezultatele pe primul trimestru din acest an: venituri de $4,52 miliarde, în creștere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut, profit de $344 milioane, cu $54 de milioane mai mult decât în trimestrul 1 din 2018. Creșterea în Statele Unite începe să încetinească, numărul noilor utilizatori adăugați fiind de 1,7 milioane, în timp ce din restul țărilor Netflix a strâns 7,9 milioane abonați. Anul trecut au investit $12 miliarde în producția de filme, seriale și documentarere. (WSJ)

5. 80% din tinerii europeni pana in 35 de ani cred în valoarea Uniunii, arată studiul realizat de Fundația pentru Studii Progresive Europene. Majoritatea milenialilor cred că ar trebui introdus salariul minim la nivelul UE, iar 52% consideră că reducerea sărăciei și a inechităților sociale și economice trebuie să figureze printre prioritățile UE. 55% din ei se pronunță pentru o armată europeană. (Cursdeguvernare)

6. Apple și Qualcomm și-au rezolvat toate problemele juridice, cele două companii renunțând la procesele intentate între ele, ceea ce înseamnă că Apple va relua folosirea chip-urilor de la Qualcomm pentru produsele sale. Acțiunile Qualcomm au crescut cu peste 20% după anunțarea acordului.(CNBC)

7. Proprietarul hotelurilor Atrium din București și Predeal, un investitor român, a închiriat de la turcul Oguz Yilmaz complexul Blaxy, pe care îl va transforma în hotel all inclusive din această vară. Complexul a intrat în insolvență, că o dovadă câ în România nu funcționează încă proprietatea periodică, un concept introdus în 2011 în noul Cod Civil, care permite mai multor persoane să aibă, succesiv, drept de proprietate asupra unei locuințe pentru o perioadă limitată de timp. (Profit.ro)

8. Surpriză pe piața auto, unde datele APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile) relevă o contractare a pieței în luna martie. Potrivit datelor APIA, cea mai mare scădere a fost înregistrată pe piața de autoturisme autohtone, unde procentul este de peste 30%, cu 2.734 autoturisme livrate, față de 3.942 livrate în martie 2018. Pe segmentul de autoturisme de import, scăderea a fost de numai 1,6%, cu 8.909 livrări, față de 9.050, în martie anul trecut. (Profit.ro)

9. Un echipaj al unei platforme maritime pentru exploatarea petrolului a salvat un câine care înota la 200+ km în largul coastei din Thailanda. Lucrătorii consideră că acesta ar fi căzut de pe un vas de pescuit. (USAToday)

10. Ajax Amsterdam a reușit o nouă surpriză reușind să elimine pe Juventus Torino în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal. Olandezii au învins aseară cu 2-1 la Torino și vor juca semifinala cu Manchester City sau Tottenham. În celălalt meci al serii, Barcelona a învins cu 3-0 pe Manchester United și va juca semifinala cu Liverpool sau Porto. Mai multe detalii in Cronica Sportivă de azi.

Fotografia dimineții – Câinele gasit inotând în largul coastelor Thailandei:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Educației: Școlile și grădinițele se pot redeschide imediat ce rata de infectare coboară sub 3 la mie – Cronica dimineții
Amenzile date în perioada stării de urgenţă se ridică la peste 600 de milioane de lei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău