Grevă generala la Poșta Română începând de azi – Cronica dimineții

1. Greva la Poșta Română. Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a declanșat conflictul colectiv de muncă sub forma unei greve generale în data de 1 aprilie. Compania i-a asigurat pe cei peste 2 milioane de pensionari, care primesc drepturile sociale prin intermediul poștei că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie. (News.ro)

2. Românii cu credite în lei legate de IRCC beneficiază de astăzi de prima reducere a indicatorului, după trei trimestre de ușoară creștere. Concret, indicele scade de la 5,97% la 5,8%, nivel valabil până la finele lunii iunie. (Profit.ro)

3. Încălzirea vremii și excesul de gaze de pe piață, atât din depozite, cât și de import, au condus la o prăbușire a prețului către 100 de lei/MWh, mult sub cel de 120 de lei/MWh, reglementat de guvern. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Volume precum „O tragedie americană”, de Theodore Dreiser (la noi, la Editura Orizonturi), Trilogia S.U.A., de John Dos Passos (Editura Nemira), „Clopotul de sticlă”, de Sylvia Plath (Editura Polirom) și „Scurta istorie a șapte crime”, de Marlon James (Editura Litera), sunt printre cele mai bune 136 de romane americane din ultimii 100 de ani. (The Atlantic

4. Consumul intantaneu dispecerizat de energie electrică a scăzut duminica după amiază la 4.000 MW, cel mai mic nivel din acest an. Unul dintre motive este autoconsumul prosumatorilor, care începe să conteze din ce în ce mai mut în zilele cu soare. (Economica)

5. Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a anunţat duminică încheierea sezonului de încălzire 2023 – 2024, având în vedere evoluţia temperaturilor exterioare din ultima perioadă. Compania a precizat că vor fi iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti. (News.ro)

6. Traficul rutier pe podul Grant a fost redeschis, duminică dimineaţă, pe sensul Crângaşi-Turda, după ce în luna octombrie pasajul a fost închis pentru lucrări de modernizare. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Un asteroid care a lovit Marte cu 2,3 milioane de ani în urmă a generat un crater cu o lățime de 14 kilometri și o adâncime de aproape un kilometru, pe lângă alte două miliarde de cratere mai mici întinse pe 1.800 de kilometri, potrivit unor date analizate de cerceători cu ajutorul sondei spațiale Mars Reconnaissance Orbiter. Se estimează că un astfel de eveniment are loc pe Marte o dată la 3 milioane de ani. (Space)

7. Președintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi făcut o înţelegere cu UDMR astfel încât formaţiunile româneşti să nu aibă candidaţi comuni în principalele oraşe din Transilvania. (G4Media)

8. AKP, partidul președintelui Recep Erdogan, a suferit o înfrângere fără precedent la alegerile locale, fiind depășit de principalul partid de opoziție. AKP a obținut 35,6% din voturi, în timp ce CHP conduce cursa cu 37,6%, după ce aproximativ 98,5% din buletine de vot au fost numărate. Orașele mari din vestul țării au fost câștigate de opoziție. (Bloomberg)

9. Papa Francisc a îndemnat duminică, ”să nu cedăm logicii armelor”, după ce şi-a oferit o baie de mulţime, de Paşte, la Vatican, reducând îngrijorările din ultimele ore cu privire la starea sănătăţii sale. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Gimnastul Andrei Muntean a obţinut medalia de bronz la paralele, la etapa de Cupă Mondială Challenge, din Antalya

10. Mai mult de jumătate dintre britanici (52%) au luat în considerare posibilitatea de a părăsi Marea Britanie pentru oportunităţi de muncă mai bune în străinătate, potrivit unui nou studiu. Acest sentiment a fost deosebit de puternic în cazul celor care lucrează în sănătate (54%), educaţie (52%), avocatură (69%) şi servicii financiare (62%), mulţi dintre aceştia reprezentând lucrătorii cheie din Regatul Unit. Atunci când au fost analizate motivele care stau la baza dorinţei de a se muta în străinătate, 41% dintre britanici au spus că traiul este prea scump, iar alţi 41% au spus că nu-şi pot permite o casă. (G4Media)

Fotografia dimineții – 25 de ani au trecut de la lansarea filmului The Matrix:

Ți-ar mai putea plăcea
România se află pe locul doi în Europa și 6 în lume în privința deceselor cauzate de COVID-19 din ultima zi – Cronica dimineții
Cronica diminetii – veniturile la buget au crescut cu 14% in primele sapte luni
Un comentariu
  • LevSt.
    apr. 2,2024 la 2024-04-02T00:56:06+03:000000000630202404

    „… greva… primeasca drepturile in termen…”___–___”Adio, dar raman cu tine!”, pana la urma nu este chiar rau la Posta, daca nu-si incearca norocul ca soferi de TIR(ca mai jos):Studenta in strainatate…”:(Punctul de Fierbere)”„…După un asemenea parcurs, îți dorești atât de mult să ajungi unde știi că îți este destinat să fii,..

    Îi cer răbdarea de care am vorbit mai devreme, îi cer înțelepciunea și puterea de înțelegere că ce ți- este scris este pentru tine și ce este pentru tine este pus deoparte. ..” ____–-___Interesant, insa f. sarac in informatii de luat in consideratie, exact precum in cazul vip-urilor romanesti( in special politice), la biografie se sare direct la peste 20 ani, o lucrare jurnalistica trebuie sa fie cat mai profunda -in timp- si cat mai intinsa , in orice, ceace nu regasim la acest interviu…Oricum, se pare ca respectiva este -aparent- o persoana cu inclinatii mistice, probabil o „credincioasa” (sau doar mimeaza , ca multi altii) si- chiar din titlul integral- ca vrea sa-si plateasca-in pozitiv- o polita catre invatamantul romanesc, am mai citit un alt asemenea articol aici, cu o alta tanara plecata in Franta, care lauda educatia romaneasca dar … a decis sa ramana acolo! Cred ca cititorii ar trebui sa stie mai multe despre asemenea cazuri, cine i-au fost parintii (in primul rand) si chiar bunicii9daca au fost -cumva-notabili), si ce relatii sociale a avut aceasta tanara, in Romania, Daniela B. (autoarea interviului) ar putea face acest lucru, insa chiar aici, o poate face oricine a fost coleg sau cunostinta apropiata cu aceasta EO, poate aduce mai multe informatii despre ea, altfel lungul interviu este plin de platitudini, adica multa gargara cu apa calduta si nici macar putina sare, care este elementul curativ, chiar mai mult, intra in sintagma, „sare si piper”, care AR spune mult mai multe …
    Decizia neașteptată a unui tânăr care a terminat facultatea în străinătate și s-a întors în România. De ce a ales să fie șofer pe TIR: „Familia e gata să mă renege”( Bogdan Atanasiu Luni, 01 Aprilie 2024, ora 17:34 – Ziare.com )___–-___un articol mai informativ, si cu mult mai realistic, care aduce in discutie si chiar subliniaza si negativele oricarei povesti umane si omenesti…

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău