Cronica dimineții – Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României

1. Agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă. “Credem că guvernul român va solicita o contribuție din partea părților interesate la nivel local și va revizui principalele părți ale ordonanței de urgență 114“, arată agenția. (Profit,ro)

2. România a înregistrat, în Februarie, o rată anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, de 4%, cea mai mare din Uniunea Europeană şi de peste două ori mai mare decât media UE (1,6%), potrivit datelor anunţate de Eurostat. După România, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din UE le-au avut Ungaria (3,2%) şi Letonia (2,8%), iar cele mai mici rate anuale ale inflaţiei le-au înregistrat Irlanda (0,7%), Grecia, Croaţia şi Cipru (câte 0,8%). (News.ro)

3. Brian Acton, cofondatorul WhatsApp, le-a spus studenților de la Stanford University să-și închidă conturile de Facebook. “Le-am dat puterea. Asta e rău. Le-am cumpărat produsele. Ne-am făcut conturi pe siteurile lor. Trebuie să ne ștergem conturile, corect?”. Acton a vândut WhatsApp către Facebook, în 2014, pentru $19 miliarde. El a părăsit rețeaua socială în 2017. (BusinessInsider)

4. România avea, la 1 Ianuarie 2018, cel mai mic procent de persoane de altă naționalitate, 1%, din Uniunea Europeană. Un procent similar se înregistra în Polonia și Lituania. La polul opus, în Luxemburg 48% dintre locuitori sunt de alte naționalități. (Link)

5. ENI, compania petrolieră italiană, și-a propus să planteze copaci pe o suprafață egală cu cea a Ungariei, pentru a reduce emisiile de gaze. Suprafața plantată se află în sudul Africii, iar în 2030 ar trebui să absoarbă mai mult de 20 milioane tone de carbon în fiecare an. (TheTelegraph)

6. Premierul ungar Viktor Orban, ameninţat cu excluderea din Partidul Popular European, a atacat ieri ”coşmarul” federalismului european şi a anunţat că lucrează la o ”renaştere” a Europei Centrale, condusă de Ungaria şi Polonia. ”Ungaria şi Polonia avansează împreună, ne pregătim pentru un viitor diferit şi pregătim împreună o spectaculoasă renaştere a Europei Centrale”, a declarat Orban. (News.ro)

7. Dacia a înmatriculat aproape 42.000 de unități în Europa luna trecută, în creștere cu 2.4%, în contextul în care piața europeană a avut, în ansamblu, o scădere de 0.9%. (Automarket)

8. Austria va continua demersurile privind taxarea unilaterală a companiilor din sectorul digital, a anunțat ministrul de Finanțe, Hartwig Loeger, la câteva zile după ce Uniunea Europeană a abandonat planurile legate de introducerea unei taxe comune asupra veniturilor realizate de giganții din Internet. La finele anului trecut, cancelarul austriac Sebastian Kurz a anunțat că țara sa va introduce o taxă de 3% pe veniturile din publicitate obținute local de companii precum Google, Amazon, Facebook. (Profit.ro)

9. Procurorul general al Noii Zeelande a anunțat că guvernul va interzice armele semi automate. (Link)

10. Disney l-a reangajat pe James Gunn pentru a regiza a treia parte a “Guardians of the Galaxy”. Gunn fusese concediat vara trecută pentru mai multe remarci făcute în trecut despre abuzurile sexuale, pe fondul mișcării MeToo. (Variety)

Fotografia dimineții – Coperta ultimului număr al revistei TIME:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – YouTube afectat de un nou scandal cu pedofili
Cronica diminetii – Simona Halep a castigat Rogers Cup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău