Rafila: Valul cinci al pandemiei va afecta România după jumătatea lunii ianuarie – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că valul cinci al pandemiei de COVID va afecta România după jumătatea lunii ianuarie, când se vor manifesta infecţiile contractate în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când mobilitatea populaţiei creşte. (News.ro)

2. Noua variantă B.1.1.529 de Covid, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, a fost clasată vineri drept ”îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Noua variantă, care a fost denumită  ”Omicron”, este mai contagioasă decât Delta. (WSJ)

3. Mecanismul Consiliului UE pentru răspuns la crize a căzut de acord ca zborurile spre țările sud-africane afectate de focarul cu noua mutație a coronavirusului care provoacă îngrijorări, B.1.1.529, să fie suspendate. De asemenea, președinția slovenă a Consiliului cere să fie aplicate restricții temporare asupra celor care vin din aceste state, inclusiv testarea și carantinarea tuturor pasagerilor. (Digi24)

4. Senatorul USR Ştefan Pălărie atrage atenţia că testele de salivă care ajung în şcoli nu sunt ambalate individual şi sunt „fără instrucţiuni, fără prospect”. „Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa Portugaliei va întâlni Turcia, iar Italia va juca împotriva Macedoniei de Nord în play-off-ul pentru Cupa Mondială din Qatar, s-a stabilit în urma tragerii la sorţi care a avut loc, vineri, la Zurich. Fiind pe acelaşi traseu pentru un loc la CM, una dintre echipele Italiei şi Portugaliei nu va juca sigur la turneul final. News.ro

5. Rata șomajului înregistrat la nivel național în luna octombrie a fost de 2,76%, mai mică decât cea din septembrie cu 0,09 puncte procentuale și, de asemenea, în scădere față de cea din octombrie 2020 cu 0,51 puncte procentuale. (Profit.ro)

6. Prețul petrolului a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, la nivelul unei zile, din ultimii ani. Barilul de petrol s-a ieftinit cu peste $10, scăderea înregistrată ieri fiind de 11%. (Bloomberg)

7. Zeci de membri ai Tineretului Național Liberal Sector 3 și-au depus vineri seara demisiile la partid, a declarat liderul acestora, Petruț Gheorghiță. Acesta și-a justificat demersul prin faptul că PNL s-a depărtat de valorile liberale și a trădat electoratul. (Hotnews)

8. Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar. Decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. Lucian Isar s-a remarcat în mandatul de premier al lui Florin Cîțu drept ”umbra” acestuia, stând în permanență în anticamera premierului. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: Premiera săptămânii în cinematografele din România este “House of Gucci” (“Casa Gucci”), producție dramatică bazată pe fapte reale. Lady Gaga o interpretează pe Patrizia Reggiani, care se căsătorește cu Maurizio Gucci (Adam Driver), un om de afaceri italian care a condus brandul fashion Gucci, lăsat moștenire de bunicul său, Guccio Gucci. Pe parcursul a două decenii, ambițiile Patriziei Reggiani condimentează căsnicia cu dragoste, trădare, răzbunare și, în cele din urmă, cu o crimă. Din distribuție mai fac parte Al Pacino, Salma Hayek și actrița româncă Madalina Ghenea, în timp ce regia este semnată de Ridley Scott.

9. Statele Unite au anunţat vineri închiderea graniţelor pentru persoanele care sosesc din opt ţări din Africa australă, măsură luată ca urmare a apariţiei variantei Omicron a COVID-19. Persoanele care vin din Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi nu vor fi autorizate să intre pe teritoriul SUA, a declarat un înalt oficial american. (News.ro)

10. Dintre toate națiunile din Uniunea Europeană, românii sunt cei mai dornici să le spună celorlalți ce să facă, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie. 41% dintre români au răspuns că e important pentru ei să fie cei care spun celorlalți ce să facă. 42% au declarat că această valoare este relativ importantă pentru ei. Doar 16% dintre români nu își doresc să le spună celorlalți ce să facă. (Newsweek)

Fotografia dimineții vine din New York City. David Dee Delgado/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro – Cronica dimineții
Ministrul de Externe se întâlnește, la Washington, cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău