Cronica dimineții – Standard & Poors’s a păstrat la BBB- ratingul de țară al României

1. Standard & Poors’s, cea mai mare agenție de rating a riscului de credit din lume, a păstrat la BBB-, ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiții, ratingul de țară al României. Agenția spune că Guvernul României a contestat o modificare a perspectivei, cel mai probabil o înrăutățire a acesteia de la „stabilă” la „negativă”. S&P va reveni cu o decizie peste două săptămâni. (Profit.ro)

2. China a interzis, anul trecut, unui număr de 23 de milioane de cetățeni să cumpere bilete de avion sau de tren, ca parte a programului social de “corecție” a comportamentului. Motivele principale pentru care un cetățean poate intra pe lista “banaților” sunt neplata taxelor, răspândirea de informații false, consumul de droguri, fumatul în mijloacele de transport în comun sau plimbarea câinelui fără lesă. (TheGuardian)

3. Suprafaţa medie a unei locuinţe din România e de 48 de metri pătraţi, de două ori mai mică decât media europeană. Multe dintre ele sunt construite în perioada comunistă, însă nici cele noi nu sunt prea spaţioase, dezvoltatorii imobiliari mizând pe suprafeţe mici ale locuinţelor pentru ca eventualii clienţi să se încadreze în plafonul de 60.000 de euro, prevăzut de programul Prima Casă. (Digi24)

4. Conform Wall Street Journal, Amazon are în plan să deschidă mai multe zeci de magazine alimentare în Statele Unite, cu prețuri mai mici decât cele practicate de Whole Foods, rețeaua cumpărată acum doi ani. Cotațiile acțiunilor principalelor lanțuri de magazine au scăzut după apariția știrii. (WSJ)

5. China a cerut discuții la ONU despre o ridicare a sancţiunilor economice impuse Coreei de Nord, după eşecul summitului de la Hanoi între preşedintele american Donald Trump şi Kim Jong Un. ”Aceste două dosare (ridicarea sancţiunilor şi dezarmarea nucleară) trebuie să fie abordate în mod simultan şi rezolvate împreună”, a subliniat purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe chinez, într-o conferinţă de presă. Coreea de Nord a propus ieri noi discuţii Statelor Unite, după eşecul spectaculos al summitului Trump-Kim în Vietnam, încheiat joi fără declaraţia comună prevăzută iniţial. (News.ro)

6. Pilotul Indian, capturat în Pakistan după ce avionul său, un MiG-21, a fost doborât, a fost eliberat. Abhinandan Varthaman, 35 de ani, s-a salvat catapultandu-se, a încercat să mănânce parte din documentele pe care le avea la el înainte să fie prins și bătut de mulțimea furioasă, a fost recuperat de armata pakistaneză si filmat în mai multe ipostaze care au fost difuzate apoi online, inclusiv cum servește ceai. (NYTimes)

7. Înaintea listarii pe bursa americană, Lyft, concurentul Uber din America de Nord, și-a publicat datele financiare: venituri nete de $2,2 miliarde în 2018, creștere de 100% față de 2017, $8,1 miliarde venituri brute, pierdere de $911 milioane, în creștere cu 32% comparativ cu 2017, 39% cota de piață în Statele Unite, în creștere de la 22%, cât au avut în 2017. Compania avertizează, în prospectul către investitori, că este posibil sa nu devină niciodată profitabilă. (CNBC)

8. La nici opt luni de la finalizarea achiziției TimeWarner de către AT&T, Richard Plepler, CEO-ul HBO, și-a anunțat plecarea, nemulțumit, cel mai probabil, de faptul că noul proprietar ar vrea să-i aducă un șef care să supervizeze dezvoltarea contentului. Plecarea lui Plepler poate însemna o schimbare de strategie pentru HBO, trecerea de la producția de content puțin și bun, cu focus pe calitate, la modelul Netflix, cu mult content dezvoltat și “aruncat” în platformă, urmând a se vedea în ce măsură este apreciat de utilizatori. (TheAtlantic)

9. Un copil care se va naște luna aceasta este deja vedetă pe Instagram, unde are 112.000 followers. El va urma tradiția familiei, surorile sale gemene, de 2 ani, având peste 2 milioane de urmăritori pe aceeași rețea socială. Dintr-un material mai amplu despre influencerii copii, de citit în NYTimes.

10. Andrei Caramitru, consilier al președintelui USR Dan Barna, a intrat ieri în conflict cu liberalii după ce a publicat pe pagina sa de Facebook acuzații la adresa PNL. Caramitru susține că site-urile de dreapta au primit ordin să nu mai dea informații despre USR/PLUS și să promoveze PNL. În replică, PNL București spune că „s-a depășit orice limită” și îi cere acestuia să-și retragă postarea. (Hotnews)

Fotografia dimineții:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Arabia Saudita recunoaste uciderea jurnalistului in consulatul din Istanbul
Asociaţia Pro Infrastructură: 13,17 km de autostradă vor fi daţi în folosință în acest an – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău