În Romania, vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită – Cronica dimineții

1. Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, afirmă că vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 va fi gratuită, nu va fi obligatorie. Din cauza resurselor limitate ale producătorilor, campania de vaccinare se va face în trei etape. Estimările arată că, pentru ca vaccinarea să ducă la sfârşitul pandemiei, este nevoie de un nivel de imunitate colectivă de 60-70% din populaţie, a menţionat Valeriu Gheorghiţă. (News.ro)

2. Ţările din Europa de Est au depăşit sâmbătă pragul de 5 milioane de contaminări cu SARS-CoV-2, iar Rusia şi Ucraina au înregistrat cifre record de noi cazuri. Belarus, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina au depăşit sâmbătă pragul de 5 milioane de cazuri. În această regiune sunt cele mai multe cazuri de Covid-19 din Europa. (News.ro)

3. Cu patru zile înainte de decizia Curții Constituționale privind majorarea cu 40 la sută a pensiilor, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că speră să nu se ajungă în situația în care bugetul să fie aruncat în aer, iar decizia să țină cont de realitatea din România. (G4Media)

Una din Cronica de Mediu: Aproximativ 33% dintre oameni nu au acces la apă potabilă sigură și un număr similar nu au acces la salubritate adecvată, cifre care vor crește odată cu creșterea populației. O soluție ar putea fi reciclarea apei reziduale în procesul de producție al berii. Un experiment în acest sens a fost realizat de curând și a fost un real succes. (mic.com)

4. Senatorul PSD Lucian Romașcanu a afirmat că medicul Alexandru Rafila „va fi, clar, propunerea PSD pentru Ministerul Sănătății”, în cazul în care partidul său va intra la Guvernare. Sorin Grindeanu sau chiar Marcel Ciolacu vor putea fi propunerile pentru funcția de premier. În ce-l privește pe Victor Ponta, “poate ajunge premier, dacă-l propune PNL-ul”. (G4Media)

5. Șase localități din jurul Capitalei s-au închis. Au intrat în carantină de la ora 22.00 Otopeni, Mogoșoaia, Corbeanca, Dobroești, Măgurele și Popești Leordeni. Se adaugă altor 5 care sunt deja închise de câteva zile. Prefectul județului Ilfov, Daniel Zamfir, a precizat că pe DN1 nu vor fi echipaje de poliție care să controleze șoferii, așa că cei aflați în tranzit își vor putea continua drumul ca și până acum. (Link)

Promo: Investește în cel mai exclusivist ansamblu rezidențial și hotelier de 5***** de pe litoralul românesc! Nordis Mamaia 5***** îți oferă 730 de camere de hotel care îți aduc un randament garantat lunar. În plus, îți oferim 670 de apartamente de vacanță la malul mării în care poți beneficia de toate facilitățile unui hotel de 5*****: 10.000 mp de plajă proprie, cel mai mare SPA de pe litoral, 9 restaurante și cafenele, cinematograf VIP, galerie comercială premium și clinică medicală. Profită de oferta lunii noiembrie și investește astăzi într-un proiect a cărui valoare se va aprecia cu peste 30% după deschidere.

6. Un judecător federal a respins cererea echipei de campanie a lui Donald Trump care a acuzat fraudarea alegerilor în Pennsylvania. Judecătorul a respins cererea deoarece nu este susținută de dovezi ale fraudării. (WSJ)

7. Veniturile americanilor au fost în septembrie, la nivel anual, de $15700 miliarde, în creștere comparativ cu perioada de dinainte de pandemie. Și câștigul mediu salarial per ora a crescut, ajungând la $29.50, comparativ cu $28.69, cât era în martie. (Axios)

8. Un fost preşedinte trimis în faţa unui tribunal pentru fapte de corupţie, o premieră în istoria postbelică a Franţei: Nicolas Sarkozy va fi judecat începând de luni la Paris în dosarul ”interceptărilor”, alături de avocatul său Thierry Herzog şi de fostul înalt magistrat Gilbert Azibert. Retras din politică după ce a pierdut cursa internă a dreptei franceze pentru alegerile prezidenţiale din 2017, Sarkozy riscă zece ani de închisoare şi o amendă de un milion de euro pentru corupţie şi trafic de influenţă, la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, judecaţi în plus şi pentru încălcarea secretului profesional. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Dunărea Brăila a învins-o pe Viborg, în prima manșă a turului al treilea al Cupei EHF la handbal feminin. Meciul a fost unul foarte echilibrat pe tot parcursul lui, dar jucătoarele din Brăila au reușit spre final să se desprindă și să învingă puternica formație daneză cu 26-24. Returul se joacă astăzi, tot la Brăila, de la ora 13.15. (News.ro)

9. Germania va obliga majoritatea companiilor listate la bursă şi cooperatiste să aibă cel puţin o femeie în consiliul de administraţie, în urma unui acord convenit vineri de partidul creştin-democrat şi cel social-democrat. Potrivit acordului, de îndată ce o companie are mai mult de trei membri în consiliul de administraţie, cel puţin unul trebuie să fie femeie. (News.ro)

10. Mamaia va fi înverzită din nou după modelul stațiunii din anii `80, cu o lizieră ce va proteja plaja, conform unui anunț al directorului Administrației Plajelor, Bogdan Bola. Liziera de pe plajă va avea, pe lângă rolul estetic, și un rol de stopare a eroziunii eoliene a plajelor care vor fi lărgite, potrivit oficialului constănțean. (Link)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei Newsweek:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Cutremur cu magnitudinea 5,8 in Vrancea
Cronica dimineții – ANAF e in control la două bănci

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău