Cronica diminetii – Americanii au discutat despre o lovitură de stat în Venezuela

1. Naomi Osaka a câștigat primul său titlu de Grand Slam, învingând-o cu 6-2/6-4 pe Serena Williams în finala de la US Open. Williams a fost penalizată de două ori de arbitru.

2. Procurorul Adina Florea, propusă de ministrul Justiţiei pentru şefia DNA, declară, într-un interviu pentru Adevărul, că în opinia sa au fost dosare comandate la DNA. Ea remarcă faptul că interceptările au devenit „o regină a probelor” şi consideră că, de pildă, în dosarele de macrocriminalitate financiară, infracţiunea se dovedeşte pe bază de documente, care în astfel de cazuri au valoare probatorie mult mai mare „decât o convorbire telefonică”. Adina Florea apreciază, referindu-se la informaţiile conform cărora un sfert din dosarele instrumentate de DNA sunt de abuz în serviciu, că DNA trebuie să ancheteze marea corupţie. (Adevarul)

3. Câteva sute de persoane au protestat aseară, în Piaţa Victoriei din Capitală, marcând o lună de la reprimarea violentă a manifestaţiei antiguvernamentale, când Jandarmeria a intervenit în forţă pentru a elibera Piaţa. De la ora 19.00, pianistul german Davide Martello a susţinut un concert, la pian, în faţa Guvernului. (News.ro)

4. Preşedintele american Donald Trump a cerut Apple, sâmbătă, să îşi transfere producţia din China în Statele Unite, reluând vechile critici la adresa producătorului iPhone, pe care îl presează să contribuie la îndeplinirea obiectivului economic al administraţiei sale de a reface industria manufacturieră din SUA. Trump a scris sâmbătă, pe Twitter, că dacă Apple vrea să evite tarifele pentru produsele sale ar trebui să îşi fabrice dispozitivele în Statele Unite şi nu în China. (News.ro)

5. Astăzi au loc alegeri parlamentare în Suedia, iar dacă sondajele se confirmă extrema dreaptă, reprezentată de Sweden Democrats, ar putea ajunge la 20%, ceea ce le va da posibilitatea să joace un rol important în formarea noului guvern. (Politico)

6. Chiar dacă noile tarife impuse de administrația Trump au intrat în vigoare, China a înregistrat un surplus record, $31+ miliarde, în relația comercială cu Statele Unite, pentru luna August. Exporturile chineze în SUA au crescut cu 15% în primele opt luni din acest an și cu 13% pe ultimele 12 luni, în timp de importurile din SUA au scăzut, după o creștere de 11.1% în Iulie, creșterea pe August a fost doar de 2.7%. (Reuters)

7. Oficiali ai Statelor Unite au avut întâlniri, in ultimul an, cu ofițeri ai armatei din Venezuela pentru a discuta despre înlăturarea de la putere a președintelui Maduro. Discuțiile au avut loc inclusiv cu un fost comandant al armatei, catalogat corupt de către americani. (NYTimes)

8. Un iceberg uriaș, de 6000 km pătrați, care s-a desprins în Iulie anul trecut din Peninsula Antarctica, a început să se miște, și va fi cel mai probabil prins de curenții marini în perioada următoare. Pentru comparație, Cipru are o suprafață de 9300 km pătrați, iar Londra, împreună cu suburbiile, de 1500 km. (BBC)

9. Primul card de debit Visa, din Asia, pentru cryptomonede, va fi lansat în Singapore. (BTCManager)

10. În Statele Unite, numărul de cupluri în care bărbatul are mai multă educație decât soția a scăzut cu aproape 10%, de la 24% în 1980, la 15% în 2008-2012. În aceeași perioadă, numărul cuplurilor în care soția are mai multă educație a crescut de la 22% la 29%. (Phys)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Foşti oficiali americani au purtat discuţii secrete cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov – Cronica dimineții
Ambasadorul SUA la Bucureşti a atacat oligarhii cu legături politice și baronii care controlează interesele de afaceri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău