Cronica dimineții – Suntem primii în UE la producția de porumb și la timpul alocat sportului

1. O postare în care ministrul de Externe Teodor Meleşcanu preciza că nu s-a luat o decizie privind mutarea ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, şi că se face o analiză a fost ştearsă aseară de pe contul de Facebook a ministrului. „Precizez ca nu s-a luat încă o decizie cu privire la mutarea Ambasadei României din Tel Aviv în Ierusalim.  Ministerul Afacerilor Externe lucrează la o analiză care va conţine argumente pro şi contra pe această temă şi o va prezenta decidenţilor politici (Parlament, Preşedinte si Guvern)”, a scris Meleşcanu pe Facebook. Ulterior, postarea a fost ştearsă. (News.ro)

2. România a ocupat anul trecut primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb, cu peste 18 milioane de tone recoltate de pe o suprafaţă de 2,415 milioane hectare. Porumbul a ocupat și locul al doilea în topul exporturilor de produse agroalimentare, cu încasări de 869,3 milioane de euro. (NewMoney)

3. Secretarul de Stat american pentru Energie, Rick Perry, a aprobat, în secret, șase autorizații unor companii americane pentru a putea vinde tehnologie nucleară, pentru centrale, Arabiei Saudite. Statele Unite au avut o politică prudentă în a furniza tehnologie nucleară în Orientul Mijlociu de teama declanșării unei curse a înarmării pentru țările arabe astfel încât să obțină arme nucleare. În prezent Israelul ar fi singura țară din regiune care deține arme nucleare, deși nu a recunoscut oficial și nici nu a efectuat vreun test nuclear. (CNBC)

4. Europarlamentarul scoțian Alyn Smith a ținut un discurs impresionant in Parlamentul European spunând că nu vrea ca Uniunea Europeană să rezolve problemele interne ale Marii Britanii însă vrea ca europenii să lase o lumină aprinsă pentru ca scoțienii să găsească mai ușor drumul spre casă. (Link)

5. Guvernul britanic urmează să le prezinte astăzi deputaţilor, pentru a treia oară, acordul Brexitului negociat cu Bruxellesul, după ce a obţinut undă verde din partea preşedintelui Camerei Comunelor în vederea organizării acestui vot. (News.ro)

6. 588 de milioane de chinezi au investit într-un fond mutual gestionat de divizia financiară a celor de la Alibaba. Asta înseamnă că o treime dintre chinezi au investit în acest fond care gestiona $168+ miliarde la finele anului trecut. (WSJ)

7. Aproximativ 400 milioane de tone metrice de plastic sunt produse în fiecare an, iar dintre acestea doar 55 milioane tone sunt reciclate, 300 de milioane tone transformându-se în gunoi. (Bloomberg)

8. Netflix este brandul cu cea mai mare creștere din rândul companiilor americane, în 2018-2019 dublându-și valoarea, până la $21,2 miliarde. (Variety)

9. Românii sunt primii în Uniunea Europeana în funcție de timpul petrecut cu activități fizice, peste 90% dintre respondenții la un sondaj Eurostat declarând că fac sport săptămânal. Astfel, 96% dintre românii cu vârsta de peste 16 ani susțin că au făcut exerciții fizice sau sport în timpul liber în 2017, față de o medie de aproximativ 72% la nivelul Uniunii Europene. (Profit.ro)

10. Apple Martin, fiica de 14 ani a actriței Gwyneth Paltrow, și-a “certat” mama după ce aceasta a postat un selfie cu ele două, pe Instagram: “Mamă, am discutat despre asta, nu poți posta ceva fără aprobarea mea”. (Link)

Fotografia dimineții – Regina Elisabeta hrănește cu morcovi un cal de curse la o fermă din Somerset. Andrew Matthews/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Planeta intră în 2019 cu 7,67 miliarde locuitori
Ambasadorul SUA la Bucureşti a atacat oligarhii cu legături politice și baronii care controlează interesele de afaceri – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău