Ucraina va putea adera la NATO „atunci când aliații vor fi cu toții de acord și când vor fi îndeplinite toate condițiile” – Cronica dimineții

1. Unsprezece centre sociale au fost închise şi alte 25 au activitatea suspendată, după primele două zile de controale ale autorităţilor. În primele două zile de control au fost verificate, în total, 998 de servicii sociale, la nivelul ţării. (News.ro)

2. O coaliţie formată din 11 state va începe în luna august, în Danemarca, pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioane de luptă F-16, iar în România va fi înfiinţat un centru de pregătire. (News.ro)

3. Varianta finală de traseu pentru autostrada Ploieşti – Braşov a fost avizată marţi în CTE – CNAIR, costul estimat al proiectului, care va avea 112,7 km, fiind de 5,5 miliarde de euro, fără TVA. (Digi24)

4. Social-democrații, admit, neoficial, că miniștrii Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece, însă deocamdată nu-și asumă o decizie oficială. Dacă inițial au sperat că scandalul azilelor groazei se va stinge de la sine, în week-end și-au dat seama că situația „se complică”, au declarat surse din PSD. (Hotnews)

Promo: 2Performant.com, companie de tehnologie listată la BVB, organizează în octombrie InvestorsDay, unde va prezenta planurile de dezvoltare și extindere internațională până în 2025! Abonează-te la newsletter-ul dedicat investitorilor și află de ce unii dintre cei mai importanți antreprenori și investitori români au ales să devină acționari 2P, aici.

5. Un număr de 29.030 de firme au fost radiate la nivel național în primele cinci luni din 2023, cu 2,04% mai puține comparativ cu perioada similară a anului trecut. (Profit.ro)

6. Statele NATO au transmis, la summit-ul de la Vilnius, că Ucraina va putea adera la alianța militară „atunci când aliații vor fi cu toții de acord și când vor fi îndeplinite toate condițiile”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat întârzierea „absurdă” a aderării. (G4Media)

7. Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna „apariția celui de-al treilea război mondial”, a declarat fostul secretar general adjunct al alianței. (Hotnews)

8. SUA se așteaptă ca cererea de petrol să fie mai mare decât producția, la nivel global, în a doua jumătate a acestui an. Scăderile anunțate de OPEC și Rusia vor reduce oferta globală la 101,1 milioane de barili pe zi, mai puțin decât cererea, potrivit raportului lunar din iulie al Administrației de Informații Energetice din SUA. (Bloomberg)

9. Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat că FMI se aşteaptă la o creştere anuală a economiei mondiale de aproximativ 3% în următorii cinci ani, mult sub mediile istorice de aproximativ 3,8%. (G4Media)

Din Cronica Sportivă: Naţionala de handbal feminin tineret a României a învins reprezentantiva Suediei, scor 42-34 (19-16), în primul meci din grupa principală I, la Campionatul European găzduit de Piteşti şi Mioveni.

10. Elena Udrea şi Ioana Băsescu scapă de închisoare, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Procesul penal a încetat pentru cele două, după ce faptele s-au prescris, au decis judecătorii. Decizia e definitivă. (Libertatea)

Fotografia dimineții – CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, se antrenează cu doi campioni de arte marțiale pentru o eventuală luptă în ring cu Elon Musk:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni – Cronica dimineții
Secretarul american al Apărării: SUA vor încerca să gestioneze tensiunile cu China pentru a preveni conflictele, chiar dacă Beijingul devine din ce în ce mai agresiv – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău