Cronica dimineții – Trump critică acordul făcut de Theresa May pentru Brexit

1. NASA a postat pe contul său de Facebook o imagine a lui Marte, după ce sonda spaţială InSight a ajuns pe planetă. Imaginea a fost transmisă de unul dintre cei doi sateliţi gemeni, CubeSat, care au transmis şi imagini din timpul celor şapte luni petrecute în spaţiu de InSight, inclusiv din momentul în care sonda spaţială a ajuns pe Marte. (News.ro)

2. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să elibereze navele şi marinarii ucraineni, adăugând ca nu există nicio justificare pentru acţiunile Moscovei (News.ro). Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a avertizat Rusia că a încălcat „teritoriul suveran al Ucrainei” şi a făcut apel la Moscova să reducă tensiunile cauzate de acţiunea sa „arogantă” (News.ro). Autorităţile ruse au făcut publice înregistrări video ale mărturiilor a trei marinari ucraineni cu privire la incidentul din Marea Neagră, doi dintre ei afirmând că navele lor au ignorat somaţiile navelor ruseşti şi au încercat să intre în strâmtoarea Kerci (News.ro).

3. Insula Belina şi Braţul Pavel revin în domeniul public al statului şi în administrarea Apelor Române, în urma unei decizii de luni a Consiliului Judeţean Teleorman. Acestea intraseră în 2013 în administrarea CJ Teleorman, care le-a închiriat imediat firmei Teldrum. Ulterior, Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltarii, a fost trimisă în judecată în dosarul deschis de DNA pe această temă. (News.ro)

4. 72% dintre germani au declarat, în cadrul unui sondaj, că vor o independență mai mare de Statele Unite când vine vorba despre politica externă a Germaniei. Dacă 70% dintre americani au spus că SUA ar trebui să coopereze mai mult cu Germania, doar 41% dintre germani vor o legătură mai strânsă cu Statele Unite. Datele mai arată că 69% dintre germani vor o apropiere mai mare de Rusia, în timp ce 67% își doresc relații mai strânse cu China. (PewResearch)

5. Elon Musk a declarat, în cadrul unui interviu, că Tesla s-a aflat, în ultimul an, la o distanță de câteva săptămâni (maxim 9) de “moarte”. Musk a detaliat problemele de producție pe care le-a avut Modelul 3. (Axios)

6. Donald Trump a spus despre acordul făcut de Theresa May cu UE, în privința Brexitului, că este unul foarte bun pentru Uniunea Europeană, sugerând că întelegerea comercială dintre Statele Unite și Marea Britanie este în pericol (BBC). Trump a apărat decizia forțelor de ordine de a folosi gaze lacrimogene împotriva migranților la granița cu Mexicul (AP).  Donald Trump a criticat dur decizia GM de a concedia aproape 15.000 de angajați din America de Nord și de a analiza închiderea a cinci uzine de pe continentul american (USAToday).

7. Amazon va închide, pe 3 Decembrie, Amazon Restaurants, serviciul de livrat mâncare din Marea Britanie, la 2 ani de la lansare. Deliveroo și Uber Eats domina piața britanică de livrări de mâncare. (Link)

8. Paul Manafort, fostul șef al campaniei prezidențiale a președintelui Trump, a încălcat înțelegerea cu procurorul Mueller, cel care coordonează ancheta în privința implicării Rusiei în alegerile din 2016, mințind FBI-ul. (BBC)

9. Rusia ar putea adopta o lege care să amendeze companiile de tehnologie cu 1% din cifra de afaceri, realizată pe teritoriul său, dacă nu se conformează cu legislația rusă. Decizia de a adopta o astfel de lege vine după ce Google a refuzat să scoată din căutări anumite siteuri pe care autoritățile ruse le suspectează că ar afișa informații ilegale. (Reuters)

10. Jack Ma, fondatorul Alibaba și cel mai bogat om din China, este membru al Partidului Comunist chinez. Dezvăluirea a fost făcută de ziarul oficial al partidului. (CNBC)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Gabriela Firea este cotată cu 30% intenție de vot la primăria Capitalei – Cronica dimineții
Dacian Cioloș vrea un tandem la presedinție și guvern propus de Alianța USR-PLUS – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău