Lanț uman format aseară în București pentru a marca împlinirea a cinci ani de la tragedia Colectiv – Cronica dimineții

1. Un lanţ uman s-a format, vineri seară, de la Clubul Colectiv până la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a marca împlinirea a cinci ani de la tragedie. Supraviețuitori, rude, prieteni, cunoscuţi sau simpli trecători, cu candele în mână, la distanţa impusă de pandemia pe care o traversăm, s-au prins într-un ”lanţ al memoriei”. La Curtea de Apel Bucureşti au fost aşezate pe zidurile clădirii fotografiile tuturor victimelor, iar la Clubul Colectiv sunt sute de candele aprinse şi zeci de coroane de flori. (News.ro)

2. Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, vineri seara, că agenția de rating Fitch a menținut ratingul de țară al României. ”În plus, agenția de rating spune foarte clar că PNL nu crește taxe în 2021”, anunță ministrul de Finanțe. (Profit.ro)

3. Comisia Europeană solicită României să închidă şi să reabiliteze 15 depozite ilegale de deşeuri, care au beneficiat deja de perioadă de tranziţie. Comisia apreciază calendarul pentru închiderea acestora ca fiind ”incert” şi acordă României 2 luni pentru a răspunde la scrisoarea de întârziere. De asemenea, Comisia solicită României asigurarea protecţiei habitatelor şi a speciilor, respectarea normelor privind apele reziduale urbane şi reducerea poluării. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Ant Group, compania fondată de omul de afaceri chinez Jack Ma, a atras oferte în valoare de peste $3 trilioane de la persoane fizice în cadrul IPO-ului pe care îl desfășoară în prezent. Aceasta este cea mai mare ofertă publică inițială din istorie. (Telegraph)

4. România a fost, cu 73.444 ha de suprafaţă afectată de incendii, ţara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, relevă un raport al Comisiei Europene potrivit căruia 2019 a fost anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă. (News.ro)

5. Indicele Dow Jones al bursei americane a închis sesiunea pe minus, octombrie fiind cea mai slabă lună din martie până în prezent. Și ceilalți doi indici, S&P 500 și Nasdaq, au înregistrat scăderi în ultima sesiune a lunii. (WSJ)

6. Aproape 100.000 de persoane au protestat aseară în Varșovia împotriva partidului de guvernământ Lege și Ordine. Este cel mai mare protest împotriva guvernanților, de la preluarea puterii. Alte proteste au avut loc în toată Polonia împotriva deciziei Curții Supreme de a interzice avorturile pentru cazurile de malformații congenitale. (TheGuardian)

Promo: Suntem aici. Pentru tine și afacerea ta. Credem în povești de succes și în antreprenori care își îndeplinesc visurile. De aceea, venim în întâmpinarea nevoilor afacerii tale cu o ofertă de nerefuzat: Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu 8.087* euro TVA inclus avantaj client. Contactează partenerul tău autorizat Mercedes-Benz și solicită oferta în format digital.

7. Statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord vineri să ceară o reformă profundă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care să o facă „mai transparentă şi mai puternică” şi să-i permită să desfăşoare anchete independente. (G4Media)

8. Slovacia a început vineri testarea pentru COVID-19 a întregii populaţii, prin teste antigen rapide care dau rezultatul în mai puţin de 15 minute. Operațiunea se va desfășura în două etape. Prima etapă va dura până duminică, 1 noiembrie, iar cea de-a doua va avea loc în weekendul următor, între 6 şi 8 noiembrie, când persoanele testate weekend-ul acesta vor fi retestate. (Link)

Una din Cronica de Divertisment: Netflix a  publicat trailerul oficial al sezonului patru al serialului “The Crown”, în care protagoniștii sunt prințul Charles și prințesa Diana. Acţiunea celui de-al patrulea sezon începe la finalul anilor 1970, când regina şi familia sunt preocupate să găsească o soție potrivită pentru prințul Charles. (Trailer)

9. Belgia impune din nou măsuri stricte de blocare în fața infecțiilor cu coronavirus în creștere, a internărilor în spitale și a deceselor, a anunțat vineri premierul Alexander De Croo. Măsurile vor intra în vigoare duminică seara. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că angajamentele deja semnate ale echipei de handbal feminin CSM București vor continua cel puțin până în vara următoare, când se va reanaliza situația clubului. Se dorește însă, și în această perioadă, atragerea unor sponsorizări și susținerea echipei în Liga Campionilor. (LookSport)

10. Premierul canadian Justin Trudeau a apărat vineri libertatea de expresie, apreciind totuşi că ea „nu este fără limite” şi nu trebuie „să rănească în mod arbitrar şi inutil” anumite comunităţi. Distanţându-se de poziţia preşedintelui francez Emmanuel Macron, Trudeau a pledat pentru o utilizare „prudentă” a libertăţii de expresie. (Link)

Fotografia serii – Fotografiile victimelor de la Colectiv au fost aşezate aseară pe zidurile clădirii Curții de Apel din București. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul de Externe al Ucrainei a declarat că țara sa dorește un summit pentru a pune capăt războiului – Cronica dimineții
Austria îşi menţine vetoul faţă de extinderea spaţiului Schengen – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău