Cronica dimineții – Tudorel Toader consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit

1. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că abuzul în serviciu trebuie redefinit, în contextul în care actuala definiţie datează din 1968, şi se declară încrezător că „legiuitorul va găsi formula cea mai bună” în acest sens. Totodată, în opinia sa, Codul penal român este mult mai coercitiv decât cele ale altor state democratice. „Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie (…) adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea construim penitenciare şi-i băgăm la închisoare”, a afirmat Toader. (News.ro)

2. Departamentul de Justiție al SUA a publicat acuzațiile aduse împotriva Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, precum și a lui Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei și director financiar. Printre capetele de acuzare se numără fraudă bancară, spălare de bani, obstrucționarea justiției și furt tehnologic. Huawei este acuzată că a furat informații secrete de la compania americană T-Mobile și că a încercat să evite sancțiunile impuse împotriva Iranului. DOJ acuză compania că a promis bonusuri celor care reușesc să obțină informații confidențiale de la alte companii. Acuzațiile sunt extinse și asupra altor directori, nenumiți, ceea ce înseamnă că oricare ar putea fi arestat dacă ajunge într-o țară aliată SUA. (Bloomberg)

3. Ministerul Mediului anunţă că au fost clasate două proceduri de infringement din domeniul protecţiei mediului declanşate împotriva României în 2017 și 2018, una referitoare la reducerea consumului de pungi de transport din plastic subţire, iar cealaltă la limitarea emisiilor în atmosferă a anumitor poluanţi provenind de la instalaţii medii de ardere. (News.ro)

4. Apple lucrează la un serviciu de subscripție pentru jocuri, un Netflix pentru jocuri, cel mai probabil pentru jocurile disponibile pe iOS, discuțiile cu dezvoltatorii fiind începute în a doua jumătate a anului trecut. (Link)

5. Premierul britanic Theresa May le-a spus ieri parlamentarilor conservatori că intenţionează să organizeze un vot în Parlament cu privire la acordul Brexit pe 13 februarie. (News.ro)

6. Knotch, o plaformă de publicitate şi marketing digital, lansată în urmă cu patru ani de clujeanca Anda Gânscă la New York, în Statele Unite, a primit o finanţare de 20 de milioane de dolari şi ajunge la investiţii totale de 34 milioane de dolari. Platforma ajută companiile să măsoare eficienţa campaniilor de marketing pe care le fac în online. (Link)

7. Impotența bărbaților, abuzul de substanțe, politica de extremă dreaptă, politică de extrema stângă, boli cu transmitere sexuală, cancer, afecțiuni mentale sunt câteva din categoriile pe Google le folosește pentru targetarea utilizatorilor de internet cu publicitate. Acțiunile utilizatorilor online sunt monitorizate pentru a putea fi încadrate într-una sau mai multe categorii, iar apoi reclame cu produse/firme din respectivele categorii le sunt afișate. Aceste informații sunt distribuite de Google către alte mii de companii care licitează în timp real prețul pentru publicitate. Practica folosită de Google, cu sprijinul IAB, face obiectul unei plângeri pentru încălcarea regulamentului GDPR. (TechCrunch)

8. Vanzările de smartphone-uri în China au scăzut anul trecut cu 14%, până la 396 milioane. Este cel mai scăzut nivel al pietei din 2013. Topul este dominat de producători chinezi, primele patru poziții fiind ocupate de Huawei, care și-a crescut vânzările cu 16%, Oppo, Vivo, Xiaomi, Apple fiind pe poziția 5, cu vânzări în minus de 13%. (Link)

9. Dropbox a anunțat achiziția companiei pentru semnături electronice HelloSign pentru $230 milioane, cea mai mare achiziție făcută de la înființare. (CNBC)

10. 97 de startupuri au obținut anul trecut statut de “unicorn” (evaluare de minim $1 miliard) în China, urcând numărul total la 186, valoarea lor cumulată fiind de $736 miliarde. China a produs, in medie, anul trecut, un unicorn la fiecare 3,8 zile. (Link)

Fotografia dimineții – O echipă de salvare odihnindu-se după intervenția la barajul prăbușit din Brazilia, Washington Alves/Reuters:

Cronica dimineții este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Fondurile UE accesate de România din 2007 şi până în septembrie 2023 au ajuns la 89,4 miliarde de euro – Cronica dimineții
Ministrul Educației: Elevii din 7.116 şcoli merg la cursuri, în alte 2.711 va fi aplicat scenariul hibrid, iar copiii din 101 şcoli vor învăţa online – Cronica dimineții
2 comentarii la acest articol
 • vali
  ian. 29,2019 la 2019-01-29T06:58:22+02:000000002231201901

  „Dropbox a anunțat achiziția companiei pentru semnături electronice, HelloSign, pentru $230 milioane”

  două virgule în plus.

  • Orlando Nicoara
   ian. 29,2019 la 2019-01-29T07:08:11+02:000000001131201901

   Corectat, multumesc

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău