Cronica dimineții – Tudorel Toader insistă cu numirea Adinei Florea la conducerea DNA

1. Bilanțul tsunami-ului din Indonesia a ajuns la cel putin 281 de victime și peste 1000 de răniți. (AP)

2. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat aseara, la Antena 3, că pe 27 decembrie îi trimite preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr. Toader a mai anunţat că tot atunci îi trimite preşedintelui din nou propunerea de numire a Adinei Florea la şefia DNA, pentru că motivele de nelegalitate invocate de Klaus Iohannis nu există. (News.ro)

3. Lucrările de reparații și întreținere de autostrăzi, drumuri rapide și drumuri naționale trebuie să fie efectuate în intervalele orare în care traficul rutier este cel mai scăzut, de regulă noaptea, iar proiectele de construcție de infrastructură de circulație trebuie executate pe baza unui program de lucru de 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână. Prevederile au fost incluse într-un proiect legislativ depus la Parlament. (Profit.ro)

4. Preşedintele american Donald Trump a anunţat, pe Twitter, că noul secretar al Apărării va fi, de la 1 ianuarie, Patrick Shanahan, în prezent secretar adjunct al Apărării. Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a demisionat în această săptămână, făcând referire la diferenţe de opinie cu preşedintele Donald Trump privind felul în care sunt trataţi aliaţii şi abordarea SUA privind „competitorii strategici” pe plan mondial. Demisia lui Mattis a venit la o zi după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, susţinând că ISIS a fost învinsă. Mattis anunțase că rămâne la conducerea armatei până la finalul lui Februarie. (News.ro)

5. Copiii americani au început să facă prezentări cu zeci de slide-uri pentru a-i convinge pe părinți că merită să le fie cumpărate anumite cadouri. Ei folosesc Power Point predominant, dar și Keynote de la Apple sau Google Slides. (NYTimes)

6. Japonia a înregistrat anul acesta cel mai mare declin natural al populației, de 448.000 persoane, după ce numărul nou născuților a ajuns la 921.000, cel mai scăzut nivel de la începerea măsurării oficiale, din 1899. Este pentru al treilea an consecutiv când numărul de nou născuți scade sub 1 milion. Numărul deceselor a fost de 1,36 milioane. (CNN)

7. Buzzfeed a numărat scandalurile care au afectat Facebook în acest an și a ajuns la 31, adică unul, în medie, la fiecare 12 zile. (Link)

8. Un sondaj al Centrului de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) privind implicarea Opoziţiei în viaţa politică arată ce partid şi ce lider este văzut de români ca fiind cel mai activ. Potrivit cercetării sociologice, PNL este cel mai activ partid de opoziţie, iar Victor Ponta este cel mai activ lider al opoziţiei. La întrebarea „În opinia dvs., care credeţi că este cel mai activ partid de opoziţie?”, s-a raspuns în felul următor: PNL – 31%, Pro România – 17%, USR – 11%, PMP – 8%, RO+ – 5%, Partidul Realitatea – 1%, Alt partid – 2%, Nu ştiu/ Nu răspund – 25%. (Adevarul)

9. Mai mult de jumătate dintre cele mai urmărite seriale de pe Netflix, în Statele Unite, sunt produse de companii, Disney/Fox, WarnerMedia, NBCUniversal, care au în plan lansarea unui serviciu concurent anul viitor ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că nu vor mai prelungi acordurile de distribuție cu Netflix. (Recode)

10. CNN a publicat topul celor mai bune 10 ceasuri de lux ale acestui an. (Link)

Cronica diminetii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Pakistanul a condamnat, cu fermitate, un raid aerian iranian în interiorul graniţelor sale – Cronica dimineții
Cronica diminetii – Simona Halep joaca astazi finala de la Rogers Cup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău