Colegiul electoral din SUA a confirmat victoria lui Joe Biden în alegeri – Cronica dimineții

1. Președintele ales Joe Biden și-a reafirmat încrederea în democrația americană și în integritatea sistemului electoral și al alegerilor după ce marii electori i-au formalizat victoria. “E timpul să dăm pagina așa cum am făcut-o de-a lungul istoriei. Să ne unim. Să ne vindecăm.” (WashingtonPost)

2. Mai puțini cu peste 30 de mii de nou-născuți au fost înregistrați în primele 10 luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Scăderea numărului de nașteri este cea mai mare din ultimii 7 ani. (Edupedu)

3. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, deţinătorul funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a declarat că există posibilitatea ca noul Parlament să nu se poată constitui în 21 decembrie, dacă nu este întrunit cvorumul. El spune că nu „instigă”, dar că „fiecare poate să aibă o problemă în acea zi”. Ciolacu i-a catalogat pe preşedinţii PNL şi USR, Ludovic Orban, respectiv Dan Barna, drept „gemenii eşecului” şi a reafirmat că PSD nu va renunţa la ideea de a obţine funcţii de conducere în cele două camere ale Parlamentului. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Compania de rating S&P Global a anunțat luni că un Brexit ”fără acord” va scoate Marea Britanie de pe piețele europene importante pentru o perioadă prelungită de timp și ar putea expune țara unei alte reduceri a ratingului său. (Reuters)

4. William Barr, procurorul general al Statelor Unite, și-a anunțat demisia care va intra în vigoare pe 23 decembrie. Barr a fost numit în funcție de președintele Trump. (CNBC)

5. “Olanda se închide” a anunțat premierul Mark Rutte într-un discurs televizat ținut aseară. Școlile se inchid și trec la cursuri online, iar în afară de supermarketuri, bănci și farmacii toate celelalte locații se inchid cel puțin până pe 19 ianuarie. Adunările în aer liber sunt limitate la două persoane, iar recomandarea guvernului este de a primi maxim doi oaspeți în casă. Numărul poate crește la trei între 24 și 27 decembrie. (Axios)

6. Suedia a înregistrat mai multe decese luna trecută decât în orice altă lună noiembrie în ultimii peste 100 de ani, a raportat Agenția suedeză de Statistică. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: Gigantul german din domeniul articolelor sportive Adidas ia în considerare vânzarea Reebok, concurentul britanic pe care l-a achiziționat în 2006 pentru $3,8 miliarde. (Sky News)

7. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că va organiza un referendum pentru modificarea constituției astfel încât să conțină referiri la mediu și la lupta împotriva schimbărilor climatice. (Reuters)

8. Un membru al echipei de research de la Facebook, care și-a anunțat demisia, a declarat că zilnic sunt postate în jur de 5 milioane de mesaje pline de ură pe platformă. Deși încalca politica companiei, doar 5% dintre ele sunt eliminate. (BuzzFeed)

9. Circa 58% dintre consumatori declară că vor restrânge bugetul alocat cumpărăturilor de Crăciun, după un an cu multe provocări, însă mai mult de jumătate (51%) spun că vor face cadouri mai personalizate, iar 45% vor investi mai mult timp în a le alege sau a le confecţiona, arată un studiu Mastercard. Potrivit studiului, trei sferturi (77%) dintre europeni spun că 2020 este anul care le-a amintit care sunt lucrurile cu adevărat importante în viaţă. (Adevarul)

Una din Cronica Sportivă: S-au tras la sorți optimile de finală din Liga Campionilor, care se vor disputa între 16 februarie și 17 martie. Cel mai interesant meci se anunță Barcelona – Paris Saint-Germain, dar și duelurile Atletico Madrid – Chelsea și Leipzig – Liverpool se anunță echilibrate. Tabloul complet pe News.ro.

10. Mesut Hakki Caşın, un consilierul al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a vorbit despre problemele existente în relațiile SUA – Turcia și a amenințat cu închiderea bazelor americane care funcționează pe teritoriul Turciei și cu privire la închiderea strâmtorilor pentru navele americane. Caşın a vorbit și despre prezența americană în Creta și la Alexandroupoli, amenințând că doar cu două batalioane „îi vom învăța pe americani să înoate în Marea Egee”. (Hotnews)

Fotografia dimineții – În Statele Unite a început campania de vaccinare împotriva Covid-19:

Ți-ar mai putea plăcea
În prima săptămâna de la apariția primului caz de infectare cu COVID-19, românii au cumpărat mâncare ca într-o zi premergătoare Crăciunului – Cronica dimineții
O luna de la începutul invaziei ruse din Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău