Cronica diminetii – Un jurnalist roman retinut de politia din Bulgaria

1. Rise Project anunță că jurnalistul Attila Biro a fost reținut de poliția din Bulgaria în aceasta noapte. Un polițist, care s-a recomandat cu numele Alexandrov, a confirmat că Attila și un jurnalist bulgar, Dimitar, au fost reținuți dar nu a vrut să adauge mai multe. Acesta a spus că nu înțelege engleza și a refuzat să spună motivul reținerii. Ulterior, telefonul secției suna în permanență ocupat. Biro și jurnalistul bulgar de la Биволъ se aflau lângă localitatea Pernik unde subiecții unei investigații încercau să ardă documente legate de o fraudă cu fonduri europene, potrivit Rise. (Hotnews)

2. SRI a semnat, începând din 1990, peste 560 de protocoale sau acorduri, dintre care 137 sunt active. Dintre acestea, 18 au fost semnate cu instituţiile din justiţie şi mai sunt în vigoare două, ambele pe securitate naţională, care sunt însă secrete, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, după audierea în comisie a directorului SRI, Eduard Hellvig. (News.ro)

3. Cel puțin 20.000 de copii au murit în războiul din Siria. În total, cei șapte ani de conflict au făcut peste 360.000 de morţi, conform unui nou bilanţ anunţat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. (News.ro)

4. Mark Zuckerberg a publicat un material în care spune că Facebook este astăzi mai bine pregătită, versus 2016, pentru a face față interferențelor din procesul electoral. (NYTimes)

5. Walmart a plătit $225 milioane pentru achiziția Cornershop, un marketplace care livrează grocery în Mexic și Chile. (TechCrunch)

6. Brave, un browser cu focus pe protejarea datelor personale ale utilizatorilor, a depus o plângere în Irlanda și Marea Britanie împotriva Google și a altor firme care activează în publicitatea online, acuzându-le că nu respectă regulamentul GDPR. Plângerea solicită inițierea, pe baza unui articol din regulamentul GDPR, unei investigații la nivel european deoarece “se încalcă în mod repetat drepturile utilizatorului de către industria de advertising bazată pe analiza comportamentului utilizatorului.” (Reuters)

7. Adobe a anunțat rezultatele unui sondaj care arată că aproape jumătate dintre casele din SUA vor deține un sistem de boxe inteligente, de tipul Google Home sau Amazon Echo, până la finele anului. Datele arată că aproape o treime deja dețin un astfel de sistem, iar 16% intenționează achiziționarea unuia în acest an. (VentureBeat)

8. Un nou vaccin experimental s-a dovedit a avea o rată de succes de 100% in tratamentul șoarecilor care aveau o formă agresivă de cancer de piele. (TNW)

9. Accesul la conexiunile 5G va ajunge la 340 milioane utilizatori în 2021, urmând să atingă 1 miliard în prima jumătate a anului 2023. (AdvancedTelevision)

10. În curând vom putea avea o vulpe ca animal de casă, asemenea câinilor sau pisicilor. (TheVerge)

Cronica diminetii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Franţa îşi va consolida prezenţa militară în România în cadrul NATO, în săptămânile următoare – Cronica dimineții
Cronica dimineții – După 46 de ani, jucăm o semifinală de FedCup

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău