Cronica serii – 40% dintre joburi ar putea fi făcute de masini în 15 ani

1. Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă două scrisori în care motivează respingerea nominalizărilor de miniştri pentru ministerele Transporturilor şi Dezvoltării. În cazul nominalizării lui Ilan Laufer la Dezvoltare sunt invocate condiţiile pentru ocuparea funcţiei de membru al Guvernului, iar în cel al Liei Olguţa Vailescu la Transporturi lipsa de experienţă, în timp ce nominalizarea acesteia la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporturi „nu fac dovada îndeplinirii condiţiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”. In replica, premierul Viorica Dăncilă îi propune din nou pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici pentru funcţiile de miniştri ai Transporturilor şi Dezvoltării Regionale, considerând că aceste propuneri respectă toate condiţiile prevăzute de Constituţie şi de legile organice aplicabile. (News.ro)

2. Conform raportului pe anul trecut al celor de la The Economist Intelligence Unit, democraţia a înregistrat în Europa un declin mai puternic decât în orice altă regiune din lume. Europa de Vest figurează în raport prin ţări considerate ”democraţii depline”, în timp ce nicio țara din Europa de Est nu atinge acest statut, regiunea fiind dominată de ”democraţii defectuoase”. România se află pe ultimul loc între țările din UE, iar Austria, Georgia, Ungaria, Rusia, Turcia și Italia sunt țările care au înregistrat cele mai mari scăderi, în special Italia. (News.ro)

3. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis adeverințele de necolaborare cu securitatea pentru Adina Florea, propusă la șefia DNA, și pentru ceilalți patru candidați propuși pentru funcții de conducere din Parchetul General și respinși de șeful statului. Toader îi cere lui Iohannis „să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente”. (Hotnews)

4. Banca Națională a României a anunțat un curs de referință de 4,6764 lei/euro, o creștere de 0,09% față de pragul atins ieri, un nou nivel record. Tot BNR a anunțat că indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,88%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent.

5. Două știri din politica europeană: 1. Matteo Salvini, ministrul italian de Interne, a declarat că Italia și Polonia ar putea declanșa o „primăvară europeană” care ar putea rupe „axa Germania-Franța”. Salvini, care este de asemenea vicepremier și liderul grupării de extremă-dreapta Liga Nordului, a călătorit în Polonia pentru întâlniri strategice cu membrii partidului aflat la guvernare, Lege și Justiție. Cele două partide au viziuni similare anti-imigrație, anti-musulmani și eurosceptice. (Profit.ro) 2. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că el îl consideră pe preşedintele francez Emmanuel Macron a fi liderul „forţelor pro-imigraţie” din Europa şi drept urmare trebuie „să se lupte” cu el. „Nu poate fi negat că Emmanuel Macron este o figură importantă, mai mult, este liderul forţelor pro-imigraţie”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă. „Nu este ceva personal, dar ţine de viitorul ţărilor noastre. Dacă se materializează ce îşi doreşte el cu privire la migraţie, acest lucru ar fi rău pentru Ungaria, drept urmare trebuie să mă lupt cu el”, a adăugat Orban. El a mai precizat că nu vede „vreun compromis posibil” cu Germania privind migraţia, în ciuda a ceea ce a descris ca fiind „o presiune constantă” din partea Berlinului asupra Ungariei pentru a primi imigranţi. (News.ro)

6. „Viitorul Volkswagen va fi decis pe piața chineză” a declarat CEO-ul companiei, Herbert Diess, după ce a anunțat investiții de $300 miliarde în următorii 5-10 ani în tehnologiile pentru mașini electrice. Aproape jumătate din această sumă va fi alocată Chinei. (Reuters)

7. În 15 ani, 40% din joburile la nivel worldwide ar putea fi făcute de mașini care folosesc Inteligența Artificială, a declarat Kai Fu Lee, un pionier în AI. (Link)

8. International Life Sciences Institute, o organizație fondată de mai multe multinaționale, printre care Coca-Cola, Danone, Mars, McDonald’s, Nestle, Mondelez, P&G, Unilever, Monsanto, PepsiCo, Ulker, Pfizer etc, este acuzată că a influențat politica statului chinez în problemele de sănătate. Organizația a susținut programe pentru copii care susțineau 10 minute de mișcare pe zi influențând decizia autorităților chineze de a nu menționa impactul asupra greutății/sănătății a mâncării de tip fast food și a consumului de băuturi răcoritoare cu aport mare de zahăr. (NYTimes)

9. Cercetătorii au creat, prin modificări genetice, roșii sănătoase care sunt picante, pot contribui la scăderea în greutate și sunt antioxidante cu efect antiinflamator. Roșia și ardeiul iute au același „strămoș” separarea făcându-se acum 19 milioane ani. (Link)

10. Știrea prezentată de 2Performant Influencer Marketing: Canalul românesc de Youtube LooLoo Kids este primul din Europa Centrală și de Est, care a depăşit 10 milioane de abonaţi şi a primit de la Google primul „YouTube Diamond Play Button” din regiune.

Numarul serii: Francezii au donat 117.000 euro pentru Christophe Dettinger, un fost campion la box care l-a bătut pe un polițist în timpul protestelor organizate de „Vestele Galbene”. Peste 7000 de francezi au donat, iar banii strânși ar trebui să fie folosiți pentru a-i asigura lui Dettinger asistența juridică după ce acesta s-a predat poliției urmând a fi judecat. (Link cu video)

Fotografia serii: Papa Francisc salutat de credincioși la Vatican, Andreas Solaro/AFP/Getty Images:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – schimb de mesaje intre mai multe ambasade si ministerul de externe
15,5% este creşterea câştigului mediu salarial, în iunie – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău