Cronica serii – 43% dintre Republicani consideră că președintele Trump ar trebui să aibă puterea de a închide presa vinovata de „bad behavior”

1. Jandarmeria Română spune că au fost lansate în spaţiul public mesaje şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor care vor asigura ordinea la protestul diasporei de vineri, din Piaţa Victoriei, şi că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente, iar jandarmii nu vor sta impasibili. „Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au afirmat reprezentanţii instituţiei. (News.ro)

2. Înmatricularile de autoturisme noi au continuat să crească și în luna iulie, tendința de accelerare a pieței auto fiind confirmată și în a șaptea lună din acest an, în paralel fiind înregistrată o nouă scădere a importurilor de mașini rulate din Germania. Potrivit datelor DRPCIV, în luna iulie au fost înmatriculate 15.210 autoturisme, în timp ce, pe intervalul ianuarie – iulie, volumul a urcat la 75.278, cu 33,6% mai multe decât anul trecut. Cele mai vândute mărci sunt, în intervalul ianuarie – iulie, Dacia, cu 21.213 autoturisme, cu o creștere de 46%, Skoda, cu 6.753 autoturisme, creștere de 39%, și Volkswagen, 6.632 unități, cu 16,49% mai multe. (Profit.ro)

3. Exporturile de mărfuri româneşti au avansat în primele şase luni cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33,98 miliarde euro, ritm peste cel al importurilor, dar deficitul comercial a continuat să crească, până la 6.3 miliarde euro, cu 8,3% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. (News.ro)

4. ANAF a pus la dispoziția contribuabililor, în 98% dintre sediile sale, calculatoare în sistem self service, iar, la cerere, contribuabilii vor fi îndrumați direct de către inspectorii fiscali în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale. Instituția precizează că, începând cu 1 ianuarie 2019, comunicarea între MFP – ANAF și contribuabili va fi realizată exclusiv online. (Hotnews)

5. Senatul argentinian a votat împotriva legiferării avortului în primele 14 săptămâni de sarcină. Organizațiile feministe care au susținut proiectul au acuzat biserica (,) catolică de presiuni asupra senatorilor. Argentina este țara de origine a Papei Francis. (TheGuardian)

6. Conform unui sondaj, 43% dintre Republicani consideră că președintele Trump ar trebui să aibă puterea de a închide presa care se face vinovată de „bad behavior”. O treime dintre americanii, din sondajul Ipsos, indiferent de orientarea politică, sunt de acord că afirmația lui Donald Trump că știrile/presa sunt dușmanul poporului american. (Esquire)

7. După ce a câștigat alegerile preliminare Democrate din Michigan, Rashida Tlaib ar putea deveni prima femeie musulmană aleasă în Congresul Statelor Unite. Talib, care are 42 de ani, este fiică a doi imigranți palestinieni și cea mai în vârstă dintre cei 14 copii ai cuplului. (Newsweek)

8. Designerul japonez și om de știință, Jun Kamei, a inventat un dispozitiv care permite respirația subacvatică, construit cu ajutorul imprimantelor 3D. Kamei prevede o creștere a nivelului mării în următorii 70 de ani și a proiectat Amphibio sperând că îi va ajuta astfel pe cei 3 miliarde de oameni afectați de creșterea nivelului apei să lucreze în zonele scufundate. (Inhabitat)

9. Ikea și-a deschis primul magazin în India, în Hyderabad, și așteaptă 7 milioane vizitatori anual. Compania suedeză are în plan să deschidă 25 de magazine în India, până în 2025, pentru care va investi $1.5 miliarde. (Quarz)

10. Mai multe jucării sexuale aflate într-un bagaj, între care un vibrator, au fost confundate cu o bombă, provocând marţi închiderea parţială a aeroportului Schönefeld din Berlin. (News.ro)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Simona Halep se califică în prima finală de la Wimbledon – Cronica serii
Cronica serii – O adolescentă suedeză de 16 ani nominalizată la premiul Nobel pentru Pace

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău