Cronica serii – Băncile au crescut dobânda la creditele pentru populație

Puteți citi Cronica Sportivă din această dimineață aici și Cronica de Tehnologie de astăzi aici.

1. Dobânzile cerute de bănci la creditele noi au crescut ușor în Ianuarie, față de luna anterioară, îndeosebi pe segmentul de consum al populației, conform ultimelor date, analizate de Profit.ro. Dobânzile la depozite au rămas, în medie, la sub 2%, substanțial sub rata inflației, dar cu scăderi pentru economisirile atrase de la persoanele fizice. Marja netă de dobândă a crescut, astfel, în prima lună de la intrarea în vigoare a OUG 114/2018, care introduce și o taxă pe activele bancare, deși scopul declarat al Guvernului PSD/ALDE cu noua impozitare este acela de a reduce dobânzile plătite de români. (Profit.ro)

2. Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, cu ocazia susţinerii simulărilor la Evaluarea Naţională, că metodele de evaluare din sistemul românesc de învăţământ nu se pliază pe nevoile şi interesele actuale şi i-a îndemnat pe elevi să dea foaia goală la testele care se desfăşoară de astăzi până miercuri. (News.ro)

3. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat proiectul de construire a unei Săli Polivalente în București, cu o capacitate de 20.000 de locuri, costul estimat fiind de 138 de milioane de euro. (News.ro)

4. România a cheltuit anul trecut pe armament cu 1 miliard de lei mai mult față de 2017, dar tot cu 1 miliard mai puțin decât avea în plan și a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare. (Profit.ro)

5. NVIDIA a anunțat achiziția companiei israeliene Mellanox pentru $6,9 miliarde. Este cea mai mare achiziție făcută de NVIDIA până în prezent. Mellanox produce echipamente de rețea – adaptoare, switchuri – precum și software pentru servere și echipamente din datacentere. Intel făcuse, în Ianuarie, o ofertă de $6 miliarde pentru Mellanox. (TechCrunch)

6. Și Indonesia a decis să oprească la sol toate avioanele Boeing 737 MAX 8 ca urmare a accidentului de ieri, când un avion de acest tip s-a prăbușit în Etiopia. Decizia vine după ce China și Etiopia au luat decizii similare. Acțiunile Boeing au scăzut cu peste 10%. (WSJ)

7. Economia Turciei s-a contractat cu 3% în trimestrul patru al anului trecut, înregistrând cea mai slabă performanță din ultimii nouă ani, acesta fiind cel mai clar indiciu că criza valutară din 2018 împinge țara în recesiune. Turcia, o piață emergență majoră, apreciată ani de zile de investitorii internaționali, a obținut în 2017 o creștere economică de peste 7%, dar anul trecut a fost afectată de deprecierea cu 30% a lirei turcești, creșterea economiei fiind de 2,6%. (Profit.ro)

8. La o generație de la abolirea apartheidului, în Africa de Sud 70% dintre fermele deținute de proprietari individuali sunt ale albilor. (NYTimes)

9. Statele Unite şi-au consolidat poziţia de cel mai mare exportator de arme din lume, livrând peste o treime din totalul mondial, fiind urmate la mare distanţă de Rusia, potrivit unui raport publicat luni de Stockholm International Peace Research Institute, citat de Radio Free Europe/Radio Liberty. (News.ro)

10. „Captain Marvel”, cu Brie Larson în rol principal, s-a clasat pe primul loc în box office-ul nord-american de weekend şi a înregistrat cel mai bun debut la nivel global pentru un film in care rolul principal este jucat de o femeie. Filmul a generat, în primul weekend, la nivel nord-american, încasări de $153 de milioane, iar la nivel internaţional, de $302 milioane. (News.ro)

Fotografia serii – Doi alpiniști, un britanic și un italian, au fost declarați decedați, cei doi fiind dispăruți de mai multe săptămâni pe muntele Nanga Parbat din Himalaya:

Promo: Buchetulzilei.ro vă ofera în fiecare zi un buchet special de flori la prețul de 99 lei.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Viktor Orban: de 100 ani Romania nu stie ce sa faca (,) cu cei peste 1 milion de maghiari
Cronica serii – Erdogan ar putea castiga din primul tur alegerile.

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău