Cronica serii – 85% din români sunt mândri că sunt români

1. Românii sunt mândri de naţionalitatea lor, iar mare parte din ei sunt de acord cu unirea României cu Republica Moldova, arată un sondaj Avangarde realizat pe circa 800 de respondenţi, în perioada 15 – 17 noiembrie. Potrivit acestuia, 85% din români sunt mândri că sunt români, în timp ce doar 8% nu sunt mândri, iar 7% nu au răspuns sau au răspuns „nu ştiu”. Întrebaţi dacă, personal, ar fi mai degrabă de acord sau mai degrabă împotriva unirii României cu Republica Moldova, 59% au răspuns că sunt de acord. (Adevarul)

2. Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman i-a trimis cel puțin 11 mesaje celui mai apropiat consilier, care superviza echipa ce l-a ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi, în orele de dinainte și de după asasinat, relevă un raport secret al CIA. Apariția acestor informații pe surse par să-i submineze intenția președintelui Trump de a ignora subiectul. (WSJ)

3. George H.W. Bush, cel de al 41-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, care a ocupat funcţia între anii 1989 şi 1993, a murit, la vârsta de 94 de ani. (News.ro)

4. De la numirea lui Satya Nadella ca CEO, în 2014, Microsoft aproape și-a triplat valoarea, iar săptămâna aceasta a devenit cea mai valoroasă companie din lume, depășind Apple. (NYTimes)

5. Ministerul Muncii va organiza, începând cu luna ianuarie, o bursă a locurilor de muncă pentru românii din diaspora, a anunțat ministrul de resort, Marius Budăi. Potrivit acestuia, reprezentanții Ministerului Muncii, cei ai Ministerului Românilor de Pretutindeni și cei ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă vor fi prezenți în țările Uniunii Europene pentru a prezenta ofertele de muncă din România. În același timp, va fi creată o platformă online cu oferte clare de locuri de muncă venite din partea patronatelor din România. (Profit.ro)

6. Managerii n-au reuşit să găsească în Iaşi programatori dispuşi să muncească pe 2.200 de euro lunar. Compania Nera Computers SRL ar fi trebuit să implementeze un proiect de cercetare de 4,1 milioane de lei prin Programul Operaţional de Competitivitate 2014-2020, însă nu a putut să-l ducă la bun sfârşit. Potrivit raportărilor făcute pe Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, compania ieşeană Nera Computers a reziliat un contract de 4,1 milioane de lei cu finanţare europeană. Motivul invocat de reprezentanţii companiei viza faptul că nu s-a reuşit contractarea de personal calificat pentru dezvoltarea unei soluţii IT de protejare a confidenţialităţii datelor de pe dispozitivelor mobile. (Adevarul)

7. Peste 200 de producători auto din China, inclusiv Tesla, BMW sau Ford, trimit datele de localizare a mașinii, în timp real, către centrele de monitorizare ale guvernului chinez. (AP)

8. Televiziunea japoneză NHK a devenit prima din lume care are emisie 8K. Primele televizoare care suportă rezoluția 8K au fost puse în vânzare de Sharp luna trecută. (Engadget)

9. Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, este și singurul patriarh care a îndeplinit funcția de prim ministru al României. Cristea a devenit prim ministru la 1 Februarie 1938 și a rămas în funcție până la decesul său, în 6 Martie 1939. (Link)

10. Italiana este limba care dispare cel mai repede în Statele Unite. Între 2001 și 2017, numărul americanilor care vorbesc italiana a scăzut de la 900.000 la 550.000, o scădere de 38% care mai este înregistrată doar în rândul vorbitorilor de limba maghiară, aflați însă într-un număr mult mai mic, de sub 100.000. (Quarz)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Tăriceanu: ALDE nu se va implica în campania pentru referendumul privind redefinirea familiei
Cronica serii – New York-ul oficializeaza sexul neutru pe certificatele de nastere

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău