Cronica serii – Raportul MCV are 8 măsuri care trebuie adoptate

1. Rezoluţia referitoare la statul de drept în România a fost adoptată astazi, cu amendamente, de Parlamentul European. Documentul a înregistrat 473 de voturi „pentru”, 151 „împotrivă” şi 40 de abţineri. (News.ro)

2. Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate. Comisia Europeană recomandă, în raportul publicat astazi, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare, suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire. (News.ro)

3. Ecaterina Andronescu este propusă ca Ministru al Educației, iar George Ciamba îl va înlocui pe Victor Negrescu, ca ministru delegat al Afacerilor Europene, conform deciziei luate astăzi de conducerea PSD. (Profit.ro)

4. Deficitul contului curent al balanței de plăți a ajuns la circa 6,62 miliarde de euro în primele 9 luni, față de 4,78 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2017, în condițiile unor importuri mai ridicate de bunuri fără acoperire în exporturi echivalente ca valoare. (Profit.ro)

5. Deputatul USR Claudiu Năsui acuză faptul că, în luna septembrie, salariul mediu net la stat a fost de 4.235 lei, în timp ce la privat salariul mediu net a fost de doar 2.218 lei. „Sunt bugetării cu atât mai productivi decât restul românilor din economia privată, încât să se justifice această diferență care tot crește?”, se întreabă parlamentarul USR. „Sau explicația ține doar de apropierea de centrii de putere în stat?” (Digi24)

6. Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, deținut de antreprenorul Marcel Borodi, va fi preluat de grupul francez SNEF, cu venituri anuale de peste 900 milioane euro, tranzacția fiind analizată de Consiliul Concurenței. (Profit.ro)

7. Softbank mai investește $3 miliarde în WeWork și îi urcă evaluarea la $45 miliarde. (WSJ)

8. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit un proiect al textului acordului referitor la Brexit, iar premierul Theresa May îl va prezenta mâine miniştrilor. Nu este însă clar dacă premierul May poate convinge Parlamentul să aprobe acordul. (News.ro)

9.  Producția de orez din Coreea de Sud a fost anul acesta de 3,86 milioane tone, în scădere față de cele aproape 4 milioane tone de anul trecut. Este cea mai slabă recoltă din ultimii 38 de ani. (Link)

10. HBO a anunțat că sezonul final al serialului Game of Thrones, care va avea doar 6 episoade, va avea premiera în Aprilie anul viitor. (USAToday)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Apărării Naționale a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei – Cronica serii
Cronica serii – România stă cel mai prost din regiune în cazul unei crize economice

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău